473 3

"Да, България" няма да участва в предизборни коалиции

За Христо Иванов БСП, ГЕРБ и ДПС са системни партии на корупционното управление

Стефанаки Йоанис

Националният съвет на новата политическа партия „Да, България” е взел решение формацията да се яви сама на предсрочните парламентарни избори и вече в новия парламент да работи за създаването на широк антикорупционен блок. Това обяви лидерът й, бившият правосъден министър Христо Иванов, в студиото на „Тази сутрин”.

Вчера в ефира на bTV лидерът на ДСБ и новото дясно обединение „Нова република” Радан Кънев отправи покана за съвместни действия към „Да, България”. Според Иванов, обаче, сега е по-добре всеки да работи за собствения си политически облик, вместо да се влиза в коалиция още преди съдът да е регистрирал отделните формации. Ексминистърът не се съмнява, че и „Да, България”, и „Нова република” са в състояние да влязат в парламента.

Не мисля, че целта трябва да е да се борим за един дял от наследството на 7-те процента на (кандидат-президента от РБ и настоящо лице на „Нова република”) Трайчо Трайков, подчерта Христо Иванов. „Стратегическата ни цел е да излезем от тези 7%, да престанем да третираме българските избиратели като стабилни блокове, които трябва да парцелираме”, допълни той.

По думите му вече в парламента „Да, България” и всички други, които искат страната ни да се развива, трябва да застанат зад антикорупционна харта, като така общото политическо действие ще е с акцент не върху листите, а върху каузата: „Ние трябва да отворим широк фронт на статуковото”.

„Да, България” казва едно просто нещо – БСП, ГЕРБ и ДПС не са лява, дясна и либерална формация, а са системни партии от корупционната система на управление в България. Те с десетилетия показват, че не просто нямат намерение да се справят с корупцията, а каузата им е да запазят този корупционен модел на управление (…) „Да, България” няма желание за препарцелиране на дясното пространство, нашата цел е да предложим на избирателите на тези три големи партии инструмент за по-добро бъдеще на България чрез справяне с корупцията”, категоричен беше Христо Иванов.

Според него последният евродоклад е „безрадостен текст”, който показва 10 години „циклене в политическото нежелание да се справим с корупцията”.

Каква е оценката на бившия министър за управлението на Бойко Борисов? „Колеги на различни нива в правителството свършиха полезни неща в енергетиката, електронното правителство и административната реформа. Големият проблем е, че Бойко Борисов и целия модел, по който управлява държавните си и партийните си дел, доказва, че е вреден за българската демокрация. Това е концентрация на власт, която позволява този модел на гранд корупция”.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Morgoth
  Отговор
  1 09:15  27.01.17
  Има малка неточност в изказа - ще се явят сами на избори и след това ще създават широк антикорупционен блок ИЗВЪН парламента.
 • Георги
  Отговор
  2 20:08  27.01.17
  Чиста проба популизъм от провален юрист и министър, слуга на Прокопиев и инструмент за достъп до лесни държавни пари. Добре, че нямат никакъв шанс за парламента, че да не ги храним и тези.
 • Аман
  Отговор
  3 11:22  28.01.17
  Личната партийка на Иво Прокопиев - Да България, няма място в политката на България нито пък в парламента. Прокопиев и кръга Капитал достатъчно окрадоха държавата през годините. Тези хора трябва да бъдат осъдени и вкарани в затвора.

Напиши коментар:


Публикувай