641 0

Председателството на ЕС ще струва поне 150 млн. лв.

Калина Петрова

Прогнозата, че българското председателство на ЕС ще се окаже златна мина, вече се сбъдва. Шестте месеца, в които България ще оглавява Евросъюза, ще струват поне 150 млн. лв. (около 77 млн. евро) на данъкоплатците. Това е записало правителството в доклад за подготовка на председателството, което ще започне в началото на 2018 г., коментира в. "Сега".

Със средносрочната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. в централния бюджет са предвидени средства за обезпечаване на подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС в размер на 150 млн. лв.", пише в документа. Това е първата официална прогноза колко ще струва на бюджета провеждането на европейските срещи в София, Брюксел и Страсбург, както и съпътстващите ги мероприятия. Четете още във в. "Сега".

"24 часа": Над 30 коли останаха без табели през уикенда

Най-много от нарушителите са без книжки, следват пияните

Над 30 автомобила на нарушители на пътя са спрени от движение в страната за денонощие, защото са свалени регистрационните им табели, съобщи “24 часа”.

В петък срещу събота влязоха в сила новите правила за движение по пътищата, които предвиждат двойно по-големи глоби за скорост и алкохол, както и сваляне на табелите за някои нарушения.

"Монитор": Детски работник осъден за наркотици в Шумен

Служителка от отдела за закрила на детето в Ямбол е била осъдена за притежание на марихуана, съобщи "Монитор". Делото е било разглеждано от районния съд в Шумен, защото социалната работничка е била заловена с наркотиците при пребиваване в града.

А. Б. работела като социален работник в отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" в Ямбол. На 29 май 2016 в Шумен госпожицата била задържана с 4.8 грама тревна маса, която впоследствие била доказана като херба канабис индика сатива, иначе марихуана със съдържание на тетрахидроканабинол 4.92 процента. При разглеждане на делото съдът преценил, че случаят е маловажен, въпреки че покрива текста на наказателния кодекс за притежаване на наркотици. Стойността на тревата била 28.80 лева и съдът преценил, че може да освободи детския работник от наказателна отговорност и да й наложи административно наказание от 1000 лева глоба.

"Стандарт": Баровци препъват рейсовете в Драгалевци

Столичани няма да могат да се придвижват временно да спирка Лифт в кв. Драгалевци.

Столична община стигна до това решение, след като колите на автобусните линии с номера 66 и 93 не могат да стигнат до там. Причината са паркирани, където им падне частни автомобили.

"Дума": Дончев потвърди далавера в МОН

Вицето в оставка поиска министерството да прекрати опорочените процедури за 350 млн. лв., то само удължи срока на конкурса

Незаконосъобразни действия на МОН в конкурса за научни центрове за върхови постижения и за компетентност, общо за 350 млн. лв., предизвикаха скандал в края на миналата седмица. Още на 10 януари т.г. ДУМА алармира, че повече от 4 месеца след началото на кандидатстването с проекти, дирекцията в МОН, отговаряща за оперативната програма за наука и образование (ОПНОИР), е установила грешки и несъответствия в обявените процедури. На 30 декември м.г. - 23 дни преди крайния срок на конкурса, МОН промени ключови елементи от оценяването и изискванията, като се прикри зад "технически грешки", съобщи вестникът. Това опорочава процедурата и поставя под въпрос програмата, като има риск да загубим 350 млн. лв., предупреди ДУМА. Освен това, не са изпълнени и предварителните условия да са приети Стратегия за научните изследвания и актуализирана пътна карта на научната инфраструктура у нас.

"Труд": 81-годишен студент идва от Лондон за изпити в София

Той е на 81 години. Живее в Лондон, но често се връща в България за очни занятия, изпити, подготовка на курсови работи, предстои му защита на дипломен проект.

Последен семестър в магистърска програма „Международна журналистика” в СУ, Петър още на първа среща впечатлява колеги и преподаватели с ентусиазма си, с желанието си да се образова и развива. Всеки може би ще си зададе въпроса: „Защо му е притрябвало на тези години да учи?”.

В средата на януари Петър се подготвя за изпитна сесия, търси материали и пише курсови разработки. В момента се намира в Лондон и радостно отбелязва, че там температурата е 8 градуса и няма такъв сняг като в България.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай