460 0

БНР подаде съдебен иск срещу "Музикаутор"

Искът е за закононарушения и причинени вреди

Анатоли Стайков

Българското национално радио подаде съдебен иск за санкциониране на Музикуатор за нарушаване на правилата на Европейския съюз и националното законодателство и за обезщетяване на БНР за причинените от това имуществени и неимуществени вреди.

От 1 януари 2017 г. Музикаутор едностранно и икономически необосновано прекрати договора с Българското национално радио и забрани в ефира да звучи музика, чиито авторски права се държат от сдружението. От този момент БНР излъчва единствено музика с уредени права или такава извън репертоара на Музикаутор.

На 16 януари 2017 г. Българското национално радио сезира Комисията за защита на конкуренцията с искане за образуване на производство за установяване на нарушение и налагане на санкция срещу „Музикаутор“ заради злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

Съдебният иск, подаден днес, е в защита на обществения интерес, засегнат от действията на Музикаутор. В този смисъл той е и в защита на интересите на творците, които са лишени от достъп до своята аудитория и от възнаграждение за труда си.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай