792 0

Служебен кабинет, 17 препоръки от ЕК и сибирски студ

Стефанаки Йоанис

Сибирски студ скова България тази седмица. Страстите в парламента се разгорещиха за последно. От БСП обвиниха управляващите от ГЕРБ, че са оставили страната в плачевно състояние и предстои режим на тока. Във вторник президентът започна да реди служебното си правителство. Ден по-късно от Брюксел ни изпратиха 17 препоръки за вдигане на мониторинга.

А 43-тото Народно събрание премина в историята със скандал.

И в енергетиката ГЕРБ се оказа по-лошо от природно бедствие

„ГЕРБ съсипаха енергетиката!” Това категорично становище изрази на пресконференция в централата на БСП народният представител от ПГ „БСП Лява България” Таско Ерменков. Той приведе пред медиите три факта, с които се аргументира. „Първият–страната ни от нетен износител, се превърна във вносител на електроенергия не само от Румъния, но и от Турция, за която традиционно сме давали ресурс, а сега тя спасява системата ни.

Вторият- с недалновидната си политика ГЕРБ доведоха водните баланси на държавата под критичен минимум.

Радев събра кандидатите за служебни министри

След него към сбирката на бъдещите служебни министри се присъедини и актьорът Рашко Младенов, който ще оглави министерство на културата. От академичните среди са министърът на икономиката Теодор Седларски и министърът на спорта Даниела Дашев.

Христо Алексиев от управата на НКЖИ - транспорта. Енергиен министър става Николай Павлов от „Булгаргаз”.

ЕК даде сигнал за вдигане на мониторинга на България

Оттам припомниха, че днес е публикуван най-новия си доклад в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП), прилаган спрямо България. След десетгодишно функциониране на механизма за сътрудничество и проверка Комисията направи преглед на стъпките, предприети от България във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, на постиженията, на оставащите предизвикателства и на мерките, които все още трябва да бъдат взети, за да може да се преустанови прилагането на МСП.

43-тото Народно събрание премина в историята със скандал

Завърши последното заседание на 43-тото Народно събрание. Депутатите си направиха обща снимка пред парламента.

Ние, депутатите от 43-то Народно събрание днес си отиваме, но парламентаризмът остава, заяви председателят на НС Цецка Цачева, преди да удари за последен път звънеца.

Чуха се различни истини за това как работи законодателната институция и за парламентаризма, очаквах лично да чуя повече съгласие за това какво предстои занапред, коментира тя.

Президентът: Служебният кабинет ще работи в сложна обстановка

Служебното правителство няма как успешно да изпълни своята мисия, ако не извърши анализ на това, което наследява.

Ще следя от близо за нулева толерантност срещу корупцията, призова Румен Радев. Той поиска служебният кабинет да запази надпартийност и инстуционална независимост. Нужно е да се отстоява върховенството на закона.

Президентът Румен Радев очерта двете основни задачи пред него - организирането на изборите, но и подготовката на България за председателство на ЕС.

Правителството ще функционира до пролетта - на 26 март с указ са насрочени предсрочните парламентарни избори.

България


Напиши коментар:


Публикувай