1 671 9

Радев и Юнкер със сходни позиции за руските санкции

Радев и ЕК нямат големи различия по отношения на санкциите срещу Русия

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕК е положила много усилия за българо-турската граница. „Ако са необходими други усилия, ние сме готови да ги положим“, даде обещание Юнкер на българския президент Румен Радев.

Сред срещата стана ясно, че между двама няма „големи различия“ относно наложените от ЕС санкции срещу Русия заради военната агресия в Украйна и анексирането на Крим.

Двамата проведоха среща в Брюксел – малко след като държавният ни глава се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Юнкер и Радев са разговаряли на различни теми, сред които основно място са заели тези за сигурността. „Той знае за това много повече от мен. Но аз съм щастлив, че българският президент подкрепя дневния ред по отбраната на ЕК. Това са добри новини за нас“, каза Юнкер.

Румен Радев е разговарял с председателя на Европейската комисия и за икономическото положение на България. Юнкер заяви, че „България е отбелязала огромен прогрес през последните десет години, но трябва да бъдат направени още усилия“.

Двамата са обсъдили борбата срещу организираната престъпност и корупцията – два въпроса, които Европейската комисия следи отблизо.

Юнкер заяви, че с Радев не са обсъждали имена за следващия българския еврокомисар. Юнкер е проявил разбиране, че България ще излъчи еврокомисар след парламентарните избори.

На журналистически въпрос дали тема на разговора са били санкциите срещу Русия, Жан-Клод Юнкер заяви: „Не мисля, че има големи различия между позицията на българския президент и тази на ЕК, що се отнася до санкциите срещу Русия“.

Приетото общо решение все още е валидно. Когато трябва, отново ще го разгледаме, но сега не е времето за промени, заяви Юнкер.

„Пред нас има различни опции. Или служебното правителство да назначи този комисар с всички последствия върху изборната кампания или да изчакаме и вече избраното ново правителство да вземе това решение. Благодаря на господин Юнкер за проявеното пълно разбиране и готовност да се изчака“, заяви президентът Радев относно номинацията за български еврокомисар.

„Напълно разбирам желанието на България да вземе решение да предложи своя представител в Европейската комисия, след провеждането на следващите парламентарни избори“, заяви Жан-Клод Юнкер. Не сме обсъждали конкретни имена, единственото ми предложение беше за този пост да бъде номинирана жена, добави Жан-Клод Юнкер.

Председателят на ЕК приветства положените от България усилия и постигнатия огромен напредък по Механизма за сътрудничество и проверка и потвърди очакването си той да отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия.

Белгия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 20:44  30.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 2 21:55  30.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Шампиона
  Отговор
  3 22:20  30.01.17
  И тоя се оказа подлога..А имах надежди за него..
 • Много е жалко да си ниско МАГАРЕ!
  Отговор
  4 23:00  30.01.17
  Всеки те качва и товари. Направили сте доста но трябва още. И моркова стои все на едно и също разстояние. Нещо като да гоним И достигнем ХОРИЗОНТА. Но не е зле получихме потупване и препоръки. Ще работим заедно , ще обсъдим и да се надяваме в скоро време да обсъдим пак. Както в армията:- ротния знае а старшината си записа на гърба на цигарената кутийка и каза ще стане, обади ми се пак. Надявай се Х на пияни жени! Капитализма устройва еднопосочни движение на капитала и печалбите -към СЕБЕСИ! А тахтабите гонят да стигнат моркова! Румбата е Троянският кон на партията столетница, той като дери Деригент, ще дерижира нотите написани от композитора - партийната музика. А тахтабите - овчата маса- блее.

 • Казвал съм го и пак да го тека
  Отговор
  5 23:10  30.01.17
  Тежко е да си свиня/прост/ и да няма кой да ти забърка. А простотията народна търси духа на Караджата - кой шъ упраи положението? Вик ко ш каити, може би Митко Бомбата или Бат Серго, щот и Царя беши после Баща ми бояджията К. Цонев остана пак да викаме Неволята! А може този дето обеща по една евтина бензиностанция във всеки град. Такъв народ като нашия не се събужда лесно!
 • 500 години робство
  Отговор
  6 23:14  30.01.17
  Туй търпение дет го имаме нашето българското и още едно робство моим изтърпя ей тъй на в гонене на опашката си!
 • Филм "Дяволът носи Прада"
  Отговор
  7 00:07  31.01.17
  С Мерил Стрип и Анн Хатауй , там се виждат елементи и щрихи от същността на Запада. И да разберем дали имаме място ние там. Щото и Лили и Слави са голямата работа ама на село дето по тях блее цяло село. Те ходеха навън но защо освен нашенците, никой западняк не дръгна да се залети концертите им да посети! А що касае се за господин Никой, къде витаем в мечтите че на Запад парите като шума само трябва да се наведеш и да ги сграбчиш с готовност би продал и земя и апартамент само и само да отиде в РАЯ на Запад. Рай няма а има страшна истина, а по-приятната истина че камъка си тежи на мястото и чрез труд у дома всеки следва да търси своя РАЙ. Днес ЕЛИТА ни е антинароден и продажен. Днес надеждата че Едикойси ще ОПРАВИ Положението - е нереална. Партиите са строго еднолично ориентирани за домогване за лично обогатяване. Закони и страх - няма защото Закона е ЕЛИТА! ИЗХОДА - е в НОВА НРОДНАПАРТИЯ с ПРОГРАМА С ГЛАВНА ЗАДАЧА ГРИЖАТА ЗА ЧОВЕКА. Докато не се сформира такава партия ще викаме Неволята!
 • След всичко което сторихме
  Отговор
  8 02:22  31.01.17
  Те все още се гаврят с нас. Всичко подписахме, затворихме заводи и предприятия, предадохме те ни ръководят по техе стандарт онова което можеше да носи изгода за нас, остахме верни на идеята за всеобща Европа, приехме НАТО но в замяна без граница Европа няма и Вън от Шенгена ваща М..а! Виж усмивки, ръкостискане, потупване , похвали, за сега уж сме сторили добре , трябвало още от нас да се даде! А защо ние не поставим условие : ако вие тъй то и ние тъй или, или/ бежанци, натовски бази и войски, консигнационни договори и т.н./ Я да им дадем малко гьонсурат и да видим кой е крив , кой е прав. Коне кум, кой сват, кой на булката брат? Юнкер ще казва кой ще кара влака в България? Ама де го този глас у Румбата?
 • Погалиха го и той запя тяхната песен!
  Отговор
  9 05:08  01.02.17
  Румбата е същата куха манерка като Пинокио! Г.золизец!

Напиши коментар:


Публикувай