22 Януари, 2017 11:04, обновена 22 Януари, 2017 16:30 6 429 26

Петият български президент (ВИДЕО)

  • петият-
  • български-
  • президент
Петият български президент (ВИДЕО) - 1
Снимка: БТА

Встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент беше отбелязано с официална церемония, 21 артилерийски салюта и камбанен звън.

13,08 ч.: Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова изпратиха досегашната президентска двойка Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Част от събралите се хора пред Президентството изпратиха президента с "Елате при нас" и аплодисменти, други го освиркаха.

12,39 ч.: Започна срещата на президентите Румен Радев и Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2 - в Зелената зала в администрацията на държавния глава.Срещата между вицепрезидентите Илияна Йотова и Маргарита Попова е в кабинета на Попова.

12,30 ч.: - Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и г-жа Радева пристигнаха пред Президентството. Присъстващите хора пред Президенството посрещнаха новият президент с възгласи "Радев, Радев, Радев". Те аплодираха новия държавен глава. На входа на президентството държавния глава Румен Радев, вицепремиерът Илияна Йотова и г-жа Радева бяха посрещнати от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. След това двамата президенти си направиха обща снимка в Гербовата зала. Двамата вицепрезиденти Илияна Йотова и Маргарита Попова започнаха срещата си.

12,05 ч.: Патриарх Неофит се обърна към президента Румен Радев, като заяви „да му дадем нужните сили и мъдрост”. За да се потруди в своето звание за благото на хората. Той отбеляза, че държавният глава има по-голяма отговорност, защото комуто много е дадено, от него повече ще се изисква. На плещите му тежи огромна отговорност за милиони хора, ще се нуждаете от подкрепа. Ще трябва да се вслушате в стремежите на гражданите, ще са ви нужни чувствителност и мъдрост, но всеки трябва да внимава как взима, предупреди патриархът. Той изрази надежда, че както и досега ще има разбирателство между църква. Да ви дари Бог с душевни сили, мъдрост и далновидност и да ви направлява на ползу роду Болгарско, каза патриарх Неофит. Патриархът подари икона на Спасителя на държавния глава и му пожела тя да му дава сила и успех. На добър час и Бог да е с нас, заключи патриарха. След което прозвуча на „На многое лета”. След това досегашният президент Росен Плевнелиев се отправи заедно с вицепрезидента си Маргарита Попова към президентството. Президентът Румен Радев поздрави хората пред "Александър Невски".

11,51: Двамата президенти, г-жа Радева и двамата вицепрезиденти влязоха в "Александър Невски", където се отслужва литургия.

11,40 ч. Двамата президенти и г-жа Радева се поздравиха с официалните лица, ръкуваха се с двамата вицепрезиденти, министър председателя, председателя на НС, началника на отбраната. Заедно с тях и вицепрезидентите поздравиха гостите на събитието. Румен Радев и министър председателят в оставка Бойко Борисов за кратко се прегърнаха.

11,36 ч. - Двамата президенти приемат тържественият марш на почетния караул, по време на който Радев и Плевнелиев водеха дружески разговор.

11, 29 ч. - Прозвуча химна на Р. българия и 21 артилерийски салюта отбелязоха смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. След това двамата президенти положиха венец и с едноминутно мълчеание отдзадоха почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния воин. Прозвуча и камбанен звън.

11,19 ч. : Румен Радев заяви: За мен е отгромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава пред всички вас, представителните части на българската армия. Армия, която отстоява нашата свобода и държавност в продължение на 13 века. Няма как да се гради държавност без приемственост. Искамч да благодаря на Плевнелиев и всички президенти за демчократична България. Събрани сме на свято място, на такова място човек най-ясно съзнава, че да застане начело на държавата трябва да съхрани европейските корени. За нея пожертваха живота си хиляди българи, съградиха я с ръцете на милиони други. България измина сложен път. Разпиляхме енергия и време, следвахаме посоката си за мирен преход, както и да сме част от обединена европа, заяви Румен Радев. Нека заедно градим едно по-справедливо общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето. Дължим го на себе си на децата си и на предшествениците си. Ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и помирението, на сътрудничество и баланса. Ще работя активно с нашите партньори за ускорена европейска интеграция. Ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоява правата на българския народ. Вярвам в доброто бъдеще на България. Най-важното е да осъзнаем силата си и заедно да продължим напред, заключи Румен Радев.

11,11 ч.: Росен Плевнелиев произнесе последната си реч като държавен глава. Той заяви: Зададох правилните приоритети. Изпълних обещанията. Не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава. Работих всеотдайно, властта не бе цел, а служих на истината. Имах позиция и действах, това обединява, а не разединява.Борих се за върховенството на закона, за политиката на дестабилизация, работих за мир, а да има мир зависи от всеки един от нас. Мирът не се поддържа със сила, а се поддържа с разбирателство. Водих балансирана външна политика. България стои добре, България е стабилна, България гледа напред. Властта не е средство, а служба на народа. Президентската институция не е властови център, а център на баланса. На един президент му отива да прощава и да е над дребнотемието. Пожелавам ви, да не допуснете стратегическа грешка. Не малко наши сънародници живеят трудно, важно е да се работи за справедливост и прогрес, институциите да служат на гражданите. Нека не допуснем България да бъде отклонена от демократичното развитие и европейското семейство. Нека работим за чиста и свята република. Пазете закона и морала над всичко. Желая ви успешен мандат, на добър час. Да живее България.

11,05 часа : Пристигна новоизбраният президент Румен Радев, който бе приет с браво и овации от присъстващите на площада. Радев също прие на рапорта на командира на гвардейската част, след което прие парада на българските войски.

11,00 часа: Президентът Росен Плевнелиев пристигна на пл. „Александър Невски, което е част от церемонията за встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев. Той прие рапорта на началника на отбраната и на началника на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорлданов. Той прие рапорта на началника на караула, поклони се пред националното знаме и поздрави почетния караул.

Официалните гости са министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички народни представители, председателят на Конституционния съд Борис Велчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Петър Стоянов, президентът Георги Първанов, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    21 2 Отговор
    Някой пак си изкара листчето да чете!

    Коментиран от #3

  • 2 Парата

    15 7 Отговор
    Каква разлика! Роскоооооо
  • 3 незнайко

    4 19 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Този път Радев си беше взел поука и си е наизостил домашното.

    Коментиран от #4, #13

  • 4 знайко

    27 9 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Единият се учи бързо и видимо се развива, а другият 5 години се излага като президент и в нищо не успя да се промени
  • 5 Morgoth

    17 4 Отговор
    Да ни е честит новия президент! Не него исках за президент и още по-малко БСП да са зад гърба на президента, но нека погледнем позитивно на нещата и да му пожелаем успех, защото неговия успех е и успех за България.
  • 6 Истината

    9 2 Отговор
    Когато фактите говорят и СОРОСИТЕ мълчат!
  • 7 Макариченко

    9 25 Отговор
    Сега като ни спрат еврофондовете, ксанирането, субсидии за фермерите и магистралите заради тъпата ушАнка Румен, ще лапате мухите.

    Коментиран от #20, #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дудук Бареков

    6 18 Отговор
    -Народе чуй народе имаме новина да новина от 01.02.2017-година ще ни плащат във копейки да си направите големи кожени кесии от скротум на бик и сме вече във тройният съюз русия-турция-иран да имате по-три тоалета и по-три капи един казашки калпак един фес и една чалма е да ви е честито каквото си избрахте това ще сърбате.
  • 11 кроко

    19 8 Отговор
    Поздравявам всички, които си въобразяват че плювньо е бил достоен президент и намират кусури на Радев още преди да е започнал мандата му, с цитат от Любен Дилов: "Като хора, които 10 годни търпите бойко борисов да ви управлява, сте много критични към новия президент!
  • 12 ПЛАМЕН

    14 4 Отговор
    ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ .НАДЯВАМ СЕ ПРОКУРАТУРАТА,СЪД И МЕДИИ ДА ЗАРАБОТЯТ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ.ВЕЧЕ СЕ ВИЖДАТ ПЪРВИ НАЧЕНКИ В ПЛОВДИВ
  • 13 кроко

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    ТРОЛ-а има предвид че роско плювнята пак си изкара листчето да чете! Но съм сигурен че много от плюсове му и минусите дето са ти нахакали, са от коьрави тролчета, дето като ги плюеш и си мислят че дъжд ги вали!
  • 14 Благо

    9 2 Отговор
    НАДЯВАМ СЕ СЪД И ПРОКУРАТУРА ДА ЗАРАБОТЯТ СПОКОЙНО ВЕЧЕ,НЕ ДА ВЗИМАТ РЕШЕНИЯ ПОД НАТИСК ПОДПЛАТЕНИ С КРАДЕНИ ПАРИ ОТ ГРАЖДАНИТЕ
  • 15 име на гост

    4 15 Отговор
    От един ръб, та на друг. Тоя, вторияят, шапката го е стягала бая и вече му личи. Абе щом Гоце изкара два мандата, та тоя ли фатмак няма. Ще има да слушаме миекане, фиекане до зори. От архивите се вади работническо дело и отечествен фронт, щото ще има още речи да произнесе тая тиква.
  • 16 Иван Вазов

    13 4 Отговор
    Нека да спрат еврофодовете! Тогава и ку4етата от улицата ще разберат колко сме зле след като сме продали предприятията си, които се рушат. Няма да има за крадене. Ще трява да се работи. Правителството ще насър4и хората извън БГ да се върнат, ще освободи от данъци средният бизнес. Ще се отворят работни места. Ще има съд за предателите в миналото, ще си върнем руският и европейски пазар. Или с 2 думи нямя дя имя пари за крадене от европа. Ще трябва да запретваме ръкави! Амин!
  • 17 волен сидеров

    7 2 Отговор
    Що ривети ва ,нали имахте избор и гласувахте каквото и за когото и както си искахте ....
    давай Радев вдигай самолета и внимавай с йотова да не те изненадва,щото бесепето са шумкари-ще рече партизани- и от време оно крадат кашкавала и сиренето на хората и бягат като кучета да го ядат в храстите.....
  • 18 Бастуна

    5 2 Отговор
    Нали се сещате че не сме президентска република а парламентарна

    Коментиран от #19

  • 19 Д'Мин

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бастуна":

    Ми защото го направиха проблем Боко, Цвъко, Цеца (не Величкович) и исие. Сякаш е настъпил края на света. А нашия президент е с представителни функции. Кой знае какво зависи от него.
  • 20 Смях

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Макариченко":

    Мухите ги лапаш ти, щом не си разбрал, че точно с тези фондове ни държат на каишка....ахти държавата... Зависима от еврофондове и народ, който се радва на еврофондовете... Санирането на 60+ годишни сгради много ли е важно?!? Магистрали ги има само в южна България... Общо взето, полза от еврофондове имат само някои хора... Пък магистралите са летни "магистрали" :D видяхме ги :D Да не говорим, че северна България с изключение на Варна, е забравена от Бога... И от Бойко също :D Аз се справям и без еврофондове ;)
  • 21 БАЦЕТО

    1 3 Отговор
    Новия президент и вицепрезидинт е се едно гледаме Ал Бънди и жена му Пеги Бънди
  • 22 Дани

    3 0 Отговор
    Баце,как не разбра, че българина си харесва Радев и си го избра и всяко оплюване от типа ал бънди е минус 100 гласа от ГЕРБ
  • 23 чипик

    0 3 Отговор
    Наистина, каква разлика-Радев се държи, като млад комунист, само дето не е никак млад.Обкръжението му е само от червенушки и говори с клишета.Да се надяваме, че няма стане като Гоце Първанов все пак.
  • 24 Лупи

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Макариченко":

    ти знаеш ли къде изтичат тия еврофондове? Тия пари на момента да ги спрат аз и ти няма да усетим нищо от това, само Доган, Боко и още 100 мутряги, като тях ще ги заболи яко и ще изквичат на умряло, но после ще превключат към нещо друго пак доходоносно за тях, а ние с тебе ще си бачкаме за оцеляване. Ако си от тия дето ядат от баницата с еврофондовете определено няма да ти е приятно ама 99% от хората няма и да разберат, че ги няма тия фондове. Същото важи и за фермерите крадливи, дето си продават пшеницата и взимат субсидиите и после си живеят живота на Карибски остров и всички до един са поставени на тоя пост и не са случайно там.
    90% от политиците и едри бизнесмени през последните 25 години са за разстрел по бързата процедура за кражбите, убийствата и най-вече провалените животи на милиони хора- стотици хиляди неродени деца, милиони емигрирали и затриване на нацията.
    Радев е едно малко изключение за момента и ще видим до къде ще я докара, това да се плюе преди да е направил и 100 дни от мандата си е доказателство за липса на грам мозък в тия дето плюят. Най-малкото е мъж за разлика от предишното леке дето срамеше институцията и държавата!
  • 25 Казал го е народа

    0 2 Отговор
    Не бързай да се радваш на малкото прасенце, щото не знаеш каква свиня ще излезе от него! По думите в приветствията и пожеланията на Румбата личи празнота общи фрази отговорност бъдеще деца поколения отговорното. Ала бала! На къде дърпаме ? По- надолу в трюма на потъващият ТИТАНИК ЕС! Всички говорят за спасяване и Евро ЕХIT а ние слизаме в трюма на трета класа. Защо не чува петела този български офцерин? Бягане му е майката! Чини ми се че ще е толкоз далновиден колкото ПИНОКИО дето си отива. Боже защо сме толкоз задръстени?
  • 26 Деня си личи от сутринта

    0 1 Отговор
    От Румбата навява безтегловност и неяснота. Народа за едно го избира и се надява а той кого ще слуша? Шефовете партийни дето го нарочиха за таз позиция или народа? Ко прайм ся а? Румбата хабер си няма от тази функция? Е как ще лети сега - на авто пилот! Ще слуша ЕС и работите ша съ ОКейка!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове