1 612 3

Проверяват кой източва вода от язовир “Бербеш”

Въпреки обилните валежи нивото на язовир “Бебреш” не се качва, твърдят от “Напоителни системи”

Димитрина Ковачева

Комисия от общински съветници в Ботевград ще проверява кой източва вода от язовир “Бербеш”, който е основен източник на вода, и какви са причините за водната криза в града и околните села в края 2016 г. Решението за проверката е взето от общинския съвет през миналата седмица, съобщи "24 часа".

В края на миналата година държавната фирма “Напоителни системи”, която стопанисва язовира, е изпратила писмо до общинското ВиК, че то ползва вода от “Бебреш” по направени байпаси, а не по разрешения водопровод. Поради това количествата не можели да бъдат отчетени и се точи повече вода от разрешеното.

От държавната фирма посочват, че в питейната мрежа отивала вода, която не е минала през пречиствателната станция. И допълват, че във водосбора на язовира попадат магистрала “Хемус” и главният път София-Плевен, които през зимата се обработват с химикали. Поради това е предивдено водата от язовира да се пречиства.

От “Напоителни системи” посочват, че договорът с общинското ВиК е изтекъл и предлагат максимално бързо да се подпише нов. Такъв обаче все още няма, а байпасите продължавали да действат.

От години има проблеми в комуникацията между ВиК и “Напоителни системи”, ползваните байпаси са описани в договор от 2011 г. между двете дружества, твърдят от общината в Благоевград. Според администрацията тези връзки били единственият начин за доставяне на вода до някои населени места.

От общината допълват, че ВиК плаща всеки месец на “Напоителни системи” за водата от язовира. Според фирмата обаче общинското дружество има задължения за над 230 000 лева.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Къде ви е образУванието
  Отговор
  1 15:12  30.01.17
  "Бебреш", Димитрина! Малко от малко поне де....
 • 2 16:12  30.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Прошляк
  Отговор
  3 23:31  30.01.17
  Къде в този район има обилни валежи при минус 15 градуса по Целзии?

Напиши коментар:


Публикувай