430 1

Делчев: Ако няма машини във всяка секция, може да се касират изборите

Димитрина Ковачева

Ако ЦИК не изпълнят закона и на предсрочните парламентарни избори няма машини за гласуване във всяка секция, има риск изборите да бъдат касирани.

Това коментира пред БНР Димитър Делчев от "Движение България на гражданите" от Реформаторския блок по повод решението на ВАС, който отмени решението на ЦИК.

Решението на ВАС е очаквано, защото това, което казваха ЦИК противоречи на закона, добави Делчев. Още днес служебното правителство и ЦИК трябва да предприемат дейстия в посока за осигуряване на машини за гласуване във всяка секция, заяви Делчев. Изборният кодекс осигурява възможност за по-кратки срокове при обществените поръчки, припомни той и добави, че по груби сметки това ще струва между 15-20 млн. Това е малка сума в сравнение с възможността изборите да бъдат касирани, категоричен бе Делчев.

Ние, от РБ, многократно от 2014 насам призовавахме за въвеждане на повече машини в секциите, защото знаехме, че 2016 ще е последната година с избори без машини във всяка секция, добави Реформаторът.

По отношение на машинното гласуване си заслужава да се инвестира, защото решава много от проблемите като невалидните бюлетини, индийски нишки и всякакви порочни процеси с контролиране на вота, каза Делчев.

София / България


Още по темата

 • Колко струва машинното гласуване?

  Колко струва машинното гласуване?

  22 милиона и половина лева ще са необходими, за да бъдат поръчани и наети 12 500 машини за гласуване - по една във всяка секция в страната и чужбина. ...
  1.02.2017
  563
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • неутрален
  Отговор
  1 21:42  01.02.17
  Като си толко отворен, защо не го свършихте докато властвахте и да доставите машините или се почешвахте, а сега надавате вой ти и Мартинеско - лапацалото? Какво правихте ? Загубеняци и наглеци?

Напиши коментар:


Публикувай