22 Януари, 2017 15:24 2 129 1

За кого работи МЗХ?

  • пчеларска социална мрежа-
  • мзх-
  • работи
За кого работи МЗХ? - 1

В края на миналата година, МЗХ реши набързо да внесе промени, които засягат сериозно сектора.
Повечето от вас са чували за "ушните марки", които искат да поставят на пчелите, коментират от "Пчеларска социална мрежа". Смешно е до момента, в който се осъзнаят всички последици, които подобна промяна би имала. Първо ни замазаха очите с думите "Табелките ще струват 40 стотинки на кошер" - това беше лъжа, но някои колеги повярваха, че е възможно.

След това ни се обясняваше как всичко щяло да бъде безплатно - естествено безплатен обяд няма. В същото време БАБХ си обнови ценоразписа, а тогава умряха и последните наивници, които вярваха, че това няма да засегне сектора. Както и предполагахме всяка промяна във ВетИС ще се заплаща, а цената на табелките може да стигне до няколко лева. При 100 семейства, ако 2-3 пъти им смениш табелките, това удоволствие ще ти струва минимум 1000 лева. Колко български пчелари могат да си го позволят и обосновани ли са тези разходи?

Според ветеринари, промяната на наредба 10 с нищо няма да помогне за подобряване на здравния статус на пчелните семейства, но ще се завъртят стотици хиляди левове, а някой в МЗХ ще си вземе комисионната от табелките. Така или иначе пчелните семейства са под ветеринарен контрол само по документи, за никой не е тайна, че голяма част ветеринарни лекари, дори не знаят къде са пчелините, но подписват документите им. Да не говорим, че някои колеги дори не са виждали ветеринарния лекар. Ако плъзне епидемия, МЗХ щяло да проследи откъде е тръгнала - дрън, дрън...Дори и да имаха лабораторията, дори да имаха специалистите, дори да имаха административния капацитет да направят подобно мащабно изследване, самата наредба създава предпоставки за нереално умрели или нереално живи пчелни семейства и табелки, които ще се въртят в пчелина по 50 години. Никой няма да обяви семейство за умряло, защото това ще му струва минимум 20 лева такси и още толкова транспортни разходи, а за загубеното време и нерви изобщо няма да говорим.

Но...да започнем отначало. Защо беше това бързане с промяната на наредба 10? - Бързаха, защото предстоеше промяна в начина на внасяне на подобни промени.Тъй като МЗХ работи подмолно и винаги са гледали на сектора като на "група дъртаци, които могат да манипулират", ние се принудихме да отстояваме интересите на сектора по същия начин.

Тогава успяхме да забавим внасянето на проекта и МЗХ не успя да спази сроковете. Това беше единствената цел на възражението, което внесохме. Никой не се е надявал да вземат под внимание мнението на пчеларите, а само да забавим внасянето на проекта, което автоматично вкара МЗХ в много по-дълги и сложни процедури. Една от тези "екстри", през които МЗХ трябваше да премине са обществените консултации. Вече всяка една промяна подлежи на обществени консултации и оценка. Как си представяте някой да се съгласи с промените и да се постави положителна оценка на подобна промяна?! - Това никога няма да се случи. Вече едва ли има някой, който ще се съгласи, че подобна промяна няма да се отрази на сектора или че ще има положителен резултат. Оценката е най-големият проблем - няма как МЗХ да обоснове, че подобна промяна би имала положителен резултат. Това не означава, че няма да се опитат да напишат "отличен 6", а че трябва да се сезира съда и ЕС. Това автоматично забавя МЗХ с още една година. Да не забравяме, че правителството е в оставка.

Ето това са отношенията между МЗХ и българските пчелари! Това нормално ли е?! Защо държавата работи против сектора?! Нормално ли е да търсим вратички в закона, които да ни позволят да спрем една промяна, която ще закове поредния пирон в ковчега?!

Нито един от качените документи за обществено обсъждане няма входящ номер, подпис, дата, кой го внася...
Документите, които са предложени за обществено обсъждане са недействителни. Това не са официални документи и никога няма да бъдат.
Поредната измама на МЗХ, така си вписват каквато дата решат и извършват промени по документите, докато тече обсъждане или внасят различен проект от обсъждания. Това е правено стотици пъти, като в работните групи обсъждат едно, а в крайния вариант попада съвсем различно.
Какво обсъждаме? Едни файлове написани на Word без подпис?
След като МЗХ много държи на всяка точка във фалшивите наредби, които бълва, тогава нека спазят закона и да започнат отначало цялата процедура.
Все още не е качена предварителна оценка на проекта, която трябва да бъде обсъдена в портала за обществени консултации.
Ако процедурата продължи и се приемат промените, тогава с въпроса започва да се занимава съда и главния прокурор. Това е по Закона за нормативните актове Чл.16. Отгоре на всичко, МЗХ е длъжно да уведоми главния прокурор за несъответствието между наредба 10 и закона за пчеларството.
След като многократно беше сезирано МЗХ, за нарушението което извършва и несъответствието, вече говорим за административен произвол.
МЗХ е длъжно да извърши и последваща оценка на въздействието - Чл.18б от закона за нормативните актове.
Двете оценки се извършват от компетентен орган, ако той не разполага със специалистите, трябва да бъдат привлечени външни такива. Ако оценката се извърши без нужните специалисти, тя няма никаква юридическа стойност.
Щом МЗХ настоява да закопае пчеларството в България, проекта трябва да бъде върнат, след което зам. министър Цветан Димитров отново да го предложи на министър Танева, след което да се извърши оценка, след което оценката ще се разхожда по съдилища до следващото правителство, след което да бъде публикуван проекта, оценката и всички документи, които вървят с тях, след което да се извършат публичните консултации..., заключават от Пчеларска Социална Мрежа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Всеки един сектор, в който има пари, се контролира от мафията, която е окупирала властта! Като започнете от това от кои магазини инвалидите имат право да си закупят батерии или инвалидни колички за да им даде държавата пари, минете през това от къде пчеларите имат право да си закупят центрофуги за меда и стигнете до най-воисоко ниво, като обществените поръчки. И постоянно се измислят нови и нови схеми за да може или да се одрусат директно хората, или държавата чрез някоя от многобройните и институции. Това е от едно 15-на години и няма да спре докато в парламента са тези кърлежи, без значение кои каква партия са си направили и как се наричат.

    Какво му е демократичното на управление, в което управляващите не се допитват до заинтересованите от тяхните действия, а дори и някой да изрази воля, като референдума, тя не се зачита; управление, при което всички пари са концентрирани и се разпределят от държавата; и т.н. Каква е разликата с тоталитарната власт? Дори и управляващите са от бившата тоталитарна власт, колкото и да не им на някои заблудени да го признаят тоя факт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове