861 4

До 20 000 лева е глобата, ако не почистим ледените висулки

До 20 000 лева е глобата, ако не почистим ледените висулки
Стефанаки Йоанис

Първите глоби за непочистени ледени висулки в София вече бяха наложени, съобщи БНТ. Това са хора, получили веднъж протокол от Столичния инспекторат за това, че трябва да премахнат опасните ледени късове и въпреки това не са го направили. Санкциите започват от 10 лева, но стигат до 20 000 лева.

За частните сгради - отговорността за почистването на висулките е на собствениците, за обществените на Общината. Графикът на аварийния отряд е препълнен.

В столичното 19-то училище изпратили писмо за проблема с висулките миналата сряда, екипът успя да се отзове едва вчера. През това време управата на учебното заведение заградила опасния периметър, нещо което всеки трябва да направи в подобна ситуация.

"В събота и неделя не сме спирали да работим в четири района. Превантивно махахме висулки. Гражданите трябва да подават сигнали. Ние ще им отговорим. Когато гражданите забележат такива опасни висулки, могат да звънят както на Оперативния център на Столична община, така и на Кол центъра на общината.

Инспекторите няма как да свалят висулката, но могат да отидат на място и да обезопасят тротоара, като оградят мястото с лента. Има много случаи, в които гражданите преминават въпреки предупредителната сигнализация. Ако хората срещнат трудности с почистването, можем да помогнем", заявиха от отряда.

Ако не можем да помогнем със сила, а искаме да изпълним гражданския си дълг в борбата със ледения вредител, може да подадем сигнал за опасни сгради на Столичния инспекторат на телефон 02/989 5555.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1111
  Отговор
  1 09:11  31.01.17
  Това е ангажимент на общината! За какво плащаме данъци?
 • гост
  Отговор
  2 11:24  31.01.17
  когато сградата е частна собственност, то собствениците отговарят за фасада покрив и пространството на частния терен. Все едно общината да дойде да ти ремонтира покрива, че тече или да ти оправи улуците. Каквито и глоби да има, няма кой да ги прилага. На блока срещу нас са увиснали по цялата дължина висулки към 2-3метра и то в непосредствена близост до отворените тераси на хората, но няма кой да ги изчисти. Само с една обикновенна лопата може да се мине и да се премахнат за 30мин, но никой не го прави. Мързеливи хора, това е. Във всеки блок има по няколко индивида, които нищо не правят зимно време, нито чистят сняг, нито лед, нито висулки, нищо, затварят се и чакат да премине. Пълно е с работоспособни пенсионери, но повечето не подхващат. Е как да стане, хората са зле, все чакат някой друг да го направи, а не се захващат, макар и да няма какво да правят с дни, ще висят пред телевизора, в някое кафене, но доброволческа и общополезна работа няма да свършат. Да не говорим за безработните младежи в разцвета на силите си.
 • Morgoth
  Отговор
  3 12:54  31.01.17
  А как да си изчистиш висулките когато долу постоянно има спрели коли? Кършил съм висулки - колкото и да внимаваш накрая голямото парче от основата се изсулва и пада долу.
 • ПОРКАМ БЪРБЪН МАКЛО АС
  Отговор
  4 14:46  31.01.17
  Аз висулки не чистя - просто си слагам чашата с 12 годишно уиски отдолу и като падне в нея ШОРАМ !

Напиши коментар:


Публикувай