661 3

И Реформаторите редят листите

Стефанаки Йоанис

В Реформаторския блок вече е започнало подреждането на листите за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това каза лидерът на СДС Божидар Лукарски по бТВ.

"Квотен принцип няма, зависи от конюнктурата на всяко населено място, популярността на дадена личност, зависи и от посланията, които ще отправи", обясни Лукарски. В коментар за новите политически проекти вдясно той допусна, че има опасност десните да останат извън парламента. "Аз мисля, че това е опасност. Доколко ще се случи зависи от нас", каза Лукарски в отговор на въпрос, но уточни: "Аз мисля, че каквото и да се случи, Реформаторският блок твърдо ще участва в следващия парламент."

И днес лидерът на СДС даде заявка, че блокът е отворен към завръщане на партията на Радан Кънев ДСБ. "Радан ме научи на това, че винаги трябва да казваш нещата в очите", каза той след въпрос за какво би благодарил на лидера на ДСБ, с когото доскоро бяха партньори в коалицията. Същевременно обаче посочи, че "човек трябва да е направил нещо хубаво в живота си, а не само да дава оценки отстрани".

"Реформаторският блок е това, което не създава бариери пред обединението на дясното. Реформаторският блок не просто говори, участва в едно управление, което може да се нарече успешно, и ние сме показали, че работим не само на думи", посочи още Лукарски.

Нямам съмнение, че РБ ще бъде в следващия парламент. Нещо повече, без участието на Реформаторския блок като политическа сила, няма да може да се направи стабилно дясно-центристко мнозинство.

Това каза пред бТВ проф. Даниел Вълчев от Реформаторския блок, като подчерта, че РБ е успешна платформа, която е ефективна вече няколко години.

Много хора у нас искат дясно управление – да се управлява по правила, да има свобода на предприемачеството, да има здрав ред и инфраструктура, която да го подкрепя. Затова е необходим Реформаторският блок. Държавата не трябва да е осезаема, а да да има малък периметър, но да е силна в прилагането на правилата, каза Вълчев. Затова нашето разбиране, изразено в резолюцията на Първия конгрес на РБ вчера, е консервативна, патриотична и с акцент върху спазването на правилата.

Вчера голяма част от хората в залата на конгреса на РБ бяха от ДСБ. Конгресът отвори възможността за индивидуално и групово членство, допълни Вълчев на въпрос за оставането на ДСБ в РБ.

Вълчев посочи, че това, което не одобрява в новите проекти, е лекотата, с която обещават как всичко ще се оправи бързо и ще се решат основните проблеми на хората. Обществата минават дълъг път, преди да осъществят дълбоки промени, подчерта Вълчев.

Въпросът не е да направиш една нова платформа ли и да обясняваш, че даваш 2 хиляди лева заплата, изкореняваш корупцията за 48 часа, затваряш границите и стреляш по мигрантите ли? Така не се върви напред, коментира Вълчев.

На въпрос за проекта на Христо Иванов проф. Вълчев каза, че тяхната заявка, че не са нито леви, нито десни има отношение не толкова към декларирането на идеологическа принадлежност, колкото към важни икономически въпроси - как ще се промени данъчното облагане, т.е. ще се иска ли пропорционално облагане и ще се настовяа ли за премахване на плоския данък от 10 %, както искат БСП, ще се увеличават ли осигуровките и други важни за държавата въпроси.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 19:49  29.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • кроко
  Отговор
  2 21:10  29.01.17
  А дано всичките, дето се редите пак да крадете и разсипвате, не само да не влезете в следващото НС, но и никога повече да не заемете какъвто и да е държавен или общински пост.
 • неутрален
  Отговор
  3 21:31  29.01.17
  Я се засрамете! Най-слабото управление, в което бяхте и вие министри. Никога повече в управление, а и каквито и да е постове, за да не съсипвате държавата.

Напиши коментар:


Публикувай