444 2

Спряха разследването за потопа в село Бисер

Стефанаки Йоанис

Наказателното производство за наводнението в харманлийското село Бисер на 6 февруари 2012 г. е спряно с постановление на Районната прокуратура в Пловдив.

Това е станало заради необходимостта от разпит на трима пострадали, които се намират в чужбина, съобщиха от пресцентъра на Пловдивската апелативна прокуратура.

До издирване на потърпевшите държавният обвинител е спрял производството. То бе започнато, след като на 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир "Иваново". В потопа загинаха 11 души, а няколко десетки семейства останаха без дом.

След трагедията цяла България се включи в дарителска акция в помощ на село Бисер. Със събраните над 3 милиона лева изцяло бяха построени 34 къщи, ремонтирани бяха училището, здравната служба и църквата.

На 11 януари т. г. делото за причиняване на наводнение по непредпазливост, е било изпратено във Върховната касационна прокуратура. Там по материалите трябва да се произнесе прокурор. По тях е работел екип следователи, които са събрали 6000 листа в 26 тома с комплексна оценъчна експертиза. По нея вещите лица са изследвали, сравнявали и са се запознали с над 10 000 страници документи, уточниха още от държавното обвинение.

Разпитани са били над 600 свидетели, приложени са още две комплексни технически и осем съдебномедицински експертизи.

Досъдебното производство се е водило в общо четири прокуратури.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ужас
  Отговор
  1 17:58  25.01.17
  Както винаги прекалено много работа и почти нулеви резултати. Нямаше нужда стотици хора да разследват и да пишат 26 тома и 6000 листа оценъчна експертиза, това е АБСУРДНО. Достатъчно би било тези хора да си свършат работата бързо и съвестно и да изложат заключенията си накратко и нагледно. Но важното е да се симулира някаква работа, като в уж отминалото време на комунизма. И после защо съдии и прокурори не могат да решат едно дело... ами защото системата е крайно неефективна.
 • ДЪРА БЪРА ПЪЛЕН БАТАК
  Отговор
  2 19:37  25.01.17
  АМИ ТОА ЯЗОВИР БИЛ НИЧИЙ.НИЧИЙ ПЪК НА ДЪРЖАВНА ЗЕМЯ.

Напиши коментар:


Публикувай