897 4

Приморско, Китен и Айтос ще имат пречиствателни станции

Калина Петрова

22, 27 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция на Приморско и Китен. Безвъзмездното финансиране е в размер на близо 17 млн. лв. С проекта ще бъде увеличен капацитетът на пречиствателната станция. Съоръжението, макар и частично реконструирано през годините, трудно поема голямото натоварване през летния туристически сезон.

„Подписахме поредния договор за финансиране, свързан със здравето на хората и с чистотата на Черно море. Това е един от първите проекти в новия програмен период на ОПОС, който ще увеличи възможността да се привличат туристи и ще улесни бизнеса“, посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Пречиствателната станция за отпадъчни води е изградена преди 37 г., голяма част от оборудването е амортизирано, а новата инвестиция ще обслужва изцяло Приморско и Китен, каза министър Василева. „При първия и втория кабинет "Борисов" обхванахме всички големи населени места по Черноморското крайбрежие. Над 350 млн. лв. бяха инвестирани досега чистота на Черно море, продължаваме да работим. По Оперативна програма „Околна среда“ имахме шанса да изградим и модернизираме 51 пречиствателни станции – безспорен приоритет на правителството. Досега само в Бургаска област има направени шест ПСОВ, предстои изграждането на още две“, уточни министърът.

Сигурен съм, че проектът ще изпълни целите си – да запазим природата чиста, и да предлагаме туризъм на по-високо ниво, заяви кметът на Приморско Димитър Германов.

Проектът предвижда изграждане на трето стъпало на пречиствателната станция - за отстраняване на азот и фосфор. В момента отпадъчните води минават само през механично и биологично пречистване, след което се вливат в река Караагач, а от там – в Черно море.

„Когато говорят фактите, и боговете мълчат. Негативната реклама срещу българското Черноморие показваше мръсотията. Водата в морето вече е чиста. Туристите идват, децата си играят. Рибарите също ще имат чисто море“, обобщи премиерът Бойко Борисов.

По-късно министър Василева подписа договор и с община Айтос. Близо 19 млн. лв. е размерът на инвестицията за проекта за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води. От тях безвъзмездното финансиране е 14 млн. лв. Целта на проекта е освен да се изгради пречиствателна станция, да бъдат доизградени главните канализационни клонове, отвеждащ колектор и съпътстваща инфраструктура до ПСОВ.

„В Айтос никога не е имало пречиствателна станция – мръсните води влизат в реката, а от там - в морето. А сега можем да кажем, че нашето море е поне толкова чисто, колкото гръцкото", каза премиерът.

София / България


Още по темата

 • Борисов: Можеше да направим и повече

  Борисов: Можеше да направим и повече

  На последното заседание на правителството в оставка премиерът Бойко Борисов благодари на министрите и медиите, както и пожела успех на служебното ...
  25.01.2017
  1 237
  13
 • Такива лъжци, такива манипулатори

  Такива лъжци, такива манипулатори

  След Приморско, днес министър-председателят Бойко Борисов посети Айтос, където беше подписан договор за изграждането на пречиствателна станция за ...
  21.01.2017
  3 824
  28

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ало
  Отговор
  1 13:23  21.01.17
  БАЦЕ НАЙ-КРАДЛИВИЯ КМЕТ НА ПЛОВДИВ ОЩЕ Е ОТ ГЕРБ
 • Abedin
  Отговор
  2 13:56  21.01.17
  Най голямото крадене на пари е по екологията.
 • Защо най-търсен днес е Слънчев бряг
  Отговор
  3 16:47  21.01.17
  Мой аспект. Защото морето е пълно с "витамини". А с "витамини" ще живеем 100 години! Не е случайно че рибката от морето е едра, вкусна и тъй желана на нашата трапеза. Да ядеш, да ядеш! Живеем като аборигени и не забелязваме. Българска Швейцария! Щастие идеал мечти!
 • Варна
  Отговор
  4 00:27  22.01.17
  Да бе! За това всяка година началото в на сезона затварят централния плаж на Варна... Ще те сурвакаме тук някой ден.... - Пак ще дойдеш нагло Софийско ХХХХ да търсиш подкрепа тук, само че ние помним!

Напиши коментар:


Публикувай