3 428 20

Бареков внесе в прокуратурата сигнал срещу Плевнелиев и Прокопиев

Бареков внесе в прокуратурата сигнал срещу Плевнелиев и Прокопиев
Калина Петрова

Евродепутатът и лидер на "Презареди БГ" Николай Бареков внесе в прокуратурата сигнал срещу президента Росен Плевнелиев и бизнесмена Иво Прокопиев.

Пред журналисти Бареков заяви, че двамата са създали организирана престъпна група за измами чрез офшорни фирми. Към дейността на групата били отговорни поне още 10 души, сред които съпругите на двамата, каза евродепутатът.

Сигналът е за организирана престъпна група за търговия с влияние и укриване на данъци. Евродепутатът подчерта, че документът е писан от неговия юридически екип в Европейския парламент със съдейстието на изявени германски професори - икономисти.

Бареков съобщи, че е нарекъл групата „Гниди“ и поясни, че причината да бъде кръстена по този начин е, че участниците са действали по подобие на въшките в косата - през плетеници от офшорни фирми. "Те са действали в продължение на много години. Основните лица на това ОПГ са Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев. Присъединени са били и много техни роднини, служители и лица, които понастоящем са в Контролния орган на „Да, България“. Помолен да назове конкретни имена, Бареков уточни, че става въпрос за Юри Катанов, който е бил бивш негов нископоставен служител в радио "Канал Ком". Понастоящем лицето, заедно с г-н Прокопиев, представлява „Алфа финанс холдинг“ АД и е в ръководството на формацията на Христо Иванов, заяви той.

Бареков обяви, че няма да разчита само на български институции. „Със случая ще бъде запозната както немската прокуратура, така и всички европейски институции, тъй като става въпрос за лица с изключителна голяма власт“, поясни той. Евродепутатът отбеляза факта, че въпреки подадения от него сигнал до НАП през 2013 година, Плевнелиев не е бил проверен. „В отговор на моя сигнал прокуратурата заяви, че е незаконно да бъде проверяван президентът, а въпреки наличието на солидния европейски имунитет, на мен ми бе извършена щателна проверка“, заяви той.

Документът има няколко направления, поясни лидерът на "Презареди БГ". "Първото е за наличието на офшорки, свързани с Плевнелиев и Прокопиев, източили 5 млн. лв. от продажбата на "Каолин". Измамата е извършена чрез дружеството, представлявано от Прокопиев, и кипърските дружества „Столбърг“ и „Уиклеф Холдинг Лимитид“, които се намират в тясна връзка с Плевнелиев, съпругата му Юлиана Плевнелиева и лицето Десислава Недкова – бивша служителка (секретарка) на Иво Прокопиев. В резултат на тази спекулативна препродажба на акции акционерите на „Алфа финанс холдинг“ АД са ощетени с 4,54 млн. лв, а щетите за държавата са в размер на 560 хил. лв", заяви Бареков.

На следващо място били изнесени факти и обстоятелства, затвърждаващи връзката на Плевнелиев с Прокопиев. "Става въпрос за състоялата се тайна среща между бившия президент и и изп.-директор на “EVN” г-н Стефан Шишковиц и извършената приватизационната сделка по прехвърлянето на миноритарния дял на държавата в „EVN Електроразпределение“ и „EVN Електроснабдяване, посредник при която е дружеството „Булброкърс“ЕАД, контролирано от Иво Прокопиев, на който прокуратурата вече повдигна обвинение за тази сделка", каза още Бареков.

Евродепутатът разкри още, че в сигнала е упоменат с конкретни факти и публичноизвестният случай, при който Плевнелиев източва управляваната от него фирма "Линдер-Ирис Имобилиен" чрез своя офшорка в Кипър. Според евродепутата е налице основателното предположение, че Плевнелиев, съзнателно, е извършил отклонение от данъчното облагане, като е укрил реално получен доход в особено големи размери.

София / България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • За Бюреков
  Отговор
  1 14:25  20.01.17
  Ей Бюрек, вземи се скрий някъде! Всички разбраха на кой си подчинен, кой ти е давал парички и КОЙ (кое прасе) ти дърпа кончетата за да подскачаш правилно. Вземи научи английския преди да се изказваш в европейските институции и не ни излагай пред чужденците! Излагаш страната ни повече дори и от "народни представители" като Бат Сали!
 • Карли
  Отговор
  2 15:26  20.01.17
  Защо да се крие " Бюрека " има информация и то солидни документи, трябва да се действа. Тия к...лета овършаха Б-я. Да си платят както се полага!!!!!!!!!!!!!

  Коментиран от #3

 • имуноглобулин
  Отговор
  3 16:54  20.01.17

  До коментар #2 от "Карли":

  А дали няма информация за Пеевски !
 • 1914
  Отговор
  4 17:00  20.01.17
  Тоя гнусен тип който го убиваха всеки петък или най-късно събота е подал сигнала в прокуратурата защото не е включен в измамата!!! Дано най-накрая дойде тая събота в която ще чуя по телевизията хубавата новина.........!

  Коментиран от #5


 • незнайсо
  Отговор
  5 17:25  20.01.17

  До коментар #4 от "1914":

  Коя хубава новина , че Плевнелиев е отмъкнал още 2 000 000 лева ли? Вие сте кон с капаци! Защо до сега не си виждал госпожа Плевнелиева ? това не те ли светва?

  Коментиран от #7

 • той
  Отговор
  6 17:38  20.01.17
  Този го показаха в европарламента облечен като панаирджия -всички други бяха с костюми.
 • 1914
  Отговор
  7 18:45  20.01.17

  До коментар #5 от "незнайсо":

  Решете как ще се обръщате към мен- вие или ти. Хубавата новина,че някой е изпълнил заканата си и най-накрая тоя идиот се пресели на едно по-добро място!!! Колкото до семейството на бившият президент,хич нямам желание да ги виждам за да се светна. Но к...лето дето първо ближе после плюе да ми казва кой е крадец ми идва множко!!!!
 • маина
  Отговор
  8 21:01  20.01.17
  на таа мишка и свършва мандата в европа и пак търси от къде да краде КОИТО ГЛАСУВА ЗА НЕГО Е УНИКАЛЕН ТЪПАНАР
 • Спиро
  Отговор
  9 21:20  20.01.17
  Бареков влезе в предизборна кампания май. Като не излезе читав евродепутат от него, то поне едно мъъъничко местно такова. Няма да му е зле. Навили са му ключето...
 • ДудудуК ООД
  Отговор
  10 22:44  20.01.17
  ОООО, Дудук - чиста ли е тръбата да ти пусна малко въздух?!...
 • 11 22:54  20.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • истински
  Отговор
  12 22:57  20.01.17
  сваляй фанелката предател ЗНАЕМ КОЙ СИ
 • Балин
  Отговор
  13 23:19  20.01.17
  Тоз пич къде се загуби,и той накрая си заби ножа в гърба на плевню като чакал действа и сложил тениска на Левски срам,не за това се е борил Левски,амам е важно да си патриот поне сега срам!!!!!!!
 • 14 23:25  20.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Дук Дудук
  Отговор
  15 00:59  21.01.17
  Дудук - следващия път си облечи фланелка с тримата глупаци!
 • дедо железко
  Отговор
  16 01:27  21.01.17
  Барече, голям напън правиш - прави ти чест :) Евала ти праим за ентусиазма, ако има излишни пари може да метнете насам и аз да направя партия и да поведа стадото.
 • гощо
  Отговор
  17 09:44  21.01.17
  ПИНОКИО имай срама бе!!! И да хванеш да се избръснеш ли?!?!? Плашиш хората бе грозник,талибан ли си къв си?!?!? Бегай при ГУЦИ-ГУЦИ да ти каже какво да правиш сега,че чичо Цецо го няма вече!!!
 • Свилен Радев
  Отговор
  18 10:41  21.01.17
  Според мен г-н Бареков, ще оправи България! Той е достоен човек - родолюбец, пари си има и не му е за парите. Аз бих гласувал за него, понеже му вярвам! Не е страхлив, не цепи басма на никой и не се страхува да назове нещата с истинските им имена! Браво г-н Бареков продължавайте само така - ние ви подкрепяме!
 • Иван Христов
  Отговор
  19 14:46  23.01.17
  Иво Прокопиев ли е следващия Цветан Василев?
 • Лупи
  Отговор
  20 18:22  23.01.17
  Абе не се карайте, и Прокопиев, и Бареков, и Кой, и Мой и всички там са за затвора! Това, че някаква отрепка показва схемите на други отрепки не оневинява никого, нито първата отрепка, нито втората! Нека да се карат да си показват кирливите ризи, от това само ние можем да спечелим.

Напиши коментар:


Публикувай