906 3

Патриархът към Радев: Вслушвайте се в гражданите

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Калина Петрова

След церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Светейшият Български патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава и отслужи Молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото му отговорно служение.

Патриарх Неофит лично отслужи Молебена в съслужение с Високопреосвещените Великотърновски митрополит Григорий, Пловдивски митрополит Николай и Неврокопски митрополит Серафим, Мелнишки еп. Герасим – главен секретар на Светия Синод, Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит и Белоградчишки еп. Поликарп, представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас архимандрит Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря и свещенослужители от София.

Заедно с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, в молитва в патриаршеската катедрала застанаха и президентът Росен Плевнелиев с вицепрезидентът Маргарита Попова, негово Величество Симеон Сакскобургготски, омбуцманът Мая Манолова и др. официални лица.

Българският патриарх и Софийски митрополит Софийски Неофит отправи молитва към Бога да ги дари със здраве и благоденствие и да благослови добрите им намерения и дела за добруването на благочестивия ни народ, да им помогне да преодоляват пречките и да завършат служението си с успех. Предстоятелят на БПЦ-Българска патриаршия се помоли Бог да запази българската земя от всякакви беди и за благочестивия български народ, за неговата сила, победа, пребъдване, мир, здраве, спасение и да му помага във всичко.

След Молебена патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите: „Днес ставаме свидетели и съучастници в един исторически момент – новоизбраният президент на Република България и главнокомандващ на Българската армия встъпва официално в длъжност, заемайки най-високия пост в нашата държава. Отправихме гореща молитва към Бога да му даде нужните сили и мъдрост за предстоящото му служение.

Ние вярваме и изповядваме, че „в ръката на Господа е властта над земята, и потребния човек Той навреме ще въздигне върху нея” (Прем. Сир. 10:1, 4), за да се потруди в своето звание за благото на хората и да върши Божията воля. Властта винаги е свързана с отговорност и колкото по-голяма е властта, която Бог възлага, толкова по-голяма е отговорността, защото „комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква” (Лук. 12:48).

Многоуважаеми господин Президент, днес когато Бог възлага върху плещите Ви огромна отговорност за живота и благополучието на милиони хора в твърде сложно и размирно време Вие повече от всякога ще се нуждаете от Божията благодатна помощ и подкрепа. За да бъде успешно Вашето служение ще бъде необходимо да се вслушвате в стремежите и надеждите на българските граждани, да търсите онова, което е добро и полезно за тях, което носи сигурност, благоденствие и мир. Затова, на Вас ще са ви нужни особена чувствителност и мъдрост, присъщи на човек, който помни, че „Бог е, Който върши всичко у всички” (1Кор. 12:6), но всеки трябва да „внимава как зида” ( Кор. 3:10).

Като изразяваме увереността, че разбирателството и взаимодействието между Църквата и държавата ще продължат и занапред, пожелаваме Ви Бог от Когото е „всяко добро даяние и всеки съвършен дар” (Яков 1:17) да Ви обдари щедро с душевни и телесни сили, със здраве, търпение, мъдрост, разсъдителност, далновидност, да благослови Вашите трудове и да Ви укрепява, вдъхновява и направлява в предстоящото Ви служение на ползу роду болгарскому. На многая и благая лета!!”

В памет от този исторически ден и за благословение патриарх Неофит подари на президента Радев икона на Господ Иисус Христос с пожелание Той да го подкрепя в предстоящото му служение. Светейшия патриарх увери г-н президента, че в православните храмове на БПЦ и за напред ще се отправят молитви за благословен от Бога успех на президентската институция.

Прозвуча Многолетствие за светейшия патриарх Неофит с клира и паството на Църквата, благочестивия и православен български народ и христолюбивото ни войнство и за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова с упрвляващите.

Патриарх Неофит бе сред официалните лица по време на Военната церемония, която се състоя по-рано същия ден на площад „Св. Александър Невски” по смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили

София / България


Още по темата

 • Евгений Дайнов: Изключително тежък мандат очаква Румен Радев

  Евгений Дайнов: Изключително тежък мандат очаква Румен Радев

  Румен Радев не подозира какъв турболентен и изключително тежък мандат му се задава не поради вътрешни причини, а поради външни. Това каза в ...
  23.01.2017
  987
  0
 • Петият български президент (ВИДЕО)

  Петият български президент (ВИДЕО)

  Встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент беше отбелязано с официална церемония, 21 артилерийски салюта и ...
  22.01.2017
  4 713
  26
 • Какво пишат за Радев

  Какво пишат за Радев

  Възгледите на Румен Радев за Русия и Крим, за българското членство в ЕС и НАТО, за Тръмп и новите предизвикателства - това са акцентите в няколко ...
  23.01.2017
  2 086
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 16:22  22.01.17
  Упорито ми се струва,че докато патриархът му казва "Вслушвайте се...",летящия холандец си мисли "чувай х.ьо"!Но може и да греша...
 • КИВИ
  Отговор
  2 18:06  22.01.17
  Ае със сигурност ще се вслушва повече в хората - отколкото се вслушваше в тях нежния!
 • велосираптар
  Отговор
  3 21:30  22.01.17
  Комунист в църква- свиня в джамия!!!

Напиши коментар:


Публикувай