2 220 9

Радев: Не виждам каква е ползата от санкциите срещу Русия

Интервю на президента на България за Euractiv.com

Мария Атанасова

Г-н Президент, ние разговаряме в един напрегнат за вас момент, когато съставяте служебното правителство, което според българската конституция има за основна цел да осигури добри условия за провеждането на парламентарните избори, които насрочихте за 26 март. Вие вече посочихте проф. Огнян Герджиков за служебен премиер. Вие не сте професионален политик. Как избрахте премиера, по какви критерии избирате личностите в този кабинет? Бъркат ли ви се от политическите сили?

- Самият състав на кабинета доказва, че е надпартиен и експертен. Поверих поста министър–председател на проф.Герджиков, един от редките български политици изпратен с овации от поста си на председател на Народното събрание. Юрист с авторитет, човек с чувство за отговорност. Партиите наблюдаваха с тревожно очакване дали ще бъде съставен кабинет без тяхно участие и ето че той е факт.

- Първите коментари са, ча личностите в служебния кабинет са центристи, експерти, а външният министър, министърът на отбраната са про-европейски и про-атлантически професионалисти. Вероятно с тези номинации сте искал да опровергаете тези, които ви пришиха етикета „про-руски президент”? И каква е вашата позиция по санкциите на ЕС спрямо Русия?

- Пришиването на етикети е опростенческа политическа практика. Някои европейски медии допускат лековерно да бъдат въвличани във вътрешнополитически интриги, като ползват етикети. Вече заявих в речта си пред парламента, че изборът на ЕС и НАТО за България е стратегически и не трябва да бъде поставян под въпрос.

Що се отнася до санкциите, считам, не виждам каква е практическата полза от тях, докато загубите са очевидни. Опасявам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Москва, а ЕС ще остане заложник на санкционната война.

- Как бихте характеризирали основните проблеми, пред които е изправена България днес? Бедността е очевидне проблем. Вие сте споменавал, че преходът на България е разочаровал мнозина. Българите ви избраха с удивително голямо мнозинство. Очевидно много хора търсят промяна. Каква ще бъде тази промяна? Може би повече справедливост? Може би по-ефективна съдебна?

- Абсолютно прав сте. Несправедливостта и ниските доходи са основни проблеми. Демографският срив е производен от тях. За целта е необходимо да възстановим справедливостта. Съдебната система е негов стожер и се нуждае от реформа. Едно добро правораздаване създава още по-сигурна среда за инвестиции и закономерно допринася за решаването на проблема с ниските доходи. Не е тайна, че корупцията също е наследен проблем. Препоръките в последния мониторингов доклад ще бъдат отчетени от следващия български парламент, който, надявам се, ще излъчи стабилно мнозинство. Обществената непоносимост към корупцията и несправедливостта нараства и тя неизбежно ще доведе до съответните промени.

- Не само в България, но и в други страни избирателите търсят нови лица. Вашето избиране и вашата инаугурация съвпаднаха с тези на Доналд Тръмп. В Европа са в паника от новия президент на САЩ, може би защото редица лидери се изказваха публично срещу него по време на кампанията. Какви отношения ще се опитате да установите със силните в света, с Тръмп, с Путин, с Си Дзинпин?

- В кампанията много пъти казах, че българската външна политика трябва да се изработва в България и да се отстоява навън, а не обратното. В последните години това невинаги беше факт. Наличието на няколко геополитически центъра би трябвало да е още един стимул ЕС да търси да съхрани единството си, защото само при това условие той би могъл да играе наравно с останалите крупни актьори. От своя страна се надявам да установя прагматични и взаимноизгодни връзки с лидерите на САЩ, Русия и Китай.

- На България предстои председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Със сигурност неговата подготовка ще бъде сред вашите приоритети. Вашият предшественик предупреди за опасност председателството да ни бъде отнето, ако България не способства за единството в ЕС. Не беше ли това една доста груба политическа атака срещу вас, и не хвърли ли тя напълно незаслужено сянка върху България?

- Категорично отхвърлям внушението, че България рискува да загуби председателството си. Напротив, убеден съм, че то ще протече ползотворно. В назначения от мен служебен кабинет има дори вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС, което ще позволи ефикасната координация на дейностите по организацията. Изградените екипи ще бъдат съхранени.

- След няколко дни (днес) ще направите своето първо посещение в чужбина като държавен глава. Без изненада, вие избрахте в Брюксел. Какво очаквате от тази визита?

- Да, с това изпълнявам мой предизборен ангажимент. Очаквам да установя работен контакт с г-н Юнкер, г-н Туск и новоизбрания председател на ЕП г-н Таяни и заедно да обсъдим отношенията на София с Брюксел, както и бъдещето на ЕС, който, по мое мнение трябва да бъде съхранен на всяка цена, въпреки трудностите, защото ерозията му би означавала непростима загуба на историческо време. Ще имам среща и с г-н Столтенберг.

Автор: Георги Готев, зам.главен редактор на Euractiv.com.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Минаващ
  Отговор
  1 13:12  30.01.17
  България още дълги години ще слугува на Брюксел,САЩ,Русия и Турция. Малка и бедна страна няма шанс да оцелее сама.За това Булгарето е винаги зависима от други държави.

  Коментиран от #2

 • гост
  Отговор
  2 13:16  30.01.17

  До коментар #1 от "Минаващ":

  Само си грешка за това, че е бедна. България е една много богата страна на глава от населението, но нейните природни ресурси отиват в ръцете на малко хора, туризма е в ръцете на олигарси и криминални типове и нелоялната конкуренция подпомага останалите предприемачи. България е много богата страна, затворете тецовете, пуснете АЕЦ и прекратете концесиите за злато на дънди и ще получите милиарди в хазната, а какво остава за незаконна сеч, минерални води, инфраструктурни проекти и др.
 • mihala
  Отговор
  3 13:54  30.01.17
  Богатството не е в камъните, а в хората. Къде са те?!?Избягаха...

  Коментиран от #4

 • гост
  Отговор
  4 14:29  30.01.17

  До коментар #3 от "mihala":

  Да, но хората са там където могат да живеят и да изхранват семействата си достойно и достатъчно. Колкото и добър човек да си, ако работиш за 300лв как ще изградиш семейство, ще си отглеждаш децата и ще ги възпитаваш в ценности? Където има богатства, там има и хора, които да ги усвояват, работят и прехранват. Защо цялата провинция бяга в София, да не би да няма други хубави места из България, да не би всеки да иска да се забие в панелка и да му отнема един час да си заведе детето до градина/училище? Не, няма работа, а фирмите търсещи работници са в столицата. Един инженер в провинцията взима 500лв, отива в София и злед 3 месеца пробация получава от 1500 до 2000лв. Като махнеш 500лв за наем и пак си с много напред за значително по-нормален живот. Същото е и с чужбина. Богатствата трябва да отиват повече в хазната, за да гради и създава тя от своя страна за народа, а не в олигарски организации, които очевидно изнасят милиарди в чужбина и оглозгват страната. Един репресиран народ е вял народ, прост народ лесно се подтиска, лесно се манипулира и лесно се краде от него, този народ няма високи ценности, а нисши влечения и желания. Това е целта на политиците, не им се давайте, а четете, образовайте се и отстоявайте правдата.

 • ТнТ
  Отговор
  5 14:39  30.01.17
  г-н Президента не вижда каква е ползата от санкциите защото е толкова късоглед пък и с проруска ориентация че ще им се кланя до немай къде само и само да не ги засегне. Може би това което Радев одобрява е ролята на агресор в очите на Русия която съвсем безнаказано успя да си откъсне територия от друга европейска държава без никакви скруполи и репарации. Ми айде тогава да видгнат санкциите и да чакаме това отново да се повтори... За пореден път се обеждавм, Цачева не беше добър избор ама явно и българските генерали не са много стока, дето друг виден деятел викаше - "такъв ни е материала" и е прав.

  Коментиран от #6

 • кроко
  Отговор
  6 15:11  30.01.17

  До коментар #5 от "ТнТ":

  В глупостите, лоито си изписал се говори за заплахата от Русия. ОК, тролчо, има заплаха. Обаче въпроса е ефективни ли са санкциите, постигат ли целите си. Става ли Русия по-мялко боеспособна с тези санкции? А ако наистина с тези санкции руснаците може да огладнеят, каква е гаранцията че няма да те нападнат и да ти изядат консервите? Вие троловете и г.золизците от брюксел си мислите че като огладнеят, ще свалят Путин. А дали ще стане така? И ако го свалят, следващия може ли да се окаже по-радикален от Путин? Хубаво е да си разчесваш клавиатурата, ама напъвай някоя от трите мозъчни клетки преди това.
 • Duk
  Отговор
  7 15:42  30.01.17
  На Президента Радев,как не му стана ясно,че санкциите са за определени лица и фирми.Няма санкции за държавата,това говори,че той повтаря,като латерна позицията на БСП,което е лошо за нас.

  Коментиран от #8

 • кроко
  Отговор
  8 17:13  30.01.17

  До коментар #7 от "Duk":

  И като има санкции срещу определни фирми и лица, по-малко ли се страхуваш от руската заплаха, по-сигурна ли стана Европа...
 • нтнА
  Отговор
  9 23:47  30.01.17
  За нас - българите, полза няма - но за други има! Има за тези дето ни казват какво да правим и на коя свирка да играем. Ако бяхме нормална държава, сами щяхме да преценим с кой да търгуваме и с кой не водени единствено от нашите икономически интереси! Но България отдавна не е нормална държава загубила е достойнството си някъде по пътя на демокрацията и сега освен че никой не ни приема на сериозно искат да вземат и малкото което ни е останало!

Напиши коментар:


Публикувай