1 Февруари, 2017 06:29 1 244 3

Полицейското насилие у нас масово остава безнаказано

  • полиция-
  • насилие

Преглед на печата

„24 часа”

Студът вдига смъртността с 80%

За студа като фактор за повишена смъртност говори още Хипократ. Но връзката става обект на сериозни научни изследвания чак през 70-те години на XX в. Европейските проучвания откриват парадоксална зависимост - най-голям е ръстът в южните държави с по-топъл климат. А не в северните мразовити страни с най-ниски абсолютни температури, както би могло да се предположи. Въпреки че мерят едни от най-брутално ниските градуси, скандинавските страни нямат голяма разлика в сезонната смъртност. Докато в държави с по-големи колебания на зимните температури през годините има повече фатални случаи.

„Труд”

Проверяват фирмите, превозващи инкасо

Полицията започва проверки на частните охранителни фирми дали спазват закона и инструкциите, свързани с превоза на инкасо. Мерките се вземат по заповед на шефа на полицията Христо Терзийски след случая от петък миналата седмица, когато в София бяха ограбени 300 000 лв. от брониран микробус. Оказа се, че автомобилът на фирмата “Груп 4 Ес” е с блокирани ключалки, сакът с парите не е бил в касово помещение, а екипът е бил от двама, а не от трима души. За съучастие в обира бе заподозрян шофьорът, но до вчера срещу него не бяха повдигнати обвинения.

„Стандарт”

София бори замърсяването с безплатен градски транспорт

Програмата на Столична община за подобряване на качеството на въздуха, която с екипа ми ще представим в следващите дни, включва серия от краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки по отношение емисиите на фини прахови частици от транспорта, транспортната инфраструктура, битовото отопление, отоплението в обществени сгради и от други източници. Част от новите политики, които предлагаме и ще защитаваме са:

- Строг контрол на техническите прегледи на автомобили и спиране от движение на автомобилите без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми.

„Монитор”

В София започва данъчната кампания

Данъчната кампания в София започва от утре, съобщиха от Столичната община. Собствениците на недвижими имоти в могат да платят местните си данъци и такси за 2017 г., обясни заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов, цитиран от пресцентъра на СО.

Срокът за ползване на 5% отстъпка от данък недвижими имоти и данък върху автомобилите е 30 април 2017 г., но за да се възползват гражданите от облекчението, е необходимо да бъде заплатена сумата за цялата година, а не на вноски. Отстъпката обаче важи само за данъците върху имота, а при такса смет няма отстъпка.

До 10 дни ще бъдат изпратени и писма по пощата със съобщения за дължимото, казаха още от общината.

„Сега”

Полицейското насилие у нас масово остава безнаказано

Полицейското насилие в България масово остава безнаказано. Когато все пак МВР реши да накаже провинил се служител, санкцията обикновено е смешна. Това сочи проучване на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Според авторите на доклада за периода 2000-2015 г. в МВР са постъпили 1146 жалби за нанесени от служители телесни повреди, незаконно задържане и принудителен разпит. Едва в 11% от случаите е наложено наказание. 300 жалби са счетени за неоснователни, при 725 случая не е открито нарушение. За последните 15 години за полицейско насилие са уволнени 18 служители, на 48 е наложена глоба, а 11 са получили условни присъди. "Обикновено глобите са в размер от 500 до 1000 лева, като липсва информация дали те на практика са изплатени", съобщиха от БХК. В същото време жалбите, които все пак са стигнали до съда, отбелязват доста по-висока степен на успеваемост. В 61% от тези случаи полицаите са признати за виновни.

„Капитал дейли”

Защо България почти остана без ток

Въпреки разпространеното мнение, че режимът на тока по време на социализма е заради бумтящата индустрия и греещите калориферни печки, превръщането на България в дискотека след 1985 г. се дължи основно на... глупост. За да се пестят средства, важни ремонти се отлагат до последно, не се внасят въглища и както може да се очаква в един момент, токът спира.

Въпреки че социализмът си отиде отдавна, някои неща умират трудно. Тежките студове през втората седмица на януари 2017 г. не доведоха до режим, но за сметка на това предизвикаха поредната токова истерия. И причината за нея не е толкова по-голямото потребление на електроенергия, колкото провала на централите, на които се плаща, за да стоят в резерв и да реагират точно при такива екстремни условия. Въпреки че близо 70% от тях са свързани с небезизвестния бизнесмен Христо Ковачки, явно контролът върху тяхната готовност не е бил счетен за приоритет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqq

    3 4 Отговор
    Защо тези който пишат тези статий, не отидат да се занимават с наркомани, цигани, всякаква престъпна измет и да събират карантиите на някой убит или катастрофирал. Бъгарина задаго накараш да спазва закона трябва да го държиш изкъсо, бой по тиквата докато се научи. И първо трябва да се почне от богаташите.
  • 2 VMORO

    1 2 Отговор
    Ти трябва да започнеш уроци по български език.
  • 3 Йонко

    2 2 Отговор
    Като почнат да ги разстрелват тогава ще им е наказанието . Тези кретени като облекат синия парцал стават безнаказани , закона ги толерира и си правят каквото поискат с гражданите българи , щото българите са кротки ,но на цигани не се правят на майстори щото ще ядат ножа .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове