1 933 2

Дискриминационната политика на правителството

За нея алармираха от Асоциацията на дунавските драгажни предприятия, които изпратиха протестно писмо до МС

Калина Петрова

Българската асоциация на дунавските драгажни предприятия (БАДДП) изпрати протестно отворено писмо до Министерския съвет и народните представители в 43-то НС от Северна България - Видин, Велико Търново, Враца, Плевен, Русе, Силистра и Монтана.

В него членовете на асоциацията настояват за преразглеждане на дискриминационно постановление на МС, което цели умишлено унищожаване на фирмите от бранша и обричане на стотици семейства на безработица.

"Свидетели сме на поредното убийствено отношение на настоящото българско правителство към работещите предприятия на територията на Северна България. На 29.12.2016 година с Постановление 383 на Министерски съвет е приета нова Тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване и е отменена действащата към момента тарифа. По този начин е променена таксата за изземване на наносни отложения от река Дунав, както таксата за водовземане за промишлено водоснабдяване за промиване на инертни материали. Същата е увеличена два пъти и половина, без мотиви, обществени обсъждания или каквито и да е разумни доводи и аргументи. Променена е и методиката за заплащането й, което де факто поставя фирмите, упражняващи дейността, в невъзможност за нейното осъществяване", посочват в писмото си от асоциацията.

Оттам са категорични, че с взетото решение правителството на Бойко Борисов ще доведе до прекратяване на работещите в тази сфера дружества, а "иконoмическият ефект" за региона ще е закриването на 600-700 работни места. С набързо взетото и още по-бързо обнародвано решение на Министерски съвет се казва НЕ на дейността на предприятията, добиващи инертни материали във Видин, Мизия, Свищов, Русе, Силистра... Некомпетентно, безпардонно, злонамерено, лобистко и злоумишлено решение на МС, който през изминалите 7 години не е предприел нито едно действие за ограничаване на незаконния добив, въпреки многократните писма и предложения в тази насока от страна на легално работещите фирми. Управленци, които не предприеха нито едно действие за защита на плащащите такси, акцизи и данъци предприятия в сектора.
От БАДДП недоумяват как правителството взема подобни решения при липсата на каквито и да било икономически мотиви за почти трикратното увеличение на таксите.
"Не е взета предвид невъзможността да се достигне на годишна база количеството, заложено в съответните разрешения, защото добивът от река Дунав означава да се съобразяваш с речното ниво, с температурните амплитуди, с наносните процеси в реката, която е международен плавателен път. Не се отчита безспорната полза за държавата от тази дейност, за разлика от добива във вътрешните реки със земекопна техника и ефекта, които този добив всички ние рано или по-късно плащаме. Всяка промяна на речните корита на вътрешните реки при изземване чрез земекопна техника руши бреговете и води до ерозия, разливане на реките и създава предпоставки за явления като в Мизия и другите бедствено наводнени територии", се казва още в отвореното писмо.
От асоциацията отправят искане до МС и депутатите за незабавно преразглеждане на приетата тарифа и отмяната й в частта, касаеща изземването на наносни отложения от река Дунав.
"В противен случай ще приемем, че умишлено целите унищожаване на бизнеса на дружествата, занимаващи се с драгажна дейност като оказвате държавна помощ чрез дискриминационния размер на таксата и начина за плащането и в сравнение с всички други занимаващи се с добив на инертен материал", поясняват от асоциацията. И са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, то ще предприемат протестни действия с блокиране плавателния път по река Дунав, за да защитят работещите в сектора и бизнеса от посегателството на настоящето правителство.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  1 12:41  19.01.17
  Тежко, тежко! Вино дайте! Пиян дано аз забравя туй, що, глупци, вий не знайте позор ли е или слава! ................. ................. ................. Ще да пия на пук врагу, на пук и вам, ПАТРИОТИ, аз вече нямам мило, драго, а вий... вий сте идиоти!
 • бай Ганьо
  Отговор
  2 21:21  19.01.17
  Това правителство трябваше да прекрати своята дейност още на следващия ден след като тиквата подаде оставка, и да бъде назначено служебно. Оня поплювко мистър Бийн се напрай на ударен и не състави служебно, нищо че щеше да е за два месеца, и тия боклуци продължиха да крадат и да разсипват държавата до последния ден докато са на власт.

Напиши коментар:


Публикувай