718 3

София ще продължава да се развива като зелен и иновативен град

Кметът Йорданка Фандъкова представи приоритетите в бюджета на столицата за тази година

Анатоли Стайков

Бюджетът на София е не само разчет на приходи и разходи, а избор на финансова политика, зад която стоят много ясни приоритети и цели за развитието и промяната на града за постигане на визията, която сме поели като ангажимент към гражданите. Това е развитието на София като зелен и иновативен град.

Това заяви днес в Столичния общински съвет /СОС/ кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи приоритетите в бюджета на града за тази година.

Първа точка в дневния ред на днешната сесия на СОС е доклад относно съставяне и приемане на Сборен бюджет на Столична община за 2017 година.

Столичният кмет обяви, че с промените, направени в комисиите към СОС, проектобюджетът на София за тази година възлиза на 1 328 млн. лв, което е с над 60 млн.лв. повече от бюджета за 2016 г. Капиталовата програма също се увеличава с 35 млн.лв. и става 435 млн.лв. Налице е увеличение на финансирането по оперативните програми /275 млн. лв./, което е значителен ръст спрямо миналогодишните 195 млн.лв. Столичният кмет подчерта, че общината е успяла в началото на новия програмен период да защити средства, с които да увеличи над два пъти възможностите за инвестиции в града ни, което е поредният голям успех за София.

В прогнозата за приходите залагаме на запазване на нивата на местните данъци и основни такси. В същото време планираме увеличение на приходите от данъка за придобиване на имущество по възмезден начин с 3 млн.лв., каза кметът. Според нея данните от имотния пазар позволяват тази прогноза. Не си позволяваме нереалистично и изкуствено завишаване в оценката на очакваните приходи, защото това е отговорното поведение, посочи Фандъкова.

По думите й устойчивите приоритети за развитието на града от последните години се запазват. Продължава изграждането на метрото, реконструкцията на трамвайни трасета, на булеварди и улици, строителство на детски градини, модернизация на училища. За първи път имаме по сериозни средства благодарение на проектите по ОП "Региони в растеж" за благоустройството и реконструкцията на училищни дворове.

За 2017 г. насочваме повече средства директно към хората, към местата където те живеят - средства за междублоковите пространства, кварталните улици, общинските болници, спорт, култура. Предвидено е увеличаване на финансирането за хората с увреждания, като се предлага увеличение в средствата за програмата "Асистент за независим живот", посочи столичният кмет.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • дасдасд
  Отговор
  1 12:21  26.01.17
  ГОСПОЖО ФЪНДАКОВА ЗЕЛЕН ОЗНАЧАВА ПЛОЩАДКИ ПАРКОВЕ... А НЕ ПРЕЗАСТРОЯВАНЕЕЕЕЕЕЕ. ЗЕЛЕНИ БЛОКОВИ ЛИ ЩЕ СТОИТЕ ТОВА НЕ ОЗНАЧА...... САМО ЛЪЖИТЕЕЕЕ АМАН ОТ ТАКИВА КАТО ВАС... НЕ ТРЯБВА САМО ДЕТЕКТОРИ ЗА ПОЛИЦАЙТЕ... АМИ И ЗА ТАКИВА КАТО ВАС... НОООО КАК ТАКА ЗЕМАТ ДА СПРАТ ПАРИТЕ ОТ ЗЕЛЕНА СОФИЯ ДЕМЕК ЗЕЛЕНИТЕ БЛОКОВИ ХОРАТА ПРОТЕСТИРАТ ИСКАТ ПЛОЩАДКИ ВИЕ СЕ ПОИГРАВАТЕ С ТЯХ... ДОКОГА ТАКА...

  Коментиран от #3

 • СТИГА БЕ
  Отговор
  2 12:42  26.01.17
  ХАХАХАХАХА...................София "Зелен и иновативен град".........ХАХАХАХАХАХАХАХАХА
 • кроко
  Отговор
  3 20:00  26.01.17

  До коментар #1 от "дасдасд":

  Зеленината ще расте в дуокит по улиците!

Напиши коментар:


Публикувай