2 306 1

Чакали разкъсаха пастир край Узунджово

Снимка: Shuttertsock
Снимка: Shuttertsock
Калина Петрова

Разкъсан от диви животни, най-вероятно чакали, труп на пастир беше открит в гората край хасковското село Узунджово. Загиналият Садък С. е на 42-години и е работил като козар във ферма, съобщи "Монитор".

Стопанството се намирало на около километър от Узунджово в посока село Воден.

„Садък беше моного добър и работлив човек. В петък вечерта е останал сам, защото другият пастир се прирал при близките си. Той нямаше къде да отиде. Беше бездомник от региона на Стара Загора. Приютих го във фермата преди началото на зимата”, разказа вчера собственикът на стадото Божидар Тенчев.

До 17 часа в петък двамата пастири били заедно. Тогава Съдък за последно е бил видян жив. Предполага се, че вечерта е отишъл до чешмата, която е била на 300 метра от пристройката към обора, която е обитавал.

Предполага се, че мъжът е паднал и се е контузил лошо. Изпаднал е в безпомощно състояние и е станал жертва на чакалите.

В събота полицаи изровиха трупа от преспите. Той беше откаран за аутопсия в Събедна медицина в Хасково. Съдебният лекар ще установи дали Садък е бил разкъсан жив или е станал жертва на бялата смърт, преди чакалите да го наръфат.

„24 часа”: Оневиниха двама от обвиняемите за трагедията в завод „Миджур“ в Горни Лом

Прокурорът сне отговорността срещу двама от обвиняемите по наказателното дело за експлозията в завод „Миджур“ в село Горни Лом- Илияна Бахчеванова и Божидар Василев. Според магистрата от тях като държавни служители може да се търси само административна отговорност. Ще се търси вината за трагедията, при която на 1 октомври 2014 - та година загинаха 15 души и бяха ранени две жени, само от собственика Валери Митков и Палма Иванова.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Апелативния съд в Монтана. Заседанието се гледа при закрити врата заради държавна тайна, но близките на пострадалите бяха допуснати. Предявените от тях искания за обезщетения от 200 000 лева се отлагат и пренасочват към граждански съд. Майка, загубила сина си, и нейната сестра от Чипровци искат обезщетение конкретно от Палма Иванова, началник охрана на труда в барутната фабрика и от собственика Валери Митков, а останалите почернени роднини солидарно и от четиримата обвиняеми. Съпругата на изпепеления заедно с другите жертви Валери Цокин от Монтана е предявила иск от името на сина им. Снахата на Валери Митков, който загуби сина си, е подала молба, че се отказва от компенсация. Общо 43-има са близките на загиналите. Трима от тях са обявени за общодържавно издирване поради неизвестен адрес. Александър Кашъмов от програма „ Достъп до обществена информация“ ще обжалва отказа за обезщетение на бащата на загиналия на 26 години Михаил от село Горни Лом Димитър Димитров. Всички близки на изпепелените при мощния взрив следва да подадат нови искове.
В предишното проведено съдебно заседание по наказателното дело в Окръжния съд-Видин бяха изслушани по реда на съдебното следствие подсъдимите и техните защитници. Единият от подсъдимите не даде съгласие делото да се гледа по реда на съкратено съдебно следствие, поради което тази процедура е изчерпана.

Следващото дело е насрочено за 10 февруари т.г.

Стандарт: Спасиха от бяла смърт четирима турски туристи

Четирима млади туристи от Турция са спасени от бяла смърт при много тежка акция високо в Пирин планина.

Трима младежи и девойка нарочно напускат ски центъра над Банско в петък следобед. Те отиват да карат екстремно в местността Ечмище под връх Тодорка. Но засядат в клека в дъното на улеите и не могат да мръднат нагоре.

„Обадиха се на телефон 112 и съобщиха, че бедстват.Получихме сигнала към 17,30 часа. При ясно време съвсем умишлено са напуснали ски зоната въпреки предупрежденията и табелите. Беше изключително трудна и опасна спасителна акция, която продължи почти 8 часа. Приключихме чак към 01,30 часа в събота, когато свалихме четиримата – трима бяха със сноуборд, а един – със ски, в град Банско", разказа планинският спасител Методи Баненски.

15 служители на Планинска спасителна служба участвали в операцията. Те били в непрекъсната връзка по телефона с бедстващите младежи, които са на възраст от 20 до 22 години. Пристигнали на място към 20,00 часа в петък. Оказало се, че турските туристи са на 300 метра надолу по стръмния склон. Спасител се спуснал с въжета при тях. После един по един са измъкнати от капана със специални шейни, теглени с въжета.

„Бяха измръзнали и уплашени, бе много студено. Имаха само добра екипировка. Въобще не бяха подготвени за опасностите, които крие планината. Добре е, че в улеите все още няма много сняг и няма опасност от лавини", каза още Методи Баненски. Четиримата младежи благодарили на своите спасители и платили за акцията, тъй като нямали планинска застраховка. А застраховката в лифт картата важи само за ски зоната.

От ПСС-Банско алармираха, че най-недисциплинирани скиори са турските и гръцките туристи. Те настояват да се уведомят по официален път посолствата на тези две страни, за да обърнат внимание на своите граждани, че не бива да излизат извън ски центъра.

Труд : САЩ и Русия планират съвместна мисия до Венера

Роскосмос и НАСА работят заедно по мисия до Венера, която да разкрие загадките на планетата и да търси там живот, съобщи в. „Дейли мейл“.

Мисията „Венера-Д“ ще се състои от орбитиращ и спускаем апарат. Орбитиращият апарат трябва да работи поне три години, а спускаемият – едва няколко часа.

Международен екип от учени, който определя основните задачи на мисията, трябва да предаде доклада си до края на месеца. Проектът се разработва повече от 10 години.

Съветският съюз изстреля няколко сонди към Венера от началото на 60-те години на миналия век до средата на 80-те години. НАСА се включи в проекта преди три години по покана на Русия.

Венера е малко по-малка от Земята, но има подобна маса. Тя е втората най-близка планета до Слънцето, като орбитата й е на 108 милиона км от него. Една пълна обиколка около Слънцето Венера прави за 225 дена. Един ден на Венера е колкото 243 земни дни. Средната температура там, по данни на НАСА, е 464 градуса.

Дума СДВР остана без полицаи и катаджии

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) остана без полицаи и катаджии. Дни преди да изтече мандата на правителството в оставка от заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова става ясно, че свободни се оказват 100 щата.
Желаещите да работят в СДВР трябва подадат документи в следващите две седмици. Кандидатите не трябва да са по-възрастни от 40 години към датата на обявяване на конкурса, да имат завършено средно образование, да отговарят на минималните изисквания за физическа годност и психологическа пригодност. За водачите на патрулен автомобил - да имат свидетелство за управление на МПС, категория В или по-висока, както и да имат само българско гражданство, да не са осъждани и да не са следствени.
Вакантните длъжности са старши полицай - 57 места, старши полицай-водач на патрулен автомобил - 5 места, старши полицай водач на служебен мотоциклет - 10 места, младши автоконтрольор - 28 места.
Подобни конкурси са обявени в Областните дирекции на МВР в Хасково, Шумен, Варна, София-област, Благоевград и Враца.
Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов също обяви, че има недостиг на на пожарникари. По думите му предстои да бъдат назначени 180 нови пожарникари.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • нднд
    Отговор
    1 18:32  22.01.17
    И нашите чакали от властта само падналите разкъсват!

Напиши коментар:


Публикувай