873 4

БСП: ГЕРБ се провалиха в усвояването на евросредства

Признават си го сами

Калина Петрова

„ГЕРБ претърпя пълен провал при усвояването на европейските средства през втория програмен период. Вицепремиерът Томислав Дончев излъга, че всичко е наред и единственият начин да отговорим на лъжите на ГЕРБ е като отговорим с документи и факти”. Това заяви пред медиите в НС говорителят на ПГ на БСП Лява България Жельо Бойчев. Той и народните представители от ПГ на БСП Лява България Стоян Мирчев. Мариана Бояджиева, Валери Жаблянов и Иван Иванов представиха писмо на вицепремиера Томислав Дончев до вицепремиера Миглена Кунева, в което ясно са описани всички манипулации и злоупотреби в една от оперативните програми.

Стоян Мирчев: Борисов, Дончев и Кунева струваха на българското образование 350 млн. лв.

„По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” и изграждането на центрове за върхови постижения и върхови компетентности, България губи 350 млн. лв", заяви народният представител и член на ИБ на БСП Стоян Мирчев. Той припомни, че Борисов е казвал, че няма проблем, Дончев е казвал че няма проблем, Кунева казвала, че няма проблем, но с това писмо Дончев преди дни съобщава на Кунева, че има проблем. Мирчев обясни, че там са описани всички процедури, които са сгрешени и опорочени и цитира писмото: „Насоките за кандидатстване по двете процедури са били изменени съществено при това по незаконосъобразен ред”. По думите на Мирчев това е ясно признание, че министър Кунева е нарушила закона. „Накрая Дончев казва това, което ние отдавна казваме: „След отстраняване на допуснатите грешки- максимално бързо да бъде обявена процедурата отново”.

Мирчев заключи: „Програмата е пред провал. Крият и одита от страна на Европа за тази програма и скоро се очаква отрицателният доклад.” Депутатът констатира, че програмата е пред спиране и за това са виновни Борисов, Кунева и Дончев. Мирчев направи уговорката, че няма обаче да успеят да изкарат виновно следващото правителство и да му заложат тази бомба.

Валери Жаблянов: Разбита е митологемата, че ГЕРБ може да управлява европейски пари

„Многократно поставяме въпроса за начина, по който правителството управлява европейските фондове. Крайно време е митологемата, с която се опитват да се държат на власт- че ГЕРБ може да управлява европейските пари, да бъде развенчана”-заяви народният представител от левицата Валери Жаблянов. Той подчерта, че е очевидна загубата на средства от България. Злоупотребата с тях е огромна, управлението и административният капацитет на структурите, които управляват тези фондове не е на необходимото ниво. „Това е констатация не на БСП, а на вицепремиера Дончев”, заключи Валери Жаблянов.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 123
  Отговор
  1 12:49  20.01.17
  Тъпи комунисти ... Да се сетят как беше при Орешарски ? Там падна голямо освояване ...

  Коментиран от #3

 • Киро
  Отговор
  2 13:14  20.01.17
  Тия твари от БСП пак ли си отвориха наглите човки?!? То бива да си нагъл, безочлив, дебелокож и бездарен хрантутник, ама тия прекаляват!
 • 321
  Отговор
  3 13:15  20.01.17

  До коментар #1 от "123":

  Орешарски изкара по- малко от година при постоянни протести. - Какво усвояване очакваш? Що говориш на изуст? Аз постоянно проверявам това, което говори Борисов и ГЕРБ и истината е че лъжите и резултатите са колосални. Тук- от време на време се споделят данни от четащите които са изтеглени от НСИ и Министерството на Финансите от 2008год. до сега. -Взе ми да ги прочетеш и ако разбираш поне малко от икономика ще разбереш, че Винету и племето му са огромни, широкомащабни лъжци. В края на 2016год. световноизвестното списание ФОРБС нарече Борисов откровен тъпанар! Глобъл Ресърч около 2013 год. го нарече тъп селяндур. Дойче Веле също от време на време го нареждат из между най- простите премиери и олицетворяват цялата ни страна с мутрата - пожарникар и физкултурника, които 7 години ни управляват и никога не довършват работата си. Освен това вземи се огледай да ли няма пряка връзка между Борисов, Делян Пеевски, Валентин Златев и Цветелина Бориславова. -Добре прегледай обществените поръчки за последните години особено за строителство и кой печели търговете?
 • Варна
  Отговор
  4 13:33  20.01.17
  За 2015год. според доклада на ЕК сме на 23 място от 28 членки. Това е достатъчно показателно не мислите ли? Предполагам, че за 2016год. едва ли сме променили нещо съществено. Официални справки (а не празни приказки), скоро ще излязат, което ще даде светлина по случая. Нека да припомня, че Борисов и компания говорят за излишък и цъвтяща икономика, а официалните справки по консолидираната фискална програма и Консолидирания Дълг на държавата липсват от месец ЮНИ на 2016г. в сайта на Министерството на Финансите! Освен това открих, огромни фалшификации на данните по Консолидирания дълг за едни и същи изминали периоди в една и съща справка, актуализирана през 2016год. Данните за 2011,2012,20131 2014 и 2015 година са подменени. Разликите в данните от тези отчетни периоди стигат до 1 млрд. лева.

Напиши коментар:


Публикувай