Last news in Fakti

31 Януари, 2017 15:55 1 813 14

БСП предлага решения на проблемите в енергетиката

  • бсп-
  • енергетика-
  • белене-
  • аец-
  • явор куюмджиев-
  • аец козлодуй

Трябва да се построи АЕЦ „Белене”, както и пряка газова връзка с Русия, смятат от левицата

БСП предлага решения на проблемите в енергетиката - 1

„Целта на левицата е енергетиката ни да бъде финансово стабилна, социално поносима, сигурна, предвидима и професионална”. Така съпредседателят на Съвета по финанси, икономика и енергетика към НС на БСП и бивш зам.-икономически и енергиен министър Явор Куюмджиев обясни основните цели на левицата в областта на енергетиката по време на публичното обсъждане на предложенията на БСП за сектора, в което участие взеха и енергийни експерти.

По време на публичното обсъждане, Явор Куюмджиев подчерта значимостта на сектора и обясни проблемите в него. „Финансовата нестабилност и свръхзадлъжнялостта са сред основните проблеми. НЕК е на прага на фалит, като задълженията й са за над 4,5 млрд. лв., а задълженията на БЕХ са над 2,2 млрд. лв.”, каза той.

Явор Куюмджиев подчерта, че за да има финансова стабилност е нужен подробен анализ на разходите и приходите в държавните енергийни дружества. Според него трябва да се преразгледат договорите с т. нар. „американски” ТЕЦ и да се търси решение за намаляване на негативното им влияние върху разходите на държавните дружества.

„Нужно е и преразглеждане на политиката за стимулиране на производството на електроенергия от ВЕИ”, допълни той. Куюмджиев предложи, с цел икономия на средства, да бъдат преразгледани структурата на разходите на ЕРП-тата и нивата на признатите им загуби.

Бившият зам.-икономически и енергиен министър засегна и темата за енергийната ефективност, заявявайки че България е на последно място в ЕС. „На практика голямата енергийна ефективност се крие не в санирането, а в генерирането и преноса на електроенергия. За БСП е важно в тях да се съсредоточат усилия”, посочи социалистът.

Той обясни, че според информацията, с която разполага, сега санирането у нас се прави с клас С, който вече не е стандарт за енергийно ефективни сгради в Евросъюза. „В ЕС за енергийноефективни се смятат сгради от клас А. Излиза, че санирането сега не изпълнява европейските изисквания и след време пак ще трябва да се прави”, категоричен бе той и обясни, че политиката по санирането е нужно да се преразгледа.

Сред другите сериозни проблеми в енергетиката, Куюмджиев посочи и застрашената сигурност на доставките на електроенергия и природен газ. „През последните дни се видя, че електроенергийната ни система с огромен труд успя да покрие нуждите на потребленито на хората. Това доказва, че нашите мощности не са достатъчни”, категоричен бе той.

Според него нарастващото потребление ще затрудни много системата ни. „През 2019 г. изтича и договора за транзит на руски газ през Украйна”, припомни Явор Куюмджиев. Той подчерта, че БСП е категорично за развитие на ядрената енергетика. „Ще направим всичко възможно да се построи АЕЦ „Белене, като е нужна и нова мощност в АЕЦ „Козлодуй. Трябва ни и пряка газова връзка с Русия”, категоричен бе социалистът и допълни, че е нужно и разширение на газовото хранилище в Чирен, за което са били осигурени евросредства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нагли

    10 4 Отговор
    Крадеца вика - дръжте крадеца !
    Тия докараха енергетиката до това положение , сега ще дават предложения за излизане от кризата . Защо не го построиха Белене , когато бяха на власт ? Защо похарчиха над 1 милиард за Цанков камък , а накрая нищо ?
    Отговорът е защото откраднаха парите . Сега пак искат да крадат !
  • 2 аноним

    7 4 Отговор
    АЕЦ Белене ЯВНО не ни трябва,но дайте да я построим,та да има някои хора какво да крадат .Друг е въпросът какво да се прави с излишния ток.
  • 3 откровено нагли

    9 2 Отговор
    Защо да са .нагли;
    Когато срещнеш стадо Овце ,по него съдиш как изглежда за ОВЧАРА който се грижи за него. Опитах се да го кажа така за да не ме изтрият. Абсолютно съм убеден , че българските медии не са независими
  • 4 Българин

    8 2 Отговор
    Безочливо нагли!!!! Не знам как не ги е срам? Това да източват и от НЕК,БЕХ , Белене , Козлодуй и после да викат трябва да се стабилизира положението ! Не разбирам каква е тази наглост ,не разбирам и какви са тези хора които ги подкрепят че вече и първи по рейтинг!!??
  • 5 ИСТИНАТА

    2 5 Отговор
    Е това е българина- що хули се казаха за това,че Южен поток не се строи,за това че САЩ спряха строежа на Белене! Сега изведнъж всичко отиде на 180° само защото не е Боко. Не БСП са наглите, а вие сте ограничените защото сте платените. Затова България няма да "отлепи от дъното" още много години!

    Коментиран от #6

  • 6 тоа па

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНАТА":

    Кво ????????? САЩ спряли строежа на Белеле ????? Кога , 1980та година ?????? 1990 ????? Или 2006 ????????
    Кога си роден бе младеж ? Много млад трол са си взели червените :)))))))))))

    Коментиран от #7

  • 7 утрален

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "тоа па":

    В Белене комунистите могат да построят само концлагер , друго не могат тия !
  • 8 bibos

    4 1 Отговор
    Ами да бяха започнали поне санирането. Не става само да даваш акъл. Трябва и действие Наглецо.
    Абе, някой да е имал проблем с тока, че ми писна от приказки за края на света.
  • 9 Ставри

    3 2 Отговор
    Газ, маз ,мазут,аец, вец. Само гледайте и внуците ще има да плащат на ватенките за договорите който ще подпишат,не че ще има нещо построено.Подлоги съветски.
  • 10 гост

    3 2 Отговор
    Нищо не могат да предлагат тези престъпници ,могат само да унищожават и крадат .
    Ако един ден България се управлява от истински държавник главатарите на партийните мафии ще бъдат екзекутирани в национален ефир за престъпленията си против народа . По това ще познаете истинския човек , до тогава ще ви лъжат предизборно до откат .
  • 11 ИСТИНАТА

    0 3 Отговор
    "тоа па" , преди да разсъждаваш "умно" се поинтересувай от фактите:
    1. 1980г. се взима решение за строителство на АЕЦ Белене
    2. 1987г.АТОМЕНЕРГОПРОЕКТ- Киев и ЕНЕРГОПРОЕКТ- София стартират проектирането.
    3. 1990г. Проекта е замразен(сещате се защо)
    4. 1993г. Стартира нова програма за предпроектно проучване.
    5. 1997г. Получен сертификат за строителство.
    6. 2003г. Включват се кключови участници
    7. 2009г. RWE се оттеглят от участие под натиск на САЩ за да включат тяхна компания.
    8. 2010г. BNP Paribas се оттеглят отново под натиск.
    9. 2012г. Парламента спира проекта отново под натиск на САЩ.
  • 12 Българин

    4 2 Отговор
    Истина ли си не знам ама май си заблуда !!! какви американци бълнуваш за какви 5 лв говориш ? Това Белене ако искаха да го строят комунягите да го бяха построили но и те знаят че Белене е неизгодно ,а става само за крадене на пари и залагане на капани на следващи правителства защото знаят че рано или късно хората ще ги изгонят с камъни и после да викат ама слеващите вижте ги те се изложиха същото е със санирането не било хубаво било клас С ами на комунистите санирането им кой клас е??? ь ,ю,я нещо такова
  • 13 Фуфи

    4 1 Отговор
    Това е целта на К.РНЕЛИЯ,да краде,да краде и пак да краде!Комунистическа измет.Колко пари се окрадоха от това Белене,та малко ли взехте бе к.рнелче?Много надълго и нашироко обяснявахте как щяло да има режим на тока итн.А то за какво билоооо. Искате да отмъкнете пак и деветата риза на бедния български народ!
  • 14 1234

    0 0 Отговор
    Като искате да имаме стабилна енергетика изкупете обратно ЕРП тата и парите ще остават в България,а не в Чехия и по другите държави.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове