584 0

Новоизбраният президент встъпва в длъжност

Новоизбраният президент встъпва в длъжност
Снимка: БТА
Калина Петрова

Официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България Румен Радев ще се състои на 22 януари 2017 г., неделя, на площад “Св. Александър Невски”. Церемонията ще започне в 11.00 часа. Преди това, от 10.30 часа, мястото си ще заемат официалните лица и гостите на церемонията.

Поканени са министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички народни представители, председателят на Конституционния съд Борис Велчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Петър Стоянов, президентът Георги Първанов, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус, секретарите на президента Росен Плевнелиев и директорите на дирекции, техните приемници от екипа на новоизбрания президент Румен Радев, както и други официални лица.

В 10.45 часа пред Паметника на незнайния войн ще бъдат построени представителните части на Българската армия.

В 10.55 часа на площад “Св. Александър Невски” ще пристигнат настоящият и новоизбраният вицепрезиденти.

В 10.58 часа на площад “Св. Александър Невски” ще пристигне президентът Росен Плевнелиев. Съпроводен от командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, държавният глава ще се отправи към десния фланг на строя.

В 11.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул.

В 11.03 часа пред катедралата “Св. Александър Невски” ще пристигне новоизбраният президент Румен Радев. Съпроводен от командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, новоизбраният президент ще се отправи към десния фланг на строя, ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. След като приеме строя президентът Радев ще се присъедини към президента Плевнелиев и заедно ще се качат на трибуната.

В 11.05 часа президентът Плевнелиев ще произнесе слово. След него слово ще произнесе президентът Радев.

В 11.15 часа Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

В 11.16 часа двамата президенти ще положат венец и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния войн.

В 11.18 часа двамата президенти отново ще се качат на трибуната и ще приемат тържествения марш на почетния караул. До престрояването на караула за преминаване в тържествен марш ще звучи камбанен звън.

В 11.28 часа двамата президенти и г-жа Радева ще се отправят към официалните лица за поздрав и ще се ръкуват с двамата вицепрезиденти, министър-председателя, председателя на НС, министъра на отбраната и началника на отбраната. След това към тях се присъединяват и вицепрезидентите и се отправят към българските официални лица за поздрав, а след това – към представителите на Дипломатическия корпус.

В 11.45 часа двамата президенти и г-жа Радева, двамата вицепрезиденти ще се отправят към храм-паметника „Св. Александър Невски“, където ще бъде отслужена литургия и ще запалят свещи.

В 12.05 часа президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова ще посрещнат президента Румен Радев, г-жа Радева и вицепрезидента Илияна Йотова пред парадния вход на президентската институция.

В 12.07 часа в Гербовата зала предстои официална снимка на двамата президенти, последвана от официална снимка на двамата президенти с вицепрезидентите.

В 12.10 часа президентът Росен Плевнелиев и президентът Румен Радев ще проведат среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти - в кабинета на вицепрезидента Маргарита Попова.

След приключване на срещите президентът Румен Радев ще изпрати на параден вход президента Росен Плевнелиев, а вицепрезидентът Илияна Йотова – вицепрезидента Маргарита Попова.

София / България


Още по темата

 • Какво пишат за Радев

  Какво пишат за Радев

  Възгледите на Румен Радев за Русия и Крим, за българското членство в ЕС и НАТО, за Тръмп и новите предизвикателства - това са акцентите в няколко ...
  23.01.2017
  2 093
  2

Напиши коментар:


Публикувай