1 249 10

„Галъп“: БСП задмина ГЕРБ с процент

На трето място се нареждат Обединените патриоти

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Денис Джамбазов

БСП задмина ГЕРБ с един процент, сочи ново проучване за електоралните нагласи за парламентарните избори. Телефонният сондаж е проведен между 27 и 29 януари сред 816 души в цялата страната и е финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл“.

Продължава положителната тенденция в доверието към Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки. Инерцията от президентските избори постепенно преминава в мобилизация за парламентарните.

Ако изборите бяха днес, то в парламента щяха да попаднат 5+1 формации. Изравняването на силите между БСП и ГЕРБ се затвърждава. От твърдо решилите да гласуват 28,7% биха дали гласа си за БСП, докато 27,6% - за ГЕРБ.

От днешна гледна точка в НС ще бъдат още Обединените патриоти (11,9% сред онези, за които със сигурност може да се очаква да гласуват), ДПС (8,2%), партията на Веселин Марешки (ВОЛЯ) със 7,7%, а със сериозни изгледи да е в НС е Реформаторският блок (4,3%) и това зависи много от кампанията, която блокът ще направи. Така конфигурацията в следващия парламент може да се определи като 5+1.

Сред останалите формации личат „Да, България“ (2%), АБВ (1,9%) и новата формация около ДСБ (1,6%). При тези формации потенциалът ще трябва да се наблюдава тепърва – в зависимост от това как успяват да се утвърдят и афишират или какви коалиции ще направят.

Традиционно близо 1,5% подкрепа могат да очакват и формации като Български демократичен център (наследник на партия ЛИДЕР), както и ДОСТ. Подкрепата за такива формации обаче се регистрира по-трудно в демоскопски проучвания и затова може да се отчете най-вече условно.

По около и под 1%, но с реално присъствие, остават формации като „Движение 21“, „Глас народен“, „Зелените“ и др.

Продължава възходът на онези, които спечелиха най-много в президентските избори: Румен Радев, Красимир Каракачанов, Корнелия Нинова и Веселин Марешки. Радев е безспорен водач в личните рейтинги с доверие (41,7%), а в пакет зад него за Каракачанов (26,1%), Нинова (24,9%) и Борисов (24,6%). Забележимо е и присъствието на Веселин Марешки (18,4% доверие). Каракачанов на практика удвоява доверието си спрямо лятото на 2016 г. Сериозен е и ръстът при Нинова. Загубата в президентските избори очевидно води до негативна тенденция при Бойко Борисов и докато преди той се движеше на нива на доверие около една трета, сега е на около една четвърт.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • АЗ САМ
  Отговор
  1 17:16  30.01.17
  От седмица шеф на Галъп е Кольо Колев
 • Д'Мин
  Отговор
  2 17:28  30.01.17
  Старите се менкат с младите и обратно. Резултата-същия...
 • все тая
  Отговор
  3 17:36  30.01.17
  На КОЙ му е все тая с това статукво той печели при всеки вариант !
 • кроко
  Отговор
  4 18:10  30.01.17
  Смешна работа. Винаги този, който плаща за пручването, му се дават 2-3% преднина. Значи реално са на около 2% след ГРОБ! Тия соц. пручвания трябва да бъдат забранени, ако не изцяло, то поне месец преди изборите.

 • име
  Отговор
  5 18:18  30.01.17
  Явно бая са се уплашили Нинова и нейните господари, щом са хукнали пак да манипулират с галъпците. Последните прилагат години наред една според тях много хитра тактика. А тя е чрез манипулация на доверителния интервал. Т.е. всеки процент, който представят, е оценка в даден интервал плюс/минус. Като представят горната граница за БСП и долната граница за ГЕРБ и ето ти изпълнената поръка от олигархичния кръг на Нинова. Защото кампанията му почна да се спихва и се чудят как да прикрият отрицателната тенденция. Данните са манипулативни най-вече заради извадката. За България допитаните трябва да са над 1000 (сега са 869), и да не са получени по телефон. Доверителният интервал за т.н. 28,7% за БСП (ако изобщо са верни) е плюс/минус 1,75%. Т.е. ако е взет горният предел, реално процентите за БСП са 26,95%. А като вземат за ГЕРБ долния предел, реално получените проценти са 29,3%. Получава се точно разлика, която получиха и от Алфа Рисърч. Ами това е.
 • Мравчо
  Отговор
  6 19:18  30.01.17
  И сега никога не позналия резултата соцолог ....
 • БОКО
  Отговор
  7 21:01  30.01.17
  Комунягите са най гоуемите маниполатори!БСП единствено може да задмине ГЕРБ по ПРОСТИТУЦИЯ!
 • БОКО
  Отговор
  8 21:10  30.01.17
  България от времето на СТЕФАН СТАМБОЛОВ не е имала ЛИДЕРИ!БОЙКО БОРИСОВ ГО ПОСТИГНА!Народе осъзнай се и не си давай гласа на изедници като доганя,местаня и курникова!Герб е истината,това е партията ,която ще направи мажоритарния вот и нова конституция!
 • misli posle govori
  Отговор
  9 08:11  31.01.17
  Не е нито една от тия партии, пътя към бъдещето. Трябват нови хора до 30-35 годишни, скъсали пъпната си връв от нашата действителност и отрасли в северни общества, като Дания, Норвегия, Швейцария, Япония, които нищо не знаят и не са попили от нашето комунистическо минало, профил на по-възрастни хора, но живяли далеч от такъв вид дейсствителност, за да върви страната напред. Коментирали сме с колеги в Университета и преподаватели, за какво количество хора се отнася, за да има полза за развитието на страната ни.Стигнахме до идеята, че са нужни не много хора около 7000-8000 съвестни и читави хора в управленските структури на България.Тогава тази "критична маса" може да проправи "партина" за ускореното развитие на страната.Докато картинката обаче е такава и виждаме всекидневно тъпанарщината, това няма как да се случи. "Там където глупостта е образец, разумът е безумие- казано с възможно най-късата сентенция"
 • Христо
  Отговор
  10 17:21  19.02.17
  Само Герб..

Напиши коментар:


Публикувай