21 Януари, 2017 08:00 17 009 48

В сила са драстичните глоби на пътя

  • в сила-
  • драстични глоби-
  • пътя-
  • канцер
В сила са драстичните глоби на пътя - 1
Снимка: БТА

Глобите за превишена скорост стават двойни от събота, 21 януари. На тази дата влизат в сила поправките в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Промените бяха обсъждани 15 месеца от депутатите в 43-тото Народно събрание.

Каране в населено място със скорост от 31 до 40 км/ч по-висока от разрешената досега се наказваше с 200 лв. глоба. От събота става 400 лева.

Въвеждането на глоби за шофьорите, които влизат във временно затворени участъци при лоши метеорологични условия, нарушавайки указанията на МВР и указателните знаци за забрана също се променят. За тях наказанията вече ще бъдат лишаване от управление на МПС за 3 месеца и глоба от 1000 лева, когато в такава ситуация шофьорът откаже да изпълни нареждането на органите на МВР. А когато собственикът на МПС позволи да се направи такова нарушение от друг шофьор на неговата кола, включително в случаите, когато превозвачът е юридическо лице, и шофьорът е съвсем друг, тогава МПС се спира от движение за 3 месеца.

Двойни стават и наказанията за онези, които возят пътници или опасни товари. При движение с над 50 км/ч от разрешената скорост водачите на автобуси, цистерни или специални камиони вместо 500 лв. ще плащат 1000 лв.

Пешеходците остава задължението им да преценяват пътната обстановка при пресичане на платното, но отпада задължението им да преценяват скоростта на идващ автомобил, тъй като това е невъзможно без уреди. Те вече няма да се считат за виновни, когато пострадат при ПТП на пешеходна пътека, каквото тълкувателно решение имаше ВКС, добави Ананиев и каза, че това е справедливо решение на Парламента след казуса, по който имаше вълна от обществено недоволство след съдебното решение.

Изискванията за прагове на затъмнените стъкла са съгласно Правило № 43 на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации остават да важат за челното стъкло и предните странични стъкла на вратите, но за всички останали стъкла назад в автомобила те няма да се прилагат при наличие на външни огледала за задно виждане.

В закона се въвежда и понятието „историческо превозно средство”, което касае старинните автомобили, чието движение до момента не беше регламентирано. За такива вече ще се считат автомобили, които са минимум на 30 години, признати са за част от историческото наследство от Международната асоциация на старинните автомобили или оторизирана от нея структура, както и има издаден сертификат за старинен автомобил. Не става дума просто за стари автомобили, а за такива, които отговарят на трите условия. Досега те не бяха регламентирани, а сега са въведени правила, защото те са в по-специален статут – не трябва да имат винетка и гражданска отговорност, някои не са на собствен ход, не се ползват за ежедневни нужди, участват в изложения, в ралита за стари автомобили.

В момента КАТ засича за превишена скорост с 25 стационарни и 148 мобилни камери с радари. Те са произведени преди 6-7 години и близо половината от тях са развалени. Очаква се нова обществена поръчка, за да бъдат поправени. Пътните полицаи са длъжни да слагат и знак Е24 преди началото на участъка, в който измерват скоростта. Ако няма такъв знак, санкцията следва да бъде отменена при обжалване в съда.

Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, като и за такива, които карат без книжка, също скачат драстично. За първи път се въвежда междинна стойност от 0,8 промила алкохол. Ако пробата на водач покаже от 0,5 до 0,8 промила глобата няма да е от 200 до 500 лв., а направо 500 лв. Книжката му ще се отнема за 6 месеца, а не както е досега – от 1 месец до 1 година.

Ако пробата сочи от 0,8 до 1,2 промила глобата става 1000 лв., а отнемането на свидетелството е за 1 година. Остава правилото, че за концентрация над 1,2 промила се носи наказателна отговорност и виновният може да получи до 2 г. затвор.

В случай че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лв. вместо досегашните от 500 до 1000 лв.

Новите промени в ЗДвП дават право на катаджиите да свалят номерата на колите на пияните, дрогираните или онези, които карат без книжка. Тази принудителна административна мярка се налага за 1 година само ако е заловен в нарушение собственикът на автомобила. Тогава колата се отписва от регистъра и след 12 месеца собственикът й трябва отново да ходи на каналите на КАТ и да й извади нови номера. Любопитното е, че ако автомобилът е на името на друг човек или на юридическо лице, мярката се налага само за 1 месец и не e необходима нова регистрация.

Зимните гуми не са задължителни от 15 ноември до 1 март. През този период може да се кара и с летни, които имат грайфер над 4 мм.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Българската държава е абдикирала от българските пътища!
ФАКТИ.bg настоява за истинска държавна власт, ред и контрол по пътищата.
Прекалено много станаха автонаглеците и КАНЦЕРИТЕ* по българските улици!

*ФАКТИ.bg нарича КАНЦЕР всеки индивид, който подобно на ракова клетка, живее, пътува, размножава се, ползва обществени ресурси, но не се съобразява с останалите индивиди, не спазва законите, не образова себе си и децата си и егоистично паразитира върху обществения организъм.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Анкета

Одобрявате ли промените в Закона за движение по пътищата?


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Neam nervi

    66 5 Отговор
    Пълни глупости са тези "промени" иматолкова много ограничения на скоростта " тип хранилка" на големи булеварди или на пътища с отлични условия, че водачите винаги са потенциални нарушители. Управлявам учебен автомобил и зная каква е скоростта на всички а когато караш по правилата те гледат на лудо и изпреварват от всякъде.
  • 2 гощо

    41 3 Отговор
    Защо не вкараха нещо за др..льовците дето си карат колите не почистени от снега?!?! Направили по една дупка от пред и тръгнали да карат затрупани с сняг?!?!? Няма стъкла,няма огледала ма кара?!?! Нали е отворко,той не може да чиасти колата,не му е ниво това,той е тарикат?!?!?
  • 3 еленко

    29 9 Отговор
    И така драги зрители с новите поправки в закона, който има пари може да си кара с колкото си иска, а който няма ако случайно се отпусне няма да може да се оправи!
  • 4 AUDI

    32 15 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Зимните гуми не са задължителни от 15 ноември до 1 март. През този период може да се кара и с летни, които имат грайфер над 4 мм.
    ТОВА Е МАЛОУМНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 jambazina

    29 2 Отговор
    Никъде не казаха дали тия правила ще важат за всички, или пак ще има списъци за изключения
  • 6 железото

    22 1 Отговор
    Естествено че правилата не важат за всички - тоя който има пари за него не важи нищо - тоя който няма - за него важи всичко!
    Дори да немаш връзки - имаш ли пари си нещо
    немаш ли си нищо
    ой Тигре - Тигре имаш ли пари?

    Ама как да имаш като ти ги зеха и ти продължаваш да си ги даваш :)
  • 7 Соф

    50 1 Отговор
    А какви са глобите,за разбити пътища,с големи дупки,пропаднали участаци,неравности по платното с километри,затворени непочистени пътища? Или за такива неща виновни няма.... Шофьорите са длъжни да спазват законите,да си плащат глобите,винетките,застраховките,данаците....съгласен съм. НО, нямат ли никакви права в тази държава???
  • 8 незнайко

    43 2 Отговор
    Значи отказваш дрегера и кръвната проба и се спасяваш като дадеш 2000 лева. Закон за пияните БОГАТАШИ.
  • 9 onq s konq

    10 40 Отговор
    И за какво съм си купил мощно БМВ???Да го карам с 40 като некои японски трошляк ли???Тая нема да стане!!!!

    Коментиран от #13, #15, #47

  • 10 некойси

    27 1 Отговор
    Законите на държавата се коват от полуграмотни и необразовани послушници. Не бива да ни изненадва нищо от случващото се.
    В абсурдните закони прозира невъзможността за справяне с проблемите, недалновидността и първичността на тези, които ги сътворяват.
  • 11 Иван

    7 0 Отговор
    Дайте моля линк на Международната асоциация на старинните автомобили или или оторизирана от нея структура, за да видим подробно за ретро автомобилите.
  • 12 ВЪПРОС

    6 1 Отговор
    Интересното е, че в Обедната емисия по НОВА от 18.01 казаха, че отпада забраната за затъмняване на предните странични и задното панорамно стъкло, а тук пише друго?!
  • 13 кроко

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Нема се косиш, конь, и без това скоро ти свършват стотинките и няма да имаш за нафта!
  • 14 шоферинчо

    15 0 Отговор
    Честити ни нови подигравки в закона !
  • 15 Смях

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Кончита :D твоето мощно, дизелово, дърто бмв с нафта от трактори, можеш да го направиш външен кенеф на село - така няма да го трошиш по пътищата и ще ти гори по-малко, щото само ще се топлиш докато акаш ;) :D Пък на село трактористи много, нали така, cheval (кон на френски), нафта винаги ще има! Ей големи комплексари има... Тарикат с мощна кола и нафта от трактори...
    А страхът от глоби, говори за намерение за нарушаване на правилата. Като искате да карате по-бързичко, пътувайте вечер!!! За скорост няма как да ви хванат ;) А и трафикът е по-спокоен!

    Коментиран от #17

  • 16 сасаса

    16 2 Отговор
    Има толкова много не на място нацвъкани знаци с ограничения, а за тях има ли глоба.
  • 17 onq s konq

    1 16 Отговор

    До коментар #15 от "Смях":

    Завиждаш защото не можеш да си позволиш кола като моита и само си мечтаеш за такава

    Коментиран от #18

  • 18 Смях

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Cheval, караш ме да плача от смях :D Кенефът ти струва колкото чехлите ми... Ако имаш бугати, ти завиждам! ;) Ама за някакъв дарак на 20 години... С нафта от трактори...Аз сигурно и пари за нафта от трактори нямам и затова също ти завиждам... :D Ти си мислиш, че хората нямат пари за кенеф като твоя - а пък, че ти си го купил с парите от рентата на баба си е друг въпрос. Мечтата ти е "на луната с бе ем ве-то" :D
  • 19 Гост читател

    19 3 Отговор
    Кой нормален кара зимата с летни гуми? Трябва да си пълен откачалник.

    Коментиран от #20

  • 20 onq s konq

    2 22 Отговор

    До коментар #19 от "Гост читател":

    Е какво като са летни?Моите са си оригинални летни НО МОНТИРАНИ В ЗАВОДА и нямам никакви проблеми

    Коментиран от #21

  • 21 оня с магарето

    20 1 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Караш през зимата с 30-годишни летни гуми ??? Фен съм ти - да знаеш !!!
  • 22 Алфата

    21 2 Отговор
    При положение, че при удар на пешеходец с над 70 км/ч последния е почти на 100 % "пътник", какво е това в града с превишение над 30 км/ч да започват сериозните санкции? За справка в Румъния/нали си вървим с нея в комплект/ за превишение с над 30 в града, полицията те лишава директно на случката!
    За каране без книжка/пак в румънско/ правомощията на полицията са да ти сложи прангите, в ареста и директно на съд!
    Алкохол за профи шофьори на работа - 0 промила! В цяла Европа е така. Едно е да караш пиян лек автомобил, друго 40 тонен камион или автобус с 50 човека!
  • 23 Бай село

    13 1 Отговор
    До коментара на смях! В двата си коментара споменаваш нафта от трактори! Какво искаш да кажеш? Че тракторите употребяват , некачествено гориво ,или по евтино от това с което караш ти? Ако си мислиш така много се лъжеш , цената на един съвременен трактор е 1000лв на конска сила , това значи че струва в пъти повече от вашите автомобили втора употреба! Никой не би си позволил да кара трактора си с гориво без добавка и специални масла! Та дума та ми е да не правиш коментари за тракторите с ирония , коментирай по темата за глобите!

    Коментиран от #25

  • 24 Селянина с колелото

    23 0 Отговор
    Правилата се пишат защото о.раната държава не може да се оправи с годините продавани книжки, малоумните татковци които подаряват книжка на мамин хубавец и кола с 400-500к.с. А тука има и инструктори, охх леле на вас какъв шут бих забил право в муцуната, вие гладни кавали пускахте 99% некадърници които не знаят как да сипят гориво да се учат да карат с купена книжка, ма важното е парата да върви. Огледайте се бе сега заради вас знаете ли колко хора ще изгорят от тея глоби без да има защо. На мен се е случвало а и на много от вас, когато шофират да нарушат правилата, несъзнателно,. Карам по пътя Кюстендил-Радомир-Перник-София, стария път, малко след Радомир посока Перник, по пътя срещаш кола на 3 мин. празно, 2 платна от едната 2 платна от другата страна, в колата сме 4 човека водим разговор, карам по инерция 70-80км. наклон, и опааа на един завой спряла пернишка патрулка с камера, седят вътре и си щракат, скоростта ми към 80 викам си е добре съм не съм в нарушение. Да аааа ама не след 1 месец идва един на врата и ми носи фиш, с глоба че съм карал с 25 км отгоре в населено място. Паднах на вратата, магистрала карам по инерция, но ми обясниха че там било 50 защото съм минал табелата Перник и от там е 50, припаднах ви казвам, и седят и снимат точно след табелата. Това е като магистрала там пътя ограден с мантинели, но нямал бил някакъв акт, вече 7-8 г. иначе той се разпада ма още няма документи. Аааа аз ли живея в лудницата или май нещо халюцин
  • 25 Смях

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бай село":

    Бай село, не се впрягай ;) Нямам нищо против тракторите. Ама коня се прави на баровец с "мощното" бмв, а се хвалеше в една друга статия, че купува нафта от трактористи на тънко. Концентрирай се върху коня ;)
  • 26 Бай село

    11 1 Отговор
    До соф ! Кой казва ,че шофьорите нямат права, приятел всичко, което си написал погледнато обратно са нашите права! Например имаш право да минаваш през всякакъв вид дупки и то колкото си искаш, да плащаш ,данъци ,винетки , глоби , гражданска , а бе всичко що се плаща си е наше право! Даже имаме уникалното право да гласуваме и избираме собствения си палач, за съжаление това са правата на всички Българи!
  • 27 велислав

    12 0 Отговор
    всички тези закони нямат никакво значение когато тротоарите са със преспи сняг, хората са на улицата, боята на пеш. пътека е хлъзгава и се пресича отстрани за да не паднеш, пред пешеходната пътека има 60см. пряспа сняг и ако пресечеш вървиш на пътя щото не може се прескочи това, липсващи знаци по улиците, знаци в клоните на дърветата, знак за забранено паркиране се нарушава пред ПОЛИЦИЯТА, кола паркирана върху тротоара пред ПОЛИЦИЯТА, неправилно паркирани коли в градинки и при знак пред КАТ, коли и бусове паркирани сутрин за банички по тротоари и завои и хората са на улицата щото няма де да се върви.

    а тъпаците дето чатат в фейсбука и пресичат без да си дигнат главата на метър пред колата да ги мачкам ли?
  • 28 волен сидеров

    10 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Любопитното е, че ако автомобилът е на името на друг човек или на юридическо лице, мярката се налага само за 1 месец и не e необходима нова регистрация.
    е те това е пак вратичка за олигарси и олигарски дечица -шантава държава и това си е-правят струват народа на к..а а за богоизбраните винаги вратичка-е как искате да се спазват законите когато -и пред закона няма равенство не само в живота-ш....н. държава
  • 29 Четец

    15 2 Отговор
    Предлагам допълнение:
    КАТ минава като филиал на НАП. Който кара кола значи има парии...!
    Трябва да му се вземат ощее...Митата, акцизите данъците не стигат.А ако в един град паркинг местата са по малко от колите в него ще глобим ли кмета?А автомобилите дето текат масла от тях като от лейки ще ги спрем ли? А тези дето пушат като фритюрници и трябва да караме в колона след тях с часове с кола пълна с деца това няма значение.А някой да обсъжда правилото "Пропусни колоната?".фаровете на половината от автомобилите по четвъртокласната мрежа са нерегулирани.Интересите на промените са само приходни.Те не решават релните проблеми по пътищата.
    Извода: Милион шофьори с по една глоба от 400 лв.=почти половин милиард без инвестиции.
    Ако изключим тези за камерите!
  • 30 Немощ

    10 1 Отговор
    Тези промени показват само едно: немощ (или нежелание) на управляващите и депутатите да наложат истински контрол на пътя. Досега защо КАТ не работеше? И какво ще ги застави сега да работят? Всеки ден на пътя ме засичат поне 20 пъти, не дават мигачи поне 90% от случаите и няма никой да го контролира това. Сега ще има ли? Ще спрат ли двойните ленти паркирали по Мария Луиза? Каращите по Екзарх Йосиф от Женския пазар към Халите (някакви съдии там)? Не вярвам
  • 31 име на гост

    7 1 Отговор
    Ете сега да съм милиционер, ква баница ще замляскам. Не, че преди нямаше за тях де ма сега направо ....... с чер хайвер ще е. Това за гумите с 4 мм грайфер го кажете на тия дето зимата ги изненада в преспите. Щом нарушавш ще плащаш ..... въпроса е на кого????
    И кво викашшшш бачкашшшш??? Лошоооо, кво шъ праим сега като ти отлети тефтерчето??? Това познато ли ви е?
  • 32 ББББББББББББББББББ

    6 3 Отговор
    ТОВА Е ГАВРА И НЕВИЖДАНА ПОДИГРАВКА С ВСИЧКИ ВОДАЧИ НА МПС ПОГАЗВАНЕ И ПОТЪПКВАНЕ НА ПРАВАТА НА ВОДАЧА УНИЩЕНИЕ И ПЛАДНЕШКИ ОБИР.ПОВЕЧЕТО ОГРАНИЧИТЕЛНИ ЗНАЦИ СА НЕЛЕПИ,ТЪПАНАРСКИ И ХРАНИЛКИ .
  • 33 Ганьо конекрадецу

    1 2 Отговор
    Ганьо Балкански не признава закони и правила.
    За това Ганчо е беден като църковна мишка.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Костадин Харизанов

    5 0 Отговор
    А за пешеходците и велосипедистите няма ли закони? Те не са ли участници в движението? Те не спазват никакви правила. Тези с колелетата са пълни самоубиици. Карат си както си знаят. Нямат светлоотрозителни жилетки. На червено въобще не спират. На пешеходната пътека направо прелитат вместо до слезнат и да тикат колелото както е по правило. Пешеходците си пресичат както и където си поискат. Защо само водачите на автомобили да бъдат глобявани?
  • 40 ailincho

    1 1 Отговор
    Stiga be hora veche nezbam dali rabotite za bezopasnostta za dvijenie po patishtata ili za oprazvane na bankovi smetki kojuderska rabota.
  • 41 Боко Тиквата

    5 2 Отговор
    Поредната безмозъчна Герберска поправка.
    Докато не изстържем веднъж за винаги тея гербери винаги ще ни го забиват.
  • 42 Ай стига бе

    3 0 Отговор
    "Зимните гуми не са задължителни от 15 ноември до 1 март. През този период може да се кара и с летни, които имат грайфер над 4 мм."
    Грайферът не е единствения важен елемент в гумите за стабилност и безопасност на пътя...Що за глупост?!!!
    А ако полицаите махат регистрационния номер на автомибила, къде ще остане колата - на пътя до полицейската патрулка ли?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Веско

    1 0 Отговор
    Искам смърт за пияните ,искам сурови наказания не бъзикни защо сте там паразити да заблуждавате народа
  • 45 Caci

    2 2 Отговор
    gerberi trjabva da se izmetat do edin
  • 46 БАЙ ГАН4О

    1 1 Отговор
    Май пътна полиция ще трябва да ги екипират освен с камери и с бронежилетки
  • 47 М5 Е60 perfomance

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    До #9 onq s konq - абе кон,що си мислиш,че караш мощно БМВ немога да разбера??? Явно съседите ти в Бургаското село откъдето си му се възхищават и оттам живееш в заблуда.Не е лошо някой ден да платиш на някой или да се помолиш да те повозят в истинско БМВ и да рабереш в коя посока се върти земята!
  • 48 Kiro

    1 0 Отговор
    Opravete si patistata gospoda,posle mi govorete za promeni,zastoto dori i vinetka ne zaslujavate,ama nie sme si vinovni che vi tarpim.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове