1 001 0

Засилено търсене и по-скъпи дърва за огрев

Анатоли Стайков

Засилено търсене и по-високи цени на дървата за огрев от началото на тази година. Заради обилния снеговалеж дърводобива намаля, а повечето складове вече са празни. Да намериш дърва тази седмица в София се оказа трудна задача, съобщава БНТ.

В студените януарски дни дървата за огрев по складовете в София се стопиха. Търсенето обаче е в пъти по-голямо от обичайното, затова и цените тръгнаха нагоре. Особено там, където има останали запаси. Цената на кубик дърва започва от 90 лева, а през последната седмица достига и до 120 лева.

Продават и на чували. Търгуват ги по 9 лева всеки. И те обаче са ограничено количество. А и с два-три чувала хората могат да си гарантират ,,топлото,, най-много за седмица. Валентин, който търгува с дърва, казва, че сега заради снежните преспи няма как да се добиват - достъпа до гората и изкарването на трупите е много трудно. Затова доставчиците повишават цените. Той все пак продавал до последно на старите цени - 90 лева за кубик.

В Благоевград цената на нарязаните дърва в момента е малко по-ниска - от 85 до 100 лв. за кубик, като част от фирмите доставят закупеното безплатно до домовете. Търговците очакват при следващото зареждане на складовете цените да скочат с по 5 лева, отново заради снега. При другите твърди горива също има промяна в цените.

Заради липса на централна отоплителна мрежа повечето от хората в Благоевград се отопляват основно на ток, въглища и дърва. Около 500 кубика дърва има останали в склада на Държавното горско стопанство в Благоевград.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай