1 291 9

Енергиен експерт с 10 съвета как да пестим ток

Стефанаки Йоанис

През последния месец енергийната система на България работи с голямо натоварване, затова трябва да бъдем внимателни с електрическите уреди. Това каза пред Нова телевизия експертът Иван Хиновски.

Той посочи, че в повечето развити страни има поне три тарифи за цена на електроенергия-дневна, нощна и пикова. Именно когато е час пик на натоварване, цената е най-висока. „Това би трябвало да се въведе и у нас, макар че ще е сложно, защото изисква смяна на електромерите”, каза още Хиновски.

Той съветва да се спазват няколко прости правила за пестене на ток. Сред тях са използване на тенджери под налягане, спиране на котлоните поне 5 минути преди края на готвенето, почистване на топлообменника на хладилника, премахване на леда от фризерите.

„За решетката на хладилника, всяка година трябва да се направи едно профилактично чистене от прах. Заради него са едни от най-големите загуби на енергия. Ако се натрупа повече от 1 см лед, трябва да се изчисти, Това прави разход повече от 10%”, посочи той. Що се отнася до пералнята, експертът съветва да се пере на по-ниска температура. „Всеки градус по-ниска температура е един 1% по-нисък разход”, заяви той.

За осветлението, той също има препоръка. По думите му LED крушките - това е бъдещето. Някои LED осветления са на цената на обикновените крушки. Хиновски посочи и защо не трябва да държим електроуредите на stand by.

По думите му трябва да изключваме зарядното, когато не зареждаме телефона. „На телевизорите, които са Stand by харчат по 150 kw/ч на година”, обясни експертът.

България


Още по темата

 • 70% по-високи сметки за ток за януари

  70% по-високи сметки за ток за януари

  Сметките за ток за изминаващия януари ще са със 70% по-скъпи от януари миналата година. Това прогнозира в рубриката „Чети етикета” в ...
  30.01.2017
  975
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  1 12:43  29.01.17
  Туряте си въжето... или лапате дулото и... НЯМАТЕ ПРОЛЕМ! Това им се иска на тия гръцки мекерета!
 • ЦОЛЕ
  Отговор
  2 13:52  29.01.17
  какъв експерт е тоя
 • Някой
  Отговор
  3 14:00  29.01.17
  Аман от експерти! Не ви ли хрумва г-да експерти, че на българина му писна от това да мисли само за икономии?
 • 123
  Отговор
  4 14:02  29.01.17
  Най-добре да живеем в землянки!

 • Бай село
  Отговор
  5 14:35  29.01.17
  Ако живеехме в нормална държава , и не изнасяхме електроенергия през този кризисен период ,щяхме да имаме ток , а не ненужни съвети на някой си измислен експерт!
 • Сноудън
  Отговор
  6 14:59  29.01.17
  Какви три тарифи му се привиждат на тоя "самозван експерт" и смяна на електромери да ни крадат както си искат! В Германия сключваш договр на еадна тарифа, няма нщна, няма дневна и електромера ми Искра сръбски с шайба си като наще едно време! Експерти в Мушеничеството са тези! Всеки денново пет, чудят се какво да измислят та да оскубат народа!
 • гост
  Отговор
  7 18:18  29.01.17
  А бе нали нямахме нужда от Белене и това ни "стана ясно" след посещението на бившия шеф на ЦРУ в България,сега да спрът и последните два реактора на Козлодуй в знак на добра воля към не знзм си кой,ще станем много пестеливи дупедавци?!
 • ААА
  Отговор
  8 08:01  30.01.17
  Точка 1-Ако видите от някъде свободен проводник да преминава въздушно ,а не в земята където трябва да бъде, се закачате за него ,както правят братята роми. Но внимавайте,При ромите гладът е по -силен от тока, но вас може да ви утрепе. Изнесете се в землянки,колиби ,и картонени къщи ,или не си плащайте, и така няма какво да ви вземат. Къпете се в ледена вода,търкайте се със сняг- Моржувайте. Или не се къпете зимата-Е тя колко е зимата. Така ще придобиете зверски имунитет , след 2-3тата година,ако до тогава оцелеете. Според Дарвин, и теорията на Естественият Подбор ,ще оцелее само най-приспособения, и ще даде поколение. Не ползвайте осветителни тела-купете си уред за нощно виждане, може да се ползва и за нощен лов,на кучета котки плъхове, и така допълнително да си изхранвате семейството.Я питайте руснаците в обсаденият Ленинград, а и ниско-холестеролна храна.Не си пускайте телевизора,освен ,че харчи ток, само лоши новини-това вдигнали ,онова, трябва после да се купуват и антидепресанти. Не създавайте семейства ,и не гледайте деца-Без коментар,много е дълго за обясняване, минимум 20-25години. Може в краен случай ,една печка многофункционална, на твърдо гориво клас ААААААА тип "Циганска Любов". Колко поколения са израснали около нея. Стойте по кафетата по цял ден и се топлете там, на цената на едно кафе. И така чрез пост и молитва ,към духовно просветление,и по бързо единение с Господ. Ама и да умреш вече струва скъпо,поне на близките,и тук светлина в тунел
 • ААА
  Отговор
  9 08:02  30.01.17
  И тук светлина в тунела-свещите не са на ток.

Напиши коментар:


Публикувай