434 1

Повече пътуващи учители ще получават пари за транспорт

Анатоли Стайков

Учителите, които пътуват, за да преподават в населено място, по-голямо от селището, където живеят, също ще могат да получават пари за транспорт. Условието е средствата да идват от бюджета на съответното училище. Това гласи анекс към Колективния трудов договор за системата на народната просвета от 16 декември 2016 г., съобщават от Министерството на образованието и науката.

Законът за предучилищното и училищното образование предвижда държавата да покрива разноските за път само на педагозите, които работят в малки селища извън местоживеенето си. В съответствие със закона на 16 януари Министерството на образованието и науката прие Наредба за условията и реда за възстановяване на транспортните разходи или тези за наем на педагогическите специалисти, която определя като малки населените места с до 5000 жители.

В този обхват попадат 50 процента от детските градини и над 45 на сто от училищата в страната. В тях работят над 75 процента от пътуващите педагози.

Разходите на останалите 25 процента от учителите, които работят извън селището, в което живеят, ще бъдат възстановявани по преценка на директора, ако в училищната каса има достатъчно пари.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • нвнв
    Отговор
    1 11:40  30.01.17
    Учителите трябва да получат луксозни лимузини с личен шофер и поне 3500лв основна заплата - понеже - защото - обаче без тях нямаше да има министри и политици - те са основен и ключов фактор за развитието на интелигенцията и политическата и управленска върхушка в света! Така че дайте им повече!

Напиши коментар:


Публикувай