Last news in Fakti

31 Януари, 2017 20:48 2 093 9

Семейство от Варна получи двойна сметка за ток, докато е в чужбина

  • ток-
  • варна-
  • сметка
Семейство от Варна получи двойна сметка за ток, докато е в чужбина - 1

Жител на Варна получи необичайна за него сметка за ток. Той трябвало да плати 170 лева за декември - месец, в който не е живял на адреса. Ето историята на Пеню Пенев, разказва БНТ.

В началото на декември Пеню Пенев и съпругата му заминали за Германия. Върнали се във Варна дни преди Нова година и с изненада установили, че за времето, през което са отсъствали, електромерът е отчел консумация за близо 170 лева. Сметката е два пъти по-висока от ноемврийската, когато са били вкъщи.

Пеню Пенев не смята да пише жалби и да води дела срещу електроразпределитеното дружество, защото не вижда смисъл от подобни действия.

Това са монополисти. Срещу кого ще се жалвам, първо. Второ - електромерите дори не мога да ги контролирам. Там достъп имат само Енерго про. Те си ги засичат, те си ги контролират. Ние само плащаме, казва Пеню Пенев.

След проверка от електроразпределителното дружество заявиха, че до средата на декември смарт електромерът е отчел ниска консумация на ток, а след 16-ти - потреблението е скочило чувствително. Семейството обаче твърди, че не е било в дома си до 26-ти декември.

От Комисията за защита на потребителите заявиха, че при съмнение за завишена сметка, абонатът може да подаде жалба в съответното електроразпределително дружество. От там са длъжни да направят проверка в 30-дневен срок. Едва тогава потребителят може да плати оспорваната фактура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 7 Отговор
    Тия тарикати да си помислят на кого са дали ключа да им пази имота,и какви купони са се вихрили в тяхно отсъствие!Как пък точно като ги няма ще се навърти ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ НОРМАЛНОТО ЕЛ.ЕНЕРГИЯ?!А самия факт,че НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ДЕПОЗИРАТ ЖАЛБА за случая,е...повече от красноречива.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Лъчо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Възможно е и да казват истината? Аз много пъти съм молил институции да свършат онова, което им е предназначението, но редица лица са ме отритвали подигравал дори. Тук нещата са за разследване! Ако се окаже, че човека казва истината, трябва виновните за високата сметка да се издирят! Ако пък съседа му има ключ или негов авер и е купонясвал в апартамента му зяпайки нон стоп видео и пускайки душ след душ, може да навърти? но ако просто са му написали цифрата? Ето такива неща са за детективи и съдебно разследване. че за какво са тия следователи ако не разследват такива криминални престъпления или заплетени случаи? Ето това е един от хилядите случаи с неизвестни. Ако човека казва истината - да се намерят виновните! Ако лъже - да плати разследването и да бъде съден за заблуда!
  • 3 вероятно

    7 0 Отговор
    Най-вероятно казва самата истина! Аз имам почти същия случай само периода на отсъствие е по-малък, но съществен. Ключ на никого не е даван и закачени нелегално, към мрежата няма! Как го правят това завишаване не знам, но човека е прав обжалването е смехория да се жалваш от тях на тях самите !?!?
    Естествено, ще кажат ми това са показанията и те са такива, но главния въпрос е как го правят, как ги променят без да има реално потребление ????

    Коментиран от #4

  • 4 Пол

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "вероятно":

    Не зная как ги навъртат, но съм сигурен, че от Комисията за защита на потребителите в този и състав и начин на опериране нямаме никаква полза. тя не разследва сигналите, не върши нищо полезно, не защитава реално потребителя, само лапка парици на практика. писах и, че от теленор ми искат някакви си уж дължими от мен пари, по сметка, но аз не съм сключвал с тази фирма договор не съм и ползувал услугите. дали ми и данните на Кредитреформ. тия пък ми звънят да платя. Аз искам разследване, те твърдят, че аз трябвало да докажа невинността си, а не Теленор да докаже вина? А върви се оправяй? мисля да изпия два литра сярна киселина, да изчакам 40 дни да ми се освободи тялото от тленното и като подлепта и едните и другите че и комисията жив няма да оставя от тия ти казвам. ще им изтръгна душиците алчни човешки гадни. И на депутатите дето гласуваха правото на такива да събират безд доказателства и Съдебно постановление дадоха правото на частни съдебни да рекетират хората. жив депутат няма да оставя тогава ти казвам .-ще им изтръгна гадните крадливи вредни душици. но още един месец съм на работа и не искам да ем запомнят с лошо, трябва да си изпълня поетият дълг 0 наел съм се. после мисля да приложа намисленото. ще ми е драго да вият като чакали като им изтръгна душиците на тия алчни хиенчета човешки. И Господ няма да ги спаси.
  • 5 Сноудън

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    И БГ всичко е възможно!
    Тези електромери могат да си ги програмират дистанционно какви да ти бъдат показанияата!
    Преди 2 години не бях вкъщи 6 месеца - Същата работа!!!
    Обадих, не било възможно, смениха ми електромера уж тябвало да го калибрират и в един сънчев ден се оказах в +, демек съм преплатил та ми преспаднаха смо 40 лв!
    И винаги се оправдавт с глим млмпи и разни подобни!
  • 6 qqqqq

    3 0 Отговор
    Преди години и на мен ми се случи същото, за късмет точно когато ме е нямало електромера спрял да показва и енергото сменили електромера и написали сметка за същия месец от предната година. Жалвах се но резултат никакъв. Платих си за ток който изобщо не бях ползвал, макар че главния бушон в апартамента беше изключен. Монополи това е . Ако бях циганин сигурно щеше да ми се размине сметката.
  • 7 Шляхтиц

    1 0 Отговор
    Синът ми купил на приятелката си скъп подарък, смартфон СОНИ ЕКСПИРИЯ за седемстотин и петдесет лева с гаранция две години от Глобул или по настоящем ТЕЛЕНОР. След една година експлоатация при включване за зареждане телефонът започва да примигва и батерията не се зарежда. Рекламира го синът и след две, три седмици получава отговор от фирмения сервиз, който се намира в София. Гаранцията не покрива повредата на телефона. Отговорът е придружен от две ксерокопия на нещо тъмно и черно, но не може да се разбере какво. В телефона има вода и такава повреда не се покрива от гаранцията. СПЕЦИАЛИСТИТЕ от сервиза дори не бяха обърнали внимание на модела, който е ВЛАГО И ПРАХО НЕПРОНИЦАЕМ. Инженер съм по електроника и от любопитство отворих телефона. Отваря се с нагряване на външните панели, тъй като са залепени с лепило за херметичност. В телефона никаква вода не се намери, нещо повече, лепилото си беше фабрично, нанесено от машина, управлявана от компютър и телефонът не беше отварян. Как са разбрали СПЕЦИАЛИСТИТЕ, че има вътре вода, при това моделът е ВОДОУСТОЙЧИВ. От любопитство отделих батерийката от телефона и включих друга, не оригинална, но със същото напрежение батерия. Телефонът заработи безупречно. От любопитство продължих нататък. Напрежението от химическата част на оригиналната батерия беше 4,2 волта, което е повече от добро, но към телефона се подаваха 3,2 волта. Между химическата част на батерията и телефона има една платчица със защитни функции, която н
  • 8 Шляхтиц

    1 0 Отговор
    продължение Платчицата със защитни функции не позволява батерията да се зарежда с прекалено голям ток, нито да се черпи от нея по-голям ток, отколкото е предвидено. И ИЗМАМНАТА ФИРМА ТЕЛЕНОР, вместо да смени телефона на сина ми с НОВ, не направи НИЩО. Поне да беше сменила дефектната батерия с нова, но и това не стана. След отваряне на водонепроницаем телефон, с подръчни средства трудно се постига херметично страница. Сега и аз и синът ми сме клиенти на друг оператор.
  • 9 Танас

    4 0 Отговор
    Родителите ми починаха/ за 2 месеца и двамата /. Платих им всички сметки и заключих жилището . Само аз имам ключ. След 2 месеца получиха сметка от 149 лв??? И понеже ,,не мога да се ядосвам ", като ида в енергото...чак охраната се намеси.. щяха да викат и полицията .Казаха ми да платя, а те ще ми сторнират сметката .Да , ама умрели хора как харчат ток ? Е...стана каквото аз исках !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове