503 3

Свършиха дървата за огрев и в Благоевградско

Въглищата също са дефицит

Анатоли Стайков

По-студената и по-снежна зима предизвика недостиг на дървен материал за огрев в Благоевградска област, съобщи БНР. Най-масово използваната суровина за отопление - дървата за въглища свършиха. Частните борси са празни, а в единствения държавен склад има запас от едва 200 кубика. Въглищата също са дефицит.

Хората са отчаяни, че ще се наложи да компенсират със скъп ток, тъй като газификация тук има само в областния център Благоевград плюс една модерна топлоцентрала, преработваща дървесни отпадъци в Банско.

В типично планинския регион хората са свикнали гората да им осигурява и топлината през студената зима. Този сезон много домакинства са били принудени да намалят количествата закупени дърва.

От Югозападното държавно предприятие припомниха, че добитата от горските стопанства дървесина за тази цел е с 50 процента повече от миналогодишните количества - 200 000 кубика. Частните фирми са спечелили търгове за добив на над 400 000 кубически метра, а това е в пъти повече от потреблението, което повдига въпроса къде са дървата.

Благоевград / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • поголовна сеч
  Отговор
  1 14:32  23.01.17
  Ми ще свършат, като ги изнасяте и продавате на гърците! Е сега ходете при тях да ви греят !
 • onq s konq
  Отговор
  2 17:45  23.01.17
  Не мога да съжалявам човек,който е решил да се топли с дърва,но САМИЯТ ТОЙ НЕ Е ПОМИСЛИЛ ПО ВЪПРОСА ПРЕЗ ЛЯТОТО!Пък дали се изнасят дърва от България или се внасят-няма нищо общо със ситуацията,защото същият тоя юнак ПАК НЯМА ДА СИ КУПИ КОГАТО МУ Е ВРЕМЕТО ,ЗАЩОТО СИ Е ШМАТКА ПО РОЖДЕНИЕ!Сега пък остава и хората от дървения бранш да чакат тоя индивид да се накани да си купи дърва,че и те да спечелят?!!
 • Гост
  Отговор
  3 21:27  23.01.17
  До всезнаещия кон.А случайно да си чул че в много семейства ,трудно се събират 750лв за камион дърва.А в тоя студ те не стигат.

Напиши коментар:


Публикувай