792 2

Герджиков: Ял съм попарата на властта

Венцислав Михайлов

"Доверието много тежи. Президентът Радев ми гласува много голямо доверие. Не ми беше лесно да приема, защото знам какво е в политиката. Както казват хората: Ял съм й попарата". Това каза пред БНТ в предаването "Панорама" Огнян Герджиков по повод поканата на президента Радев да оглави служебния кабинет.

"Исках да го убедя, че вероятно има и по-подходящи от мен, но той се оказа твърдоглав. Аз имам добри идеи, които засягат държавата. Едната е по инициатива на Българската стопанска камара – за дребния и средния бизнес, които са смачквани от бюрокрация и безброй закони", заяви Герджиков. "Да се направят няколко добри стъпки, пак е нещо. Имаме две най-важни задачи - безусловно демократични и честни избори и една задача, която ни се поставя за първи път - ротацията да бъдем председателство на ЕС", допълни Герджиков., каза още премиерът.

"Служебното правителство трябва да бъде от неутрални хора, които не са били в политиката", заяви служебният министър-председател. "БСП не са кадрували. Единствено Румен Радев избра министрите, това е негов кабинет, научих ги три дни преди днешния ден, познавам ги по стечение на обстоятелствата. За мен това е един много добър екип, защото са хора професионалисти, експерти и съм обнадежден. Това са експерти, които малцина са се докосвали до политиката. Вечният бюджетар Кирил Ананиев, който действително е великолепен финансист, той има дълъг стаж в министерството на финансите, Илко Семерджиев, който е бил в няколко правителства, много са малко хората от сегашното правителство, които са имали опит в политиката.

Такова правителство трябва да бъде неутрално. Не може да бъде без никаква ревизия досегашното управление. Длъжни сме да видим нещата как са се развивали и където има безобразия, да направим каквото е необходимо" "Ревизия със сигурност ще има. Всички министри ще са длъжни да направят добра ревизия, да следят обществени поръчки", заяви Герджиков. "Не трябва да се колебаем да спираме обществените поръчки. Има такива, които се финансирам от Европа и ние не можем да си играем с това. Трябва да внимаваме. Министрите си отиват с кабинетите. Заместник министрите са на първо място. Някои от тях могат да бъдат поканени и сега, но това са изключения, когато кадрите са много полезни", каза още той. "Дали ще сменят областни управители, Герджиков отговори, че има два подхода, но са грешни. Нито трябва да оставят всички, нито да сменят всички. Тези, които са честни трябва да останат, а тези които не са добри управленци и служат на партии, трябва да си ходят. Ще гледаме да вдигнем процента на доверие у хората", обясни премиерът.

А на въпрос кои са постиженията и грешките на Бойко Борисов, той отговори така: "Такива оценки дава историята. Тя работи с минали събития и нямаме време да я чакаме. Народът ще даде оценка. Искате да ме вкарате в капан, усещам ви. Ако започна да казвам, че това, което направи Бойко Борисов, е прекрасно, то това е агитация. Ако кажа, че нищо не е направил, ще агитирам за БСП. Аз не желая да взимам страна преди такива сериозни избори. Безусловно имаше добри неща, излезе от кризата и стабилизира нещата, а слабостите предстои да ги видим".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 23:56  27.01.17
  Ял си но от ръцете им ,ти си част от тази система. Не си мисли че някой ти вярва . Нещата ще се променят в тази идиотска държава когато преминете в едно друго състояние .
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  2 14:39  28.01.17
  Е те това е! Като не щяхте да изберете Митьо Пищака за президент сега нема да ги стигнете хамериканците!

Напиши коментар:


Публикувай