968 1

70% по-високи сметки за ток за януари

Ако се отопляваме на ток, най-икономично е това да става с климатик, съветват експерти

Анатоли Стайков

Сметките за ток за изминаващия януари ще са със 70% по-скъпи от януари миналата година. Това прогнозира в рубриката „Чети етикета” в „Тази сутрин” по bTV енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков.

Ако през януари 2016-а година средната сметка на домакинство, което се топли на електричество и не използва топлофикационна услуга, е била 119 лева, то този месец тя ще скочи на над 200 лева, тоест се очаква да платим за ток с 84 лева повече.

„Не може да се говори за надписване на сметки, просто консумацията е много по-голяма”, смята Божков.

Пикът на потреблението на ток е бил на 10 януари, когато сме достигнали критично близо до възможностите на електроенергийната ти система. Прогнозите за рекордно потребление за миналия петък обаче не са се сбъднали.

Ако се отопляваме на ток, най-икономично е това да става с климатик, посочи Божков. Ако обаче нямаме възможност за такава инвестиция, следващият най-изгоден вариант е акумулиращата печка, която черпи по-евтината нощна енергия от 22 ч. до 6 ч. сутринта, и излъчва през деня.

С предприетите мерки от диспечерите за намаляване на напрежението духалките стават дори опасни. „При понижаване на напрежението в неработните часове, вентилаторът в духалката се върти слабо, нагревателят започва да се загрява повече до червено и е възможно да се подпали пластмасата”, изтъкна Еленко Божков.

Австралия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 17:41  30.01.17
    ПОДОЗИРАХ,НО НЕ ЗНАЕХ СЪС СИГУРНОСТ че диспечерите са "предприели мерки" за НАМАЛЯВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕТО?!И тук въпросът е "ЗАЩО ТИХОМЪЛКОМ" и ЧАК СЕГА това става достояние на населението?А юридически погледнато това действие си е нарущаване на договора за качеството на услугата и следва да бъде предприети съдебни санкции от ДЕКЕВР!

Напиши коментар:


Публикувай