547 0

Ще има ли протест на гръцките фермери?

Калина Петрова

В процес на подготовка и вземане на окончателни решения за нов кръг от мобилизации са фермерите от региона на Велестина и по-широкия район на Магнезия, съобщи „Български новини”.

Според тяхното намерение, тракторите са в готовност до края на седмицата, като част от национална мобилизация ще бъдат наредени по селските площади като предупреждение срещу по-нататъшна ескалация.

Синдикалистът от района Никос Ангелис изчислява участниците на 40 трактора в началото, но все още не е взето решение за деня на мобилизацията, когато местните „сили“ ще се присъединят при Никия към групата на главния координатор Вангелис Бута.

От друга страна, земеделските производители в региона Алмирос традиционно създават голяма и мощна блокада на пътен възел Микротивес.

Подобни нагласи и настроения имат и земеделски производители от областите на Пелион, но там тепърва ще преценяват ситуацията.

Гръцките фермери са се отказали от блокадата на границата ни утре, съобщи пред БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Все още българските превозвачи не са получили обезщетения за миналогодишното затваряне на границите и са готови с контрамерки, ако в последния момент гръцките фермери променят мнението си, допълни Арабаджиев.

Ако все пак се стигне до блокада, ние ясно заявихме нашите намерения единствено с недопускане на гръцка земеделска продукция и риба на територията на България – било като внос, било като транзит.

Йордан Арабаджиев съобщи още, че българските превозвачи са сезирали гръцката прокуратура за ежегодните блокади на границата.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай