1 213 5

Константин Проданов: Плоският данък е вреден!

Стефанаки Йоанис

Недопустимо е леви партии да се отказват от борбата за премахване на плоския данък. Той е вреден за държавата и е несправедлив. Натоварва най-бедните слоеве от населението и реално не носи никакви ползи на страната. Такова становище защити в ефира на бТВ председателят на ПП АБВ Константин Проданов. „Както вече имах възможност да кажа и на други места, аз буквално бях сащисан, че например БСП направи такова отстъпление от тезата си за премахване на плоския данък, понеже това е автентична лява кауза, особено в контекста на ужасяващата бедност в България. Неравенството и бедността са първите и основни теми, които Световния икономически форум изведе като глобална заплаха. В България сякаш за това не се говори, но един от механизмите за борба с бедността и неравенството, е именно преразпределителната данъчна политика“, посочи той.

Проданов бе категоричен, че неефективността на плоския данък се доказва и от факта, че по към момента той се прилага в България и още няколко държави, които не са особено развити както в икономически, така и в демократичен план. „Кои други страни са в „добрата компания“ на нашата държава с плосък данък и необлагаем минимум? Това са например, Грузия, Монголия, Източен Тимор. За всички нормални и цивилизовани държави е характерно, че имат прогресивен данък. Не защото някой се стреми да наказва богатите, а защото това е въпрос на социална справедливост, първо. И второ: на елементарна икономическа логика. В България например, няма необлагаем минимум, което значи, че държавата облага и най-бедните с данък от 10 процента. Ако обаче имаше необлагаем минимум, това което остава отгоре в сравнение със сега, веднага ще бъде похарчено. Защото тези хора нямат възможност да спестяват, понеже за тях всеки един лев е въпрос на оцеляване и се отделя за ежедневните разходи по сметки, храна, вода. Така, че пак казвам: ако те разполагат с малко допълнителни средства при наличие на необлагаем минимум, тези пари веднага ще се връщат в икономиката под формата на ДДС, акцизи, по-висока печалба за фирмите и т.н. В този ред на мисли необлагаемият минимум и премахването на плоския данък са изгодни дори от гледна точка на икономиката. В България над 70 процента от БВП е от индивидуално потребление на хората. Т.е., още веднъж казвам: като оставите малко по-голям разполагаем доход на тази част от населението, която има най-голяма склонност да го похарчи, това автоматично се завърта в икономиката, създава растеж и работни места“, посочи председателят на АБВ. По думите му отказът на БСП от промяна на данъчната политика може да се обясни и с опит за премахване на пречките към бъдеща коалиция между социалистите и ГЕРБ, която ще бъде пагубна за страната.

В страни от темата Проданов коментира и очакванията си към новия президент Румен Радев, който днес положи клетва пред Народното събрание. "Речта на Радев беше доста предпазлива, консервативна и обрана в много отношения. Той констатира голяма част от проблемите в страната и се радвам, че ги назова с истинските им имена, което е рядкост за политиката у нас. Той не предложи някакви конкретни решения, което може би е нормално за първата му реч. Все пак голяма част от възможните решения няма как да не са спорни. Защото у нас знаете, каквото и да се предложи, винаги ще има кой да възрази. И за това може би в първата си реч той наистина предпочете да е президент на всички българи. Задачите пред него тепърва предстоят. Първата му е служебното правителство. Надявам се той да назначи добър екип, непартийно обвързан, който да подготви изборите максимално бързо и максимално честно“.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ноев
  Отговор
  1 21:19  19.01.17
  Този е доста смешен. Не било справедливо, най-малкото което ще постигнат е вдигането на сивата икономика. Най-голямото е напускане на почти всички заети в чуждестранните компании българи плащащи си редовно данъците и осигурени на реално получаваните доходи. Ама така е като до политиката се добират селски тарикати и мутри как да го видят и разберат....

  Коментиран от #4

 • икономист
  Отговор
  2 21:27  19.01.17
  О най-после някой който да усеща финансовите закономерности и какво значи парите да са в движение ,а не като сега във безлихвени /безмислени/влогове и да се въртят от съмнителни кредитополучатели/тези с милионите/.Да всеки твърдо и с разум трябва да отстоява политиките си.Но за това е нужен акъл,знания и смелост.ТОЗИ МЛАД МЪЖ МАЙ ИМА ОТ ОТ ВСИЧКО.УСПЕХ И НАГОРЕ!
 • onq s konq
  Отговор
  3 02:31  20.01.17
  Хич даже и не го чета!И го питаха в "очи в очи" "Ти приказваш тука едни работи,но Парламентарната група на АБВ ГЛАСУВА ДРУГО В НС?!""Е да,ама колегите са в грешка..."-беше отговорът му.Аре няма те питаме кой си че да си губим времето,ама като се разберете с колегите си,излезте с общо мнение,че да ви обърнем внимание!Ама ако може да е в ТОЯ ПАРЛАМЕНТ,ЩОТО В СЛЕДВАЩИЯ ВИ НЯМА!
 • Някой
  Отговор
  4 09:52  21.01.17

  До коментар #1 от "Ноев":

  Пич вземи се ограмоти преди да започнеш да пишеш глупости по форумите. Дали получаваш 2500 лева или 20000 лева а месец. Осигуровките които се внасят в държавата са еди и същи.

  Коментиран от #5

 • незнайко
  Отговор
  5 09:55  01.02.17

  До коментар #4 от "Някой":

  Но не и за ПЕНСИЯ.

Напиши коментар:


Публикувай