908 0

250 ареста през 2016 г. за трафик на оръжие

Операцията е реализирана в 10 държави-членки на Европейския съюз под координацията на Европол; Целта е пресичане на трафика през България на газови и сигнални пистолети от Турция към Европа

Калина Петрова

Почти 250 извършени ареста и 556 иззети газови и сигнални пистолета са само част от постигнатите резултати при извършването на операция „Босфор”. Операцията, част от оперативния план за действие на Европол за 2015 г. в приоритетна област „Огнестрелни оръжия”, беше съставена от серия действия в 10 държави-членки на Европейския съюз, координирани от Румъния и с пълната оперативна и аналитична подкрепа на Европол през 2016 г. Целта е пресичане на трафика през България на газови и сигнални пистолети от Турция към Европа като същите там се преправят в бойни, съобщиха от МВР.

Въз основа на извършен анализ от страна на Европол, десет държави-членки на ЕС, а именно Румъния, Гърция, Белгия, Холандия, Полша, Кипър, Финландия, Швеция, Испания и Обединеното кралство, с подкрепата на България, се съгласиха да проведат разследване на техни граждани за притежаване на подобен вид оръжия в съответствие с националното им законодателство.

Българските органи, представени от служители на ГД“Национална полиция“ и отдел „Европол“ в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ взеха активно участие в седмиците на съвместни действия, проведени в периода между 23 май и 27 септември миналата година. През този период са извършени множество проверки на оръжейни магазини на територията на страната. Установени са чужди граждани, закупували газови и сигнални пистолети и изпращани впоследствие в чужбина. Данни за установените лица са подавани на партньорските служби с цел установяване на евентуална последваща престъпна дейност.

В резултат на операция „Босфор”:

• Арестувани лица: 245
• Претърсени адреси: 421
• Иззети газови/сигнални оръжия: 556
• От тях преправени: 131
• Други намерени и иззети оръжия: 108
• Иззети амуниции: 33748

Други нелегални вещи, иззети в хода на операцията, включват: заглушители, инструменти за преправяне на пистолети, оръжия за зашеметяващ ефект, плантации за отглеждане на канабис, оптики за снайпер, гранати, лютиви спрейове, пълнители, 234 старинни монети (престъпление във връзка с културно-историческите ценности).

В Испания са разкрити 4 нелегални работилници за преправяне на оръжия и производство на амуниции, дейността им е преустановена. В Гърция властите, с помощта на мобилния офис на Европол, командирован в гръцката столица, за седмица са арестували над 100 лица и са иззели 101 пистолета и 5 537 патрона.

В последните години, газовите/сигналните пистолети са особено популярни сред членовете на организираната престъпност и заемат съществен дял при задържането и изземването на оръжия. Това се дължи основно на няколко причини:
• Преправянето им в огнестрелно оръжие е сравнително лесно, а също така процесът е обратим при нужда;
• Те са направени от метал и са надеждни при възпроизвеждането на реален изстрел;
• Евтини са и са лесно достъпни;
• Повечето модели са имитация на истински огнестрелни пистолети. Дори и да не бъдат преправени, оръжията могат да бъдат използвани за сплашване при извършване на престъпления.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай