515 2

Безпилотен самолет ще изследва отпадъците в Черно море

Стефанаки Йоанис

Използват се и кораби доброволци, на които е монтирана автоматична апаратура за измерване параметрите на повърхностния слой морска вода, като данните се предават в Института по океанология

Доставен е безпилотен летателен апарат, който ще изследва отпадъците по морската повърхност и по крайбрежието. Това е сравнително нова технология, което се прилага и в НАСА, заяви за в. „Черно море” проф. д-р Атанас Палазов, ръководител на секция „Океански технологии” към Института по океанология. Това става по линия на европейско финансиране. По неговите думи задачата е да създадат инструменти (общо понятие, което включва както апаратура, така и хора, компютри, софтуер, технология за изследванията ), които да им помогнат при извършването на мониторинга на морската среда по Рамковата директива за морската стратегия. Освен това с тях ще бъде попълнен недостигът в базата данни, с които разполагат, за да могат по-лесно да вземат решенията по прилагане на плана за мониторинг на морските води, поясни океанологът. Според него другото важно в случая е, че се обединяват усилията на научен институт, местна власт и държавен орган в лицето на Басейнова дирекция за Черноморския район.

В случая става дума за общо над 3 млн. евро, които идват под формата на съфинансиране от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП). В него влизат държавите, които не членуват в ЕС, но участват в общото икономическо пространство - Норвегия, Швейцария, Исландия, Люксембург. Целта е да се подпомагат по-малко развитите държави в определени направления, за да се стигне до изравняването им с останалите в общността. Средствата са насочени към екологичните проблеми и подпомагане на тяхното решаване, за да отговорим на европейските изисквания по рамковата директива за морската стратегия.

Безпилотният апарат, който ще използваме, е подобен на известните вече дронове, но няма нищо общо с масовите любителски вертолетчета, каза още проф. Палазов. Става дума за сериозна летателна машина със специална мултиспектрална камера, която може да облита район от 20 км и да записва видеоинформацията.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лъчо
  Отговор
  1 21:03  31.01.17
  Интересно? А ще може ли да засича къпещ се, плуващ депутат или под шезлонга на пясъка? не, че намеквам нещо, но доста мръсотия ни стовариха през годините в законите си, явно имат в изобилие ...?
 • гощо
  Отговор
  2 11:39  03.02.17
  По нашето крайбрежие е ясно какви отпадъци има!?!?! Бутилки,презервативи,опаковки от сладолед и фекалйй!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай