54 375 11

Годишната винетка вече ще важи от датата на закупуването й

Венцислав Михайлов

От 2018 г. винетките вече са валидни съответно за срок от една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им.

Това решиха народните представители, които приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

Освен това депутатите решиха при определяне на графичното оформление на винетните стикери задължително да се предвижда възможност за трайно отбелязване върху винетката на деня, месеца и годината на нейното закупуване. Народни представители коментираха в кулоарите на парламента, че графично винетките ще наподобяват стикерите за Гражданска отговорност.

За превозни средства с максимална маса 12 или повече тона, както и пътни превозни средства, които имат максимална допустима маса по-малка от 12 тона, ще се издават годишна, месечна, седмична и дневна винетки.

За автомобили, предназначени за превоз на пътници с не повече от 8 места за сядане и пътни превозни средства с повишена проходимост, ще се издава годишна, тримесечна, месечна и седмична винетка.

Освен това депутатите приеха искането на правителството да има глоба под формата на компенсаторна такса за шофьор, който е хванат да управлява пътно-превозно средство без винетка. Компенсаторната такса ще му дава право да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането ѝ.

Основание за заплащане на тази такса ще е налице единствено тогава, когато потребител е използвал републиканската пътна мрежа, без да е заплатил законоустановените такси за ползване на пътната мрежа.

Въвеждането на таксата е вследствие на установените проверки по отношение на транзитно преминаващите пътни превозни средства на територията на страната. Преди месец Лиляна Павлова разкри, че чужди шофьори масово се опитват да спестят закупуването на винетка.

Нарушителите са предимно турски гастарбайтери по направлението ГКПП "Калотина" – ГКПП "Капитан Андреево". При проверки са хванати към 500 автомобила с незалепени докрай стикери или залепени на стъклото с фолио, както и коли, чиито винетки се оказали в жабката на автомобила, посочи Павлова.

Засечени са и непродупчени винетки, както и такива, които нямат придружаващ документ с номера на автомобила, каквото изискване беше въведено с цел по-строг контрол.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Lexus IS220
  Отговор
  1 13:14  20.01.17
  !!!!Влиза в сила от 1 януарие 2018 година!!!!!!
 • Аз смятам ти си
  Отговор
  2 13:22  20.01.17
  Толкова са тъпи че може да сложат данък пешеходец
 • грашо
  Отговор
  3 14:19  20.01.17
  Чакай чакай, нали до края на 2017 махаме всички стикери от стъклото заедно с контролния талон?

  Коментиран от #4

 • гост
  Отговор
  4 15:15  20.01.17

  До коментар #3 от "грашо":

  кара си един човек по пътя и вижда двама души копаят една дупка, а други двама я заравят. Попитал ги ,що така правят, а те му отговорили че са цяла бригада, просто тези които садят дръвчетата ги няма. И тук е същото. Едните слагат сткери защото това им е работата, а другите ги махат защото за това им плащат. извода е - няма такава държава

 • ИВО
  Отговор
  5 17:21  20.01.17
  Тъпаци !!!! За 6 мес. винетка пак няма!!!! ?
 • 555
  Отговор
  6 17:36  20.01.17
  Публикувано във факти.бг: Годишната винетка вече ще важи от датата на закупуването й. Много ми се изясни от това заглавие.Досега важаха два месеца преди закупуването.......Последно тая година ще си облепва ме ли стъклата или ще ни проверяват с таблета.Изобщо ще си купуваме ли винетки или чакаме 2018г.-Венци проучи достоверно нещата и напиши ясно какво да правим.
 • кьоравият шофьор
  Отговор
  7 17:39  20.01.17
  Мизерна държава-алчни управници. Недоучили икономисти се чудят как да махнат ,,гратисния" януари.
 • Борис
  Отговор
  8 17:54  20.01.17
  До Иво и Аз смятам.Не ви ли се струва така лекичко че тапаците сме ние,че ги търпиме.До кога ли?
 • Бай село
  Отговор
  9 18:49  20.01.17
  До коментара на грашо ! Не се притеснявай приятел до края на2017 г има много време, пък и никъде не пише колко ще е живота на този закон. Те нашите законотворци законите ги правят с кратък срок за да не остаряват! Виж закона за изваряване на ракия приет преди няколко месеца, как хубавичко го промениха за изборите. Сега и с винетките ще е така , те затова ще са в сила през 2018 г(ако не сменят закона до тогава) за да минат изборите. После предстои нов закон нали от догодина ще въвеждат ТОЛ система!
 • циганчето
  Отговор
  10 11:28  21.01.17
  Кат дойдем на влас ние нема да има винетки. И данъци нема да има. Чае шукария и сръбска муьика и мого много деца ще ви направиме да съхраниме традициите и обичаите.
 • toyota
  Отговор
  11 17:09  14.02.17
  Редно е драгите журналисти да са по-точни в своите изказвания и думата "вече" да я слагат, когато му дойде времето, а не една година преди това. Защото сега е 2017, а не 2018 година.

Напиши коментар:


Публикувай