25 Януари, 2017 19:59 1 141 2

Манолова настоя НС да разгледа казуса „Бедечка“ на последното си заседание

  • бедечка-
  • мая манолова-
  • омбудсман-
  • стара загора-
  • обществено обсъждане-
  • експертен съвет-
  • мини марица-изток

Омбудсманът се срещна с представителите на инициативния комитет в защита на старозагорския парк

Манолова настоя НС да разгледа казуса „Бедечка“ на последното си заседание - 1

Омбудсманът Мая Манолова призова председателя на Народното събрание Цецка Цачева да включи в програмата на парламента в четвъртък гласуването на мораториума върху строителните работи в парк „Бедечка" в гр. Стара Загора.

„Мисля, че последният ден на 43-тото Народно събрание би следвало да бъде белязан с разглеждането на законопроекти, които са важни за хората, които защитават природата в България, които защитават бъдещите поколения. Съдейки от програмата обаче, е ясно, че по-важни са концесиите“, отсече омбудсманът.

Днес Мая Манолова се срещна с представителите на инициативния комитет в защита на парк „Бедечка“ от застрояване и пое ангажимент да препоръча на кмета на Стара Загора Живко Тодоров да направи публично достояние всички становища, свързани с общественото обсъждане на общия устройствен план (ОУП) като бъдат качени на сайта на общината.

„Смятам, че е нормално едно обществено обсъждане на устройствен план да става при условията на пълна публичност и прозрачност“, аргументира се Манолова.

Тя бе категорична също, че заседанието на Експертния съвет, което ще се проведе другата седмица, трябва да бъде открито за граждани. Омбудсманът обеща да изпрати експерти и юристи от институцията да проследят не само заседанието, но и доказателствата на представителите на инициативния комитет за отправени към тях заплахи и обиди.

"И при необходимост ще сезирам прокуратурата", подчерта Мая Манолова.

По-рано през деня тя се срещна с близо 300 жители от селата Бели бряг и Трояново. Хората се жалваха срещу принудителното им изселване с цел разширяване на добива на въглища в региона от „Мини Марица-изток“ и ниските обезщетения, които получават срещу „заграбените“ по думите им имоти и земеделски земи.

Манолова начерта план за действие в защита на техните права, като първа точка посочи срещата, която ще направи с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, кредитор на въгледобивния комплекс, именно по проекта за изселване и обезщетяване на населението.

„Това трябва да се случи по европейски правила и стандарти, които важат за всички страни от ЕС", подчерта Манолова.

След срещата с представителите на банката омбудсманът ще поиска среща и с новия министър на енергетиката, без значение, че е служебен, защото „мините са държавно дружество, а проблемите на хората не търпят повече отлагане“, каза общественият посредник.

„Ще настоявам да се включат и представители на Българския енергиен холдинг, на ръководството на „Мини Марица-изток“, на община Раднево и на местните хора — от инициативния комитет, кметовете на Трояново, Бели бряг, на съседните села“, допълни още омбудсманът.

Манолова беше възмутена, че проблемът на хората се замита от няколко правителства и шефове на „Мини Марица-изток“, прехвърля се от министър на министър и „от чекмедже в чекмедже“.

„Събрах много документи, за това как се оценяват триетажни къщи от по 400 кв. метра застроена площ за 30 000 лв. За това как кирпичени къщи се оценяват по-скъпо от масивни къщи, строени преди 15 г. За това как се крият оценките на лицензираните оценители, които трябва да кажат колко струва един имот, за това колко обидно ниски са сумите за него. Реално мините изземват територията, земите и живота на хората, без по никакъв начин те да бъдат адекватно възмездени. Факт е, че този проблем се точи не просто с години, а от десетилетия. Има международни стандарти и правила, за това как хора при неотложен национален интерес трябва да бъдат преселвани и как може да бъде, образно казано „заличено“ едно място. То може и да бъде „заличено“, но живота на хората трябва да продължи с всички нормални изисквания за тях и техните семейства“, категорична е Манолова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    2 0 Отговор
    Ми в концесиите има яка далвера - ще могат местни самоуправци да раздават апетитни общински имоти при съмнителни условия и никакъв контрол!
  • 2 Нинова

    1 0 Отговор
    Мая, не сме те пратили там да ни пречиш за концесиите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове