Last news in Fakti

1 Февруари, 2017 08:25 3 167 12

Бюлетините от референдума не са преброени правилно

  • референдум-
  • бюлетини-
  • слави трифонов

12 481 бюлетини без плик от референдума не са отчетени

Зам.-главният прокурор Ася Петрова каза пред bTV, че бюлетините от референдума не са преброени правилно.

По думите й във финалната бройка гласове не са влезнали 12 481 бюлетини, които са били без плик, но трябва да бъдат отчетени в общия брой на гласувалите.

„Броят на гласовете следва да бъде преброен съобразно броят на бюлетините в кутията, действителни и недействителни. Бюлетините без плик безспорно са недействителни”, поясни Петрова.

„ЦИК е утвърдила и протоколи за отчитане на Секционната избирателна комисия, в които изрично пише, че броят на бюлетините, намерени без плик, е изваден от общия брой недействителни бюлетини”, каза още тя.

По думите на Петрова съдържанието на протоколите, утвърдено от ЦИК, не съответства на закона.

„Ако тези 12 481 бюлетини, които са отчетени неправилно, бъдат прибавени към сумата 3 484 551 ще са налице предпоставките референдумът да бъде валиден”, смята Петрова.

Зам.-главният прокурор заяви, че прокуратурата по никакъв начин не е ангажирана с въпроса за референдума. „Ние участваме по силата на закона и следим спазването на законността, особено по дела, по които има обществен интерес”, категорична е тя.

„Преброяването се извършва от Секционните избирателни комисии (СИК). СИК установява броя на гласувалите според броя на откритите пликове. Тези 12 хил. бюлетини са от 44 секции. Беше извършено повторно преброяване. При това преброяване не се установи наличието на такива бюлетини. Не са установени и двойно повече подписи в протоколите”, заяви Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дух

    9 22 Отговор
    Не съм против мажоритарния елемент в изборите. Но на този референдум мен ме измамиха най-брутално. Не желаех да гласувам за референдума, а само за президент, но от секционната комисия ме накараха да се подпиша и ми набутаха бюлетината и плика за референдума. След като излязох от тъмната стаичка ми казаха, че трябва да я пусна в урната, но щом не била в плик нямало да се отчита. Да ама не! Сигурен съм че има поне още един милион измамени по този начин. Да не говорим, че пък един милион от гласувалите с ДА на референдума въобще не знаят за какво са гласували, но са искали да сменят сегашните политици (в което ги подкрепям на 100%).

    Коментиран от #3

  • 2 Morgoth

    8 2 Отговор
    Има три показателя - брой на бюлетини, брой на пликове и брой на подписи. Нито един от тях взет по отделно не дава достатъчна бройка за задължителност. Различни хора продължават да спекулират с числата опитвайки се да направят някаква стъкмистика, но не става, математиката не позволява произволни тълкувания.
    Енергията на народа трябва да се вкара в посока принуждаване на депутатите да изпълнят моралното си задължение, защото следващото правителство я бъде избрано с 1,5млн гласа, я с по-малко, докато за мажоритарния вот са гласували 2,5млн.

    Коментиран от #7

  • 3 богу дух

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дух":

    И мен така ме измамиха , само че мен ме накараха да скоча от 16тия етаж и аз скочих . И сега цял живот мъртъв ще си ходя :))))))))))))))))))))
  • 4 неутрален

    4 9 Отговор
    Тази Асияяя Петровна е човека на Цв. Цв. неговата съвсем семейна приятелка, която довлече от дълбоката провинция и я направи важен фактор, която сега подкрепя измислени неясни референдуми, за които много обикновени хора не знаят за какво става въпрос, НЕ ЧЕ СЪМ ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМИ, но по този начин скалъпен от шоумена и гербераците, които му платиха не съм -"ЗА". Та така Петровна играе в отбора на Цв. Цв., защото с мажоритарният вот гербераците ще си купят много гласове, а ние не искаме повече да са на власт

    Коментиран от #5

  • 5 утрален

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "неутрален":

    Как е по-правилно да се каже ? неутрален Дух или Дух неутрален ??? Или просто червен трол ?!?!?!
    Бегай да си играеш при Корнелия !
  • 6 Народа

    9 5 Отговор
    Аман от герб. По тяхно време станаха всички дивотии. Аман
  • 7 кроко

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    "Нито един от тях взет по отделно не дава достатъчна бройка за задължителност."

    Това не е много сигурно - виж как според прокуратуратра има 12хил бюлетини без плик, ама ЦИК не ги намерили при повторното преброяване! ЦИК могат и си правят каквото си искат по нареждане на политиците. Явно е че политиците, в това число и ГРОБ, не искат мажоритарен вот, а приказките на тиквата са само за да печели електорат:
    Виждатели аз искам да го въведем, ама не стана, не сте гласували достатъчно. Следващия път пак пробвайте!
  • 8 Минавам

    2 4 Отговор
    А защо са пускани бюлетини без пликове? Защо не обясниха че и с три"не" да гласуваш се брои за "да"? Голем зор за тоя референдум!иИ кого обслужва всъщност този референдум? Обслужва всички партий! Защото за тях гласуват все по-малко хора,а така с мажоритарното си мислят че ще видят нещо различно в парламента. Не няма да видят!И тези мажоритарници ще работят откровенно за себе си! И кой ще им бъде коректив?
  • 9 пешо от мала фуча

    3 0 Отговор
    или аз съм гламав или много от пишещите тука
    хич ги нема!
    значи,не е важно колко бюлетина има в кутията,
    около нея или в некакви си пликове,
    важно е БРОЯ НА ПОДАДЕНИТЕ БЮЛЕТИНИ ДА
    СА ТОЛКОВА,КОЛКОТО СА И ПОДПИСИТЕ НА
    ГЛАСУВАЛИТЕ!
    не разбрахте ли,че в това "милиционерско" мероприятие,
    на намерени едиколко си бюлетини в плик,аФтора на
    мероприятието/разбирай цвцв/ не е взел в предвид
    че подписалите се в тези секции за гласували,
    са точно толкова колкото са и преброените
    бюлетини,БЕЗ тези намерени в плик или с две думи
    тези бюлетини ДВОЙНО надхвърлят РЕАЛНО ГЛАСУВАЛИТЕ!
    да,да,ама НЕ!
    НЕМА ОТ КЪДЕ ДА ДОЙДАТ!
  • 10 врввр

    2 1 Отговор
    Тая кой знае колко пари е лапнала за да твърди така :)
    Тея Боко - Славчо - Байрактарчето се самозабравиха !
    Всичко е супер манипулативно в тази държава клоака!
    Срам ме е че съм българин!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "врввр":

    Къде са секционните комисии?! Защо са "позволили" пускане на бюлетини без плик?! Далаверата на ГРОБ е огромна! Защото никой нормален човек на би гласувал за физкултирника Цвък Цвък или за милозбивата леля от онази северняшка махала!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове