2 011 5

До месец съдът окончателно ще реши делото за по-скъпите винетки

До месец съдът окончателно ще реши делото за по-скъпите винетки
Калина Петрова

До месец Върховният административен съд (ВАС) трябва да се произнесе окончателно по делото срещу повишените цени на винетките от началото на 2016 г., която е в сила и тази година. Днес петчленен състав на ВАС разгледа делото на втора инстанция.

Тарифата бе атакувана от няколко неправителствени организации, като след това и прокуратурата също изрази мнение, че в жалбите срещу по-високите цени има основание, тъй като с тарифата не са спазени разпоредби от Закона за нормативните актове.Според прокуратурата подзаконовият нормативен акт, уреждащ новите цени, е издаден при нарушение на административните правила.

Делото отиде на петчленен състав, след като тричленен състав на ВАС отмени тарифата за новите цени на винетките. След това Министерството на регионалното развитие и благоустройството обжалва решението.

Днес представителят на прокуратурата поиска от съда да потвърди решението на първа инстанция, което е за отмяна на новите цени. Според прокуратурата жалбата на Министерския съвет и в частност - на Агенция "Пътна инфраструктура", Министерство на регионалното развитие и благоустройството, са бланкетни. Жалбоподателите не посочват никакви нови доказателства за своята теза, аргументира се още прокурорът в близо 20-минутното си изказване.

Ако ВАС окончателно отмени новите цени на винетките, хората най-вероятно няма да могат да си вземат парите, които са платили в повече. Причината - тълкувателно решение на ВАС, според което не могат да се претендират вреди за минал период, преди отмяната на незаконосъобразен акт на държавата.

Адвокатът Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки - един от жалбоподателите срещу повишените цени на винетките, заяви за "Дневник", че не е съгласен с тезата, че хората няма да могат да си искат парите, платени в повече. Той обясни, че след окончателното произнасяне на съда, ако то е за отмяна на новите цени, регионалното министерство ще има 3 месеца да уреди последиците от отмяната им. В този период Министерският съвет трябва да реши как ще се уредят преходните ситуации - между решението за новите цени и отмяната им. Ако кабинетът пропусне или откаже да го направи, гражданите могат да търсят обезщетение за нанесените им вреди по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, допълни Димитров.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СССР
  Отговор
  1 17:22  19.01.17
  защо до месец до края на януари колко дена остават докато се реши без винетки ли да караме или да ги купим и после да гоним Михаля за скъпите м.н.етки
 • незнайко
  Отговор
  2 17:26  19.01.17
  Говорят се небивалици. Все едно да ни връщат пари, за поскъпнал бензин и в последствие паднала цена. Защо след месец ? Това е трик и ще принудят хората да си купят месечни винетки като за начало.
 • Бобън
  Отговор
  3 18:36  19.01.17
  Колкото миналата година.По същото време беше същото и какво уж незаконни,а ние си купувахме незаконна стока.
 • тстастс
  Отговор
  4 19:03  19.01.17
  Това е нарочно да си купят сега хората на скъпите цени! Или да чакат до март и да си купуват скъпите дневни, седмични,месечни винетки :) - да им се харчат и те! Евтини номера са това - много евтини! Аз ки карам с 20 кинта в джоба и си намирам винаги приказка с пичовете, не купувам излишни работи! Не пълня гушата на държавата за моя сметка - не плащам нищо, щото на мен не ми плащат! Съветвам Ви масово да карате без винетки и да не си плащате актовете - ако някой ви напише такива! Ако това е масово - никой нищо не може да направи :)))) Тъпаци нещастни искат и последния залък да ни извадят от устите!
 • степчо
  Отговор
  5 16:57  21.02.17
  един месец след 19.01.2017 къде е решението на съда???

Напиши коментар:


Публикувай