507 8

Тръгвам си с високо вдигната глава

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Калина Петрова

Един извънредно труден, но успешен мандат приключи. Държах правилната посока, зададох правилните приоритети. Дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал, като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш - тръгвам си с високо вдигната глава.Това заяви Росен Плевнелиев на Церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България.

Хубавото на демокрацията е, че има мандатност. Работих 2 години като министър и 5 години като президент, посветено и всеотдайно за по-доброто бъдеще на страната ни. Властта за мен не бе цел, а средство да бъдеш полезен на народа си. Търсих не силата, а смисъла. Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах – това обединява, а не разединява. Посветих се на обществото. Ще продължавам да го правя и занапред, заяви Росен Плевнелиев.

Знаех, че кризите възникват, защото някой е нарушил върховенството на закона. Знаех, че мирът е в угроза, когато някой постави интересите над принципите. Вярвах, че правото на силата е най-голямото безправие. Затова се борих за върховенството на закона и се противопоставях на политиката на сила и геополитическо разпределение на сфери на влияние. Работих за мир. А да има мир, зависи от всеки един от нас. Мирът и демокрацията, човешките права и свободи, се отстояват ежедневно и от всеки. Айнщайн казва: „Мирът не се поддържа със сила, той се постига с разбирателство.“ Затова водихме принципна и балансирана външна политика. Бяхме добър приятел с всички в региона, доверен партньор в Европейския съюз, силен съюзник в НАТО. Днес България стои добре на фона на извънредната нестабилност около нас и по света, заяви Росен Плевнелиев.

Уважаеми президент Радев,

Тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият. Властта обаче не е цел, а средство да служиш на народа си. Пожелавам Ви да носите гордо отговорността си, да бъдете мъдър и успешен президент.
Да превърнете Президентската институция не във властови център, а в център на баланса. Да отворите вратите на президентството за различните мнения, защото диалогът и дебатите са кислорода на демокрацията, заяви Росен Плевнелиев.

Ремарк казва: „Който се смята за безпогрешен, той е безмилостен!“ Пожелавам Ви да не допуснете голяма стратегическа грешка, от която България да пострада. Нито един български президент до сега не е допускал такава.

Работете за прогрес, защото възходът на една нация се мери по прогреса в обществото. Успехът на една държава се мери не с размера на нейната територия, а с успеха на обикновения човек. Много наши сънародници живеят трудно, не виждат перспектива. Затова е важно да се работи за справедливост и прогрес, за модернизация и развитие, за повече, не по-малко демокрация и толерантност в обществото. Институциите да служат на гражданите, а не на силните на деня, да гарантират правила и справедливост за всички.

Нека не допуснем България да бъде отклонена от посоката на демократичното развитие и достойното място в европейското семейство. Нека всички се обединим и работим неуморно за постигането на националния идеал, зададен от Апостола на свободата, за „чиста и свята република“. Но нашата република е чиста и свята само толкова, колкото са чисти и почтени лидерите ѝ. Затова, пазете върховенството на закона и морала над всичко, заяви Росен Плевнелиев.

Уважаеми Президент Радев,

Искрено Ви желая успешен мандат и да държите здраво посоката на европейското и демократично развитие на България.

На добър час, г-н Президент!
Да живее България!, заяви Росен Плевнелиев.

София / България


Още по темата

 • Петият български президент (ВИДЕО)

  Петият български президент (ВИДЕО)

  Встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент беше отбелязано с официална церемония, 21 артилерийски салюта и ...
  22.01.2017
  4 631
  26

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лъчо
  Отговор
  1 13:57  22.01.17
  Браво, г-н Плевнелиев! Никс проблемс! Само не вири главата носа нагоре, щото има клони. от снега са сведени....и аз така вървях гледайки звездите, но...като ми дора врата един клонак свалих носа яко надолу...сега почтиприпълрзявам, но несъм одран. Дръж се, ти бе мъжко момче в един момичешки кабинет и издържа теста - пич си, но наполовина! АЯко бе твърд към мафията щеше да си цял пич.
 • политолог
  Отговор
  2 14:45  22.01.17
  тръгва си с най ниския президентски рейтинг и съмнения за полова неадекватност/жена му не се показа нито веднъж/ а къде е задължителния етикет
 • кроко
  Отговор
  3 14:47  22.01.17
  Сам се хвали и е много горд с гафовете си! Щом е толкова самоуверен, сигурно вече знае чий задник ще лиже за в бъдеще!
 • Баткото
  Отговор
  4 16:05  22.01.17
  Росен даже от ГЕРБ не го харесват ,а той си тръгвал с вдигната глава !?!

 • Колев
  Отговор
  5 16:35  22.01.17
  Да живее България!, заяви Росен Плевнелиев БРАВО
 • Девон
  Отговор
  6 21:34  22.01.17
  Най -достойния ! Най -големия!
 • гост
  Отговор
  7 23:36  22.01.17
  Публикувано във факти.бг: В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш влезна като мишок,излезна като мишка
 • европейското и демократично развитие
  Отговор
  8 23:50  22.01.17
  Цирк Балкански сменят плаката - Имат нова звезда!

Напиши коментар:


Публикувай