519 1

Василева: В язовирите има достатъчно вода, няма опасност от кризи

Стефанаки Йоанис

„В язовирите има достатъчно вода и няма опасност от кризи. Хората трябва да са спокойни, че е гарантирано водоснабдяването на населените места и напояването. В същото време има достатъчно свободен обем, за да бъдат поети количествата от пролетното снеготопене“. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология прогнозните снежни запаси за страната като воден еквивалент са 1,9 пъти по-големи в сравнение с м.г., което ще гарантира потреблението.

Министърът изрази разочарованиeто си, че през последните дни се чувства като в театър на абсурда: „До вчера получавах въпроси дали ще прелеят язовирите, днес ме питат дали са под мъртвия обем.“

В момента в големите и значими язовири има 3 474,8 млн. куб. м, което представлява 54% от техния обем. Водата в язовирите за питейно-битови нужди е 1054,7 млн. куб. м или 70,3%. Язовирите за напояване са пълни на 46,2%, а енергийните на 55,5%. Никъде няма язовир, чието ниво е под мъртвия обем.

Това се отнася и за яз.„ Въча“. Общият му обем е 226 млн. куб. м., а мъртвият – 24 млн. куб. м. Сега в язовира има 127 млн. куб. м вода или 56,4%.

„В началото на януари операторът ни попита дали може да използва по-голям ресурс от разрешения по график , на което ние отговорихме с „не“. Така че няма драма. Това е оперативна кореспонденция“, заключи министър Василева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • снежко
    Отговор
    1 17:37  25.01.17
    То остава при тия обилни снеговалежи и без вода да ни оставят, но гербероните са способни на всичко все пак вожда им е оранжев !

Напиши коментар:


Публикувай