1 626 1

Лют скандал за енергетиката

В състояние на тревога ли е Електроенергийната система на България?

Калина Петрова

"Електроенергийната система на България е в състояние „тревога”. Това е равносметката от управлението на Борисов". Това заяви народният представител от БСП Лява България Жельо Бойчев пред журналисти в парламента. Той обясни, че директорът на българския Eлектроенергиен системен оператор (ЕСО) е информирал министър Петкова, че е уведомил Обединението на европейските електроенергийни системни оператори, че електроенергийната система на България е в състояние „тревога”.

"Това е равносметката от управлението на Борисов. Енергоснабдяването на страната е застрашено”, категоричен е Бойчев. Депутатът от левицата предостави първото писмо на изпълнителния директор на българския ЕСО, изпратено вчера до Петкова и подчерта, че трябва българските граждани да бъдат информирани. Според писмото: „се реализира търговски внос за потребление в България, достигащ до 175 MW за час, което показва недостиг на електроенергия в страната, въпреки активиране на всички резервни електропроизводствени мощности”. Народният представител обясни и предприетите мерки от ЕСО ЕАД. „В България вече има режим на тока, но все още е само за индустриалните предприятия. Иска се и разрешение на Обществения доставчик да закупува електроенергия, чрез внос, в случай, че такава възможност съществува”, каза още депутатът от левицата.

Ерменков: Кой поставя българската енергетика на границата на разрухата?

Народният представител от БСП Лява България Таско Ерменков представи и втора част от писмото по отношение на състоянието на язовирите, в което се посочва, че на практика това е исторически най-ниското ниво на завирени обеми в комплексните язовири за последните 10 години, при положение, че сухи години не е имало. Той припомни, че министърът на околната среда и водите вчера е заявила, че с язовирите всичко е наред, а всъщност е подписала документ, в който пише, че наличният обем на язовири „Доспат”, „Въча”, „Кърджали”, „Студен кладенец” и „Белмекен” е в нарушение на месечния график. „Позволихме си да предупредим и за състоянието на въглищните складове – недостатъчни са”, каза още Ерменков. Той посочи данни от писмото, според които „наличните въглищни запаси в кондензационните централи са чувствително под регламентираните количества. Към момента Блок 8 на ТЕЦ „Марица Изток 2” не работи, поради хроничен недостиг на въглища. Въпреки това, при запазване на тенденцията с въглеподаването наличните въглища на най-голямата на балканския полуостров централа ще стигнат за около 3 дни”. „Лъжат ли министрите на Бойко Борисов и самият той? Кой поставя българската енергетика на границата на разрухата? Кой поставя българските граждани в система на предстояща може би дискотека?”, попита Таско Ерменков.

Електроенергийната система на страната е стабилна и няма риск и проблеми с електрозахранването, увери в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод твърдението на депутати от БСП за писмо от Електроенергийния системен оператор с предупреждение, че системата е в състояние на тревога.

В писмото се казва, че България внася ток за потребление, достигащ 175 мегавата за час, които покриват недостига на ток въпреки активирането на всички резервни източници.

Министър Петкова обясни, че не става дума за внос. "Искам българските граждани да бъдат спокойни. Рисковете са само в главите и в желанията очевидно на някои, които искат да дестабилизират тотално държавата.

Няма внос на електрическа енергия в България. Това, което ние сме поискали, е съответно да ни бъде върната тази помощ, която ние сме дали на Турция, съответно на Сърбия и на Гърция, допълни министърът на енергетиката", заяви Петкова.

Не ни очаква апокалипсис такъв, какъвто колегите от БСП предвещават, коментира тя. По думите й не прави чест на БСП да събират и разнасят някакви писма от институциите.

Петкова съобщи, че приблизително около 700 мегавата са ни върнати като такава аварийна помощ. Тя посочи, че към днешна дата имаме да получаваме още 1800 мегавата от Турция и още 800 мегавата от Сърбия аварийна помощ, но не сме я поискали. По думите й няма ограничения на индустриалния ток, а временно е ограничен износът.
Беше извършена проверка на студения резерв във всички въглищни централи, в момента резултатите се обработват, каза още Петкова. Независимо от това успяхме да се справим с този тежък тест, на който беше подложена българската eлектроенергийна система, заяви енергийният министър.

Износът беше спрян още преди десетина дни, което показва, че министерството реагира адекватно на нуждите и на тежката метеорологична обстановка, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му аварийната помощ няма за цел да спаси държавата от режим на тока, а целта е да се управлява по-добре системата.По време на брифинга на БСП Делян Добрев от ГЕРБ влезе в ролята на журналист и зададе въпроси към колегите си от левицата. Какво препоръчвате - да се запасим със свещи, попита той. По-късно по време на пресконференцията на енергийния министър и депутати от ГЕРБ Таско Ерменков му върна жеста и също отправи въпрос към опонентите си.

Резултати от проверките на МЕ в енергийни предприятия

В периода 18-20 януари 2017 г. съвместни екипи на Министерството на енергетиката на Комисията за енергийно и водно регулиране извършиха проверки в трите електроразпределителни дружества, съобщиха от Министерство на енергетиката. От началото на януари 2017 г. поради усложнената зимна метеорологична обстановка и ниските температури в страната бе регистрирано рекордно за последните двадесет години потребление на електрическа енергия. За да бъде гарантирана надеждността на електроснабдяването при зимни условия и спазването на правилата за отчитане и фактуриране на електроенергията, съвместни екипи на МЕ И КЕВР провериха жилищни сгради, обслужвани от трите електроразпределителни дружества. Екипите провериха над 150 произволно избрани електромера на битови клиенти.

Съвместните комисии от МЕ и КЕВР не установиха надписване на количества използвана електроенергия, както и повредени електромери или такива без метрологична проверка. На няколко електромера е констатирана разлика във времето за превключване между дневна и нощна тарифа до 20 минути спрямо реалното време. Навсякъде е спазен нормативно определеният 31-дневен срок за отчитане. За да се избегне допускането на грешки, трите електроразпределителни дружества контролират процеса на отчитане както на място, така и софтуерно. При възникване на съмнения за нереален отчет, компаниите са в готовност да извършат допълнителни проверки.

С оглед по-пълно и обективно отразяване на текущата ситуация и детайлизиране на проверките, МЕ и КЕВР изпратиха до трите електроразпределителни дружества допълнителни въпроси, на които те трябва да отговорят през тази седмица. Данните ще бъдат обобщени и анализирани допълнително.

С цел гарантиране сигурността на електроенергийната система в страната, екипи на МЕ, съвместно със специалисти - маркшайдери, извършиха на място фактическа и документална проверка на складовите наличности във всички въглищни централи в страната. Инспекцията е направена във връзка със задължението на централите по Наредба 11 от 2004 г. за резервите от горива. Проверката установи, че към 6-ти януари 2017-та година складовете на всички въглищни централи са били запълнени на 100%, съгласно изискванията на Наредба 11. Освен ангажиментите по Наредба 11, централите – ТЕЦ „Русе“, ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ 3 – Димитровград, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ имат задължения и съгласно договорите с „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД за поддържане на въглища за осигуряване на студения резерв.

От 7-ми януари 2017 г. поради трайно ниските температури и влошените зимни метеорологични условия, както и достигнатото рекордно за последните двадесет години потребление на електроенергия, е активиран студеният резерв. Увеличеното производство на електрическа енергия наложи необходимостта да бъдат използвани и определено количество от запасите на въглища на склад. Ниските температури и влошената метеорологична обстановка създадоха временно затруднение с ритмичното доставяне на въглища от маришкия басейн. Установено е, че в периода 07.01.2017 г. – 20.01.2017 г. в централите ТЕЦ „Марица Изток“ 2, ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград складовите наличности на въглища са намалели. Съгласно договорите на централите с ЕСО за поддържане на студен резерв ще бъдат наложени предвидените финансови санкции.

Проверката установи, че от 20-ти януари до настоящия момент включително, доставките на въглища са ритмични и запасите от горива в складовете на централите се възстановяват до нормативно определените количества.

София / България


Още по темата

 • ''Мини Марица-изток” подава въглища

  ''Мини Марица-изток” подава въглища

  ''Мини Марица-изток” ЕАД успешно преодолява поредното предизвикателство на природата с рекордно ниски януарски температури. От началото ...
  24.01.2017
  900
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • bibos
  Отговор
  1 22:08  24.01.17
  Таско?!!!, Жельо?!!! е гати имената. Какъв ви е зора. Да прокарате Белене и гушнете комисионните? Б...ци!

Напиши коментар:


Публикувай