20 Януари, 2017 16:19 14 627 25

Караш без винетка - спират те на границата

  • винетка-
  • лиляна павлова-
  • граница

Винетката важи от дата до дата

Караш без винетка - спират те на границата - 1
Снимка: БТА

В три основни направления са приетите от Народното събрание промени в Закона за пътищата, коментира на брифинг във Варна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова. Тя напомни, че причина за предложението за въвеждането на т. нар. компенсаторна такса са установените нарушения от страна на гастарбайтерите през лятото – шофиране без закупен винетен стикер, със закупен, но незалепен стикер, или с месечна винетка за предишен месец, която е предавана от едно на друго превозно средство.

Предложената от нас компенсаторна такса, която беше приета от Народното събрание, е под формата на глоба за превозно средство, което, при установяване на нарушение, незабавно ще бъде спряно от движение и няма да може да продължи, докато не заплати въпросната такса. Тя ще важи 24 часа. Целта е да не може такива водачи да напуснат територията на страната, без да останат ненаказани, тъй като досега не са могли да бъдат събрани предвидените по закон в такава ситуация глоби, посочи Павлова. Тя подчерта, че ако таксата не бъде платена, превозното средство няма да може да продължи. Ако водачът иска да остане на територията на страната повече от тези 24 часа, за които глобата ще важи, то тогава ще трябва да бъде закупен необходимият стикер за съответен период от време. Тази промяна беше много важна от гледна точка на събираемост на глобите, осигуряване на по-строг контрол и налагане на санкции, както е в останалите държави, допълни регионалният министър в оставка и благодари на народните представители, тъй като решението е важно предвид предстоящия летен сезон.

Другите промени касаят въвеждането на нов вид – тримесечен винетен стикер. Той влиза в сила от 01.01.2018 г., тъй като стикерите за настоящата година, която вече започна, са отпечатани, а те са със статут на ценна книга, обясни Павлова. Тя посочи, че те имат специална годишна визуализация и няма да как да бъдат изработени и да влязат в сила от тази година. Целта на тази промяна беше да улесним тези, които пътуват основно през летния сезон. Дали това би довело до намаляване на някои от приходите в Агенция „Пътна инфраструктура“ ще покаже времето, коментира министърът.

С третата промяна винетните стикери ще важат от дата до дата. Такова желание заявихме и ние, като целта беше това да стане с въвеждането на смесената система за заплащане на такси за ползване на републиканските пътища, с която се предвижда винетките да бъдат електронни. За това се надяваме, процедурата за въвеждане на тол-системата у нас да продължи, въпреки обжалванията, и тя да се въведе възможно най-скоро, тъй като ще се улесни контролът, заяви Павлова. Тя подчерта, че той ще бъде по-сложен, ако останат действащи едновременно годишни хартиени винетки, които важат от дата до дата, и тримесечни стикери. Ще настояваме и служебното правителство, и следващите правителства да довършат процедурата и максимално бързо да се внедри новият смесен по-справедлив модел, който предвижда автомобилите до 3,5 тона да заплащат винетка, а тежкотоварните коли над 3,5 тона да заплащат такса за изминато разстояние, категорична бе тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aзнемога

    44 8 Отговор
    Ах ти павлова жива дереш народа с тия винетки дано оня горе ти отреди час по скоро заслужаващото ти се

    Коментиран от #3, #6

  • 2 гост

    16 5 Отговор
    Лиле не искам винетка,искам м...тка!
  • 3 Бай Иван

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Aзнемога":

    Амин (Амин означава ДА БЪДЕ!!!)
  • 4 Real germania

    11 1 Отговор
    Vishte v turcia kakvo stava samo gi garmat az ne razviram v taq kradliva bulgaria kakvo stava neka edin pat da stava grashdanska voina sigorensam che vsichko shtese opravi ama za shalko nishto ne stava s taq gladna i kradliva nacia e..ha m....ta na hubavata ni bulgaria samite gladnici v parlanenta ni izgoniha ot bulgaria tuka v germania da sedim da miziruvame gram davi udari gladnici
  • 5 ПАЛАВАТА ЛИЛЯНА

    22 4 Отговор
    СЕ ГИ МЪДРИ ЕДНИ СЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ДА СЪБИРАТ ТА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ЗА КРАДЕНЕ И ЕСТЕСТВЕНО ПАК СВЪРШВАТ КИНТИТЕ И ПАЛАВАТА ЛИЛЯНКА ПОЧВА ДА МИСЛИ СЕ НОВИ ГЛОБИ ТАКСИ ВИНЕТКИ И Т.Н.
  • 6 Иван

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Aзнемога":

    Ей това са мишките от народа могат само да кълнът и да писукат докато ги е-т .

    Коментиран от #11

  • 7 летец

    19 7 Отговор
    ГЕНЕРАЛА каза - имате още 1седмица, таз ЛИЛЯНА като я видя и ме се драйфа,това е дявол в човешка кожа
  • 8 Смях

    11 2 Отговор
    Заглавието ти е лишено от смисъл... Аз като съм от Русе, според теб, авторе, трябва ли ми винетка за да мина по Дунав мост?!?

    Коментиран от #19

  • 9 Ailoncho

    2 0 Отговор
    Aman pisnami ot kardci gadni i nenqdeni da i svarshva po dazo sedmicata i da se razkara ot toq parlament
  • 10 ооооооо

    16 0 Отговор
    Лили, защо бягате, ще ми липсваш !
  • 11 ДДД

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    нима имаш разумни предложения?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сашо

    8 1 Отговор
    Да наистинаа така е в европеиските държави,но ние не сме в европа погледни ни заплатите та те са Сумалийски
  • 14 ЛОШ

    10 0 Отговор
    Абре поне малко да взимаха акъл от другите държави. Влизаш в страната и веднага си купуваш винетка или влизаш в страната и плащаш само по магистралите. Как парите на тези държави им стигат. Но не в българия трябва скоро и въздуха, който дишаме да бъде с винетка, с данък. Неможе ли да бъдат нещата подредени по по-просто начин. Да бъде всичко ясно казано и всеки да си гледа работата. Защото, като искат да си събират данъците и пътните такси - да започнат и те да си вършат работата съвестно, и народа да знае, че правилата се спазват. Автомобилът мноого отдавна не е лукс, а средство. Има много проблеми в нашата държава, не те не могат да се решават само с взимане и събиране от народа.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Селянина с колелото

    7 1 Отговор
    Лелеееее оставаш в България! Егати робството! Тея искат нарочно да оставят чужденците тука та и те да плащат данъци и такси да пълнят бюджета, че автопарка е амортизиран! Тая държава каквото и да платиш си е кръвен данък. А ония Тулуп на транспорта гъзъ му е за 2 винетки. В момента ПЪТИЩАТА СА ПРОХОДИМИ СЪС СКИ, ШЕЙНИ И ТАНКОВЕ. Спокойно следващия шампионат на олимпийските игри ски бягане може да се поведе по пътя София-Бургас, Варна -Добрич, София- Варна.
  • 17 Дедо

    4 1 Отговор
    Само така! И винетки за пешеходци да пуснат!
  • 18 пет

    2 1 Отговор
    Такса,тротоар и подлез
  • 19 Han Solo

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Смях":

    Е какво по-точно не разбра от заглавието...ако си прочел текста под него трябва да ти е станало ясно, че става въпрос основно за турците, които лятото минават през България и повечето не плащат каквато и да е такса за това. А относно глупавия ти въпрос - щом си от Русе трябва да ти ясно, че на Дунав мост никой няма да ти иска винетка, но влезеш ли в Румъния, на първата бензиностанция трябва да си закупиш и при тях от няколко години е електронна. Не го ли направиш, след първото село камерите над пътя ще те засекат, а след още едно-две села ще бъдеш спрян. Пампайци като теб или не разбират, или не четат написаното!!!
  • 20 гнида

    5 2 Отговор
    Дай на простака власт и му гледай сеира ! Това е народна поговорка .... Инак тлъстата много се притеснява да не намалеят приходите , бирник ли е , к'во ли ?
  • 21 Тошко7976

    0 3 Отговор
    Ти само май си чувал че турците не плащат.Първият въпрос на митничаря е ИМАШ ЛИ ВИНЕТКА.Тук нещата стоят в съвсем друга политика.А за Румъния на тези хвърчащи листа им казваш електронна ВИНЕТКА значи си много зле с информациите
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Шиле

    3 0 Отговор
    От много време насам Румъния има електронна винетка
    Това означава че може да си я купиш по интернет
  • 24 Селянина с колелото

    4 0 Отговор
    В тази държава никога не е имало нещо направено в полза на хората. Никой след като стъпи на меките килими в НС(Народния Свинарник) забравя че е човек, не мисли за хората, и по-точно му налагат че ако не е с тях си отива, е как да зареже парата а ? защото и за него ще има! Еххх тоя българин беее, никъде по света няма такава простотия(белия свят). Ако някой знае едно нещо направено в полза на обикновения човек моля споделете, моето се изчерпа не намирам нищо в полза за мен.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове