577 0

Ясни са кандидатите за Врачанска епархия

Калина Петрова

На извънредно заседание Светия Синод на БПЦ-БП състави листа на кандидатите за митрополитския избор за Врачанска епархия. В нея влизат: Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Главиницки Йоан, Браницки Григорий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей, Мелнишки Герасим.

Предстои съгласно Устава на БПЦ-БП чл. 85 наместникът на Врачанския престол – Старозагорският митрополит Киприян да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски избиратели.

На насроченото си заседание в средата на февруари Светия Синод ще определи дати за Епархийски избор и за Каноничен избор.

На Епархийски избор, който ще се състои във Враца, избирателите от епархията ще изберат двама от епископите влезли в листата събрали повече от половината от гласовете им.

След това на свое заседание Св. Синод ще разгледа изборните книжа и ако епархийския избор бъде преценен като изрядно проведен в следващата неделя в параклиса на Св. Синод ще се проведе Каноничния избор, на който митрополитите от Светия Синод с гласуване ще изберат един от тези двама епископи за нов Врачански митрополит.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай