622 0

Столичен храм получи в дар мощи на светци

Столичен храм получи в дар мощи на светци
Анатоли Стайков

Столичен храм получи в дар мощи на едни от най-почитаните светци - светите Три светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст - покровители на северния престол на храма

На 29 януари в храм „Св. св. Кирил и Методий“, който се намира на ул. „Г. Вашингтон” № 47 – Женския пазар, тържествено ще бъдат посрещнати частици от мощите на тримата велики светци по случай наближаващия празник на св. Три светители – 30 януари.

Св. мощи са получени като дарение от Балканското атонско сдружение (БАС) и ще останат в храма за молитвено поклонение за винаги.

За да получат светинята на 19 и 20 януари 2017 г., когато на Св. Гора се честват празниците Богоявление и св. Йоан Кръстител, поклонническа група от храм „Св. св. Кирил и Методий” и БАС начело с председателя на храма ставр. ик. Александър Георгиев и председателя на БАС Андрей Кристов бе на Св. Гора Атон. Там поклонниците посетиха параклиса „Св. Архангели” на Керасия, където монаси-келиоти предадоха на г-н Кристов частици от св. мощи на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст а той на свой ред ги предаде на ставр. ик. Александър Георгиев.

Припомняме, че същото сдружение, което има за своя цел да популяризира Светогорската духовност, дари наскоро мощи на св. Мина на едноименния столичен храм. По повод 70-годишнината на Българския патриарх Неофит дариха мощи на св. преп. Неофит на предстоятеля на БПЦ. Дело на сдружението са и изработването на точни копия чудотворното копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Достойно есть”, която е дарена на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и на чудотворното мозаечната икона на Пресвета Богородица „Геронтиса”, дарена на катедралния храм на Варна, както и точно копие на чудотворната мозаична икона „Св. Николай – Устричная”, дарена руския храм-подворие в София по случай 60-годишнината на подворието на РПЦ в България и др.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай