3 504 3

21 януари 1793 г. Екзекуцията на крал Луи XVI

Венцислав Михайлов

На 21 януари 1793 г. в Париж е екзекутиран френският крал Луи XVI, който е признат за виновен в държавна измяна. Екзекуцията му слага край на абсолютната монархия във Франция.

Когато се възкачва на трона през 1774 година, правителството е затънало в дългове. Радикалните финансови реформи на Турго и Малерб отчуждават аристократите, които са блокирани от членовете на парламента. Те настояват, че кралят няма законното право да налага нови данъци. Турго е освободен от длъжност през 1776, а Малерб абдикира през 1776, за да бъде заменен от Жак Некер.

През 1789, Луи назначава избори на Генаралите от съсловията за първи път от 1614, за да му бъдат одобрени валутните реформи. Тези избори и още редица други събития се оказват основната причина френският народ да вземе нещата в свои ръце, в резултат на което избухва Френската революция.

На 10 август 1792 г. Луи XVI и семейството му, кралица Мария-Антоанета и четирите им деца, са арестувани. В края на годината, през декември, сваленият крал е изправен пред съда. Списъкът с обвиненията включва 33 точки, които могат да бъдат обобщени с държавна измяна.

Луи изслушва обвинението седнал на същия стол, на който по-рано е приел Конституцията на страната.

След изслушването и на двете страни, следва гласуване. Кралят е признат за виновен и осъден на смърт чрез обезглавяване.

Според сведенията от тогава, на 21 януари 1793 г. Луи VI се събужда в 5:00, облича се с помощта на камериера си Клери и отива да се срещне с ирландския свещеник отец Хенри Есекс Еджуорт де Фримон, за да се изповяда. Отецът го съветва да не се сбогува със семейството си.

В 7:00 кралят казва последното си желание пред свещеника - неговият печат да бъде даден на дофина, а сватбеният му пръстен - на съпругата му.

Каретата, с която е откаран на "Площада на революцията (Place de la Révolution)", напуска замъка, в който е заточено кралското семейство, в 9:00.

Каретата е пресрещната от барон Батц, поддръжник на краля, който организира 300 души да помогнат на Луи да избяга, но планът не се увенчава с успех. Трима от хората на барона биват убити.

Екзекуцията започва в 10:00 на Площада на Революцията. По-късно екзекуторът Чарлс Хенри Сансон разказва за последните минути на Луи ХVI. След като кралят е качен на подиума с гилотината, той се опитва да каже нещо на развълнуваната тълпа пред него, но гласът му е заглушен. Въпреки това Сансон го чува да казва: "Умирам невинен. Не съм виновен за нито едно от нещата, в които ме обвинявате. Надявам се, че моята кръв днес ще спомогне за по-доброто бъдеще на французите".

Веднага след екзекуцията тялото е транспортирано до старата църква Маделин (църквата е съборена през 1799 г.), където е погребан.

На 21 януари 1815 г. останките на Луи XVI и съпругата му Мария-Антоанета, която е екзекутирана на 16 октомври 1793 г., са преместени в Базиликата Сен Дени.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дядо поп
  Отговор
  1 09:31  21.01.17
  За да се оправим и ние трябва да махнем някоя и друга главичка,която се изживява като цар.
 • jambazina
  Отговор
  2 10:13  21.01.17
  Революция на баровците срещу данъците
 • Алфата
  Отговор
  3 14:28  21.01.17
  Луи ХVI е бил един вид учен-аматьор. Куриозът е, че д-р Гий/л/отен е проектирал гилотината с нож във формата на брадва - дъговидна. След безкрайни опити с трупове от моргата са доложили на краля, че новото средство за усмъртяване на осъдени не върши работа! Един вид "дъвче". Лично Луи XVIе дал проектът за формата на ножа и ъгъла на атака на острието! Съдба.

Напиши коментар:


Публикувай