19 Януари, 2017 12:09 2 227 2

Дискриминационната политика на правителството

  • дискриминационната-
  • политика-
  • правителство-
  • асоциацията на дунавските драгажни предприятия-
  • протестно писмо

За нея алармираха от Асоциацията на дунавските драгажни предприятия, които изпратиха протестно писмо до МС

Българската асоциация на дунавските драгажни предприятия (БАДДП) изпрати протестно отворено писмо до Министерския съвет и народните представители в 43-то НС от Северна България - Видин, Велико Търново, Враца, Плевен, Русе, Силистра и Монтана.

В него членовете на асоциацията настояват за преразглеждане на дискриминационно постановление на МС, което цели умишлено унищожаване на фирмите от бранша и обричане на стотици семейства на безработица.

"Свидетели сме на поредното убийствено отношение на настоящото българско правителство към работещите предприятия на територията на Северна България. На 29.12.2016 година с Постановление 383 на Министерски съвет е приета нова Тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване и е отменена действащата към момента тарифа. По този начин е променена таксата за изземване на наносни отложения от река Дунав, както таксата за водовземане за промишлено водоснабдяване за промиване на инертни материали. Същата е увеличена два пъти и половина, без мотиви, обществени обсъждания или каквито и да е разумни доводи и аргументи. Променена е и методиката за заплащането й, което де факто поставя фирмите, упражняващи дейността, в невъзможност за нейното осъществяване", посочват в писмото си от асоциацията.

Оттам са категорични, че с взетото решение правителството на Бойко Борисов ще доведе до прекратяване на работещите в тази сфера дружества, а "иконoмическият ефект" за региона ще е закриването на 600-700 работни места. С набързо взетото и още по-бързо обнародвано решение на Министерски съвет се казва НЕ на дейността на предприятията, добиващи инертни материали във Видин, Мизия, Свищов, Русе, Силистра... Некомпетентно, безпардонно, злонамерено, лобистко и злоумишлено решение на МС, който през изминалите 7 години не е предприел нито едно действие за ограничаване на незаконния добив, въпреки многократните писма и предложения в тази насока от страна на легално работещите фирми. Управленци, които не предприеха нито едно действие за защита на плащащите такси, акцизи и данъци предприятия в сектора.
От БАДДП недоумяват как правителството взема подобни решения при липсата на каквито и да било икономически мотиви за почти трикратното увеличение на таксите.
"Не е взета предвид невъзможността да се достигне на годишна база количеството, заложено в съответните разрешения, защото добивът от река Дунав означава да се съобразяваш с речното ниво, с температурните амплитуди, с наносните процеси в реката, която е международен плавателен път. Не се отчита безспорната полза за държавата от тази дейност, за разлика от добива във вътрешните реки със земекопна техника и ефекта, които този добив всички ние рано или по-късно плащаме. Всяка промяна на речните корита на вътрешните реки при изземване чрез земекопна техника руши бреговете и води до ерозия, разливане на реките и създава предпоставки за явления като в Мизия и другите бедствено наводнени територии", се казва още в отвореното писмо.
От асоциацията отправят искане до МС и депутатите за незабавно преразглеждане на приетата тарифа и отмяната й в частта, касаеща изземването на наносни отложения от река Дунав.
"В противен случай ще приемем, че умишлено целите унищожаване на бизнеса на дружествата, занимаващи се с драгажна дейност като оказвате държавна помощ чрез дискриминационния размер на таксата и начина за плащането и в сравнение с всички други занимаващи се с добив на инертен материал", поясняват от асоциацията. И са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, то ще предприемат протестни действия с блокиране плавателния път по река Дунав, за да защитят работещите в сектора и бизнеса от посегателството на настоящето правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Г(Е)РОБ

    1 1 Отговор
    Тежко, тежко! Вино дайте!
    Пиян дано аз забравя
    туй, що, глупци, вий не знайте
    позор ли е или слава!
    .................
    .................
    .................
    Ще да пия на пук врагу,
    на пук и вам, ПАТРИОТИ,
    аз вече нямам мило, драго,
    а вий... вий сте идиоти!
  • 2 бай Ганьо

    1 0 Отговор
    Това правителство трябваше да прекрати своята дейност още на следващия ден след като тиквата подаде оставка, и да бъде назначено служебно. Оня поплювко мистър Бийн се напрай на ударен и не състави служебно, нищо че щеше да е за два месеца, и тия боклуци продължиха да крадат и да разсипват държавата до последния ден докато са на власт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове