395 0

От 2 февруари ЦИК започва регистрация за вота

Венцислав Михайлов

От 2 февруари ЦИК започва приема на документи за регистрация на партии и коалиции за предстоящите предсрочни избори. Крайният срок е 8 февруари. До края тази седмица ще бъдат сформирани всички районни избирателни комисии. Листите за участие във вота трябва да се регистрират до 23 февруари.

Българите в чужбина вече могат да подават заявления за изборите, съобщиха още от ЦИК. Засега обаче това може да става само на хартия - в посолството или по пощата. Онлайн заявленията все още не са достъпни. Дали нашите сънародници по света вече проявяват интерес за участие в изборите и ако няма подадени заявления, ще се стигне ли до опашките, които видяхме на президентския вот.

Заявленията за гласуване са изключително важни, защото и според експертите от ЦИК те пестят време, комисията попълва по-малко данни и така не се образуват и толкова големи опашки в секциите. Само че...тези заявления все още не могат да бъдат подавани онлайн. От ЦИК се надяват до дни услугата да е достъпна.Броят на тези заявления е свързан и с броя на секциите,които ще бъдат разкрити в чужбина, така че колкото по-бързо електронните заявки бъдат достъпни за хората, толкова по-рано те ще знаят къде ще гласуват.

Заявлението за гласуване извън страната може да намерите на страницата на Централната избирателна комисия. То не е задължително, но всеки наш сънародник, който живее или просто в деня на вота е в чужбина, може предварително да го подаде. В деня на изборите името му вече ще фигурира в списъците, няма да се налага ръчно да бъде вписвано и да се губи време. Поне 60 заявления от един район или квартал са необходими за създаването на изборна секция.

Другото, което трябва да отбележим е, че все пак изборният ден има 780 минути и всеки може да си направи сметката, че в момента в който има над 300 души това означава това означава под 2 минути на човек през целия ден, струпвания също, което означава че начинът да се справим с това е повече секции, съобщава БНТ.

Миналата есен, на последните избори секциите на Острова бяха най-много в чужбина - 53. Въпреки това хората чакаха по 4-5 часа, а в края на деня имаше и такива , които не успяха да пуснат бюлетината си. Някои секции бяха прекалено малки, нямаше и достатъчно кабини за гласуване.

Крайният срок за подаване на заявленията за гласуване в чужбина е 28-ми февруари. Предстои да видим кога българите в чужбина ще могат да пускат своите онлайн заявления и отново ли ще станем свидетели на огромни опашки в някои страни?

България

Напиши коментар:


Публикувай