951 16

Не мъст, а покаяние трябва за престъпленията на комунизма

Това написа Бойко Борисов във фейсбук страницата си

Анатоли Стайков

Днес отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунизма в България. Това написа Бойко Борисов във фейсбук страницата си.

Покланяме се пред всички тези хора, които с цената на живота си са отстоявали достойнството и стремежа на българите към свобода. Като лидер на най-голямата проевропейска дясноцентристка партия в България моето отношение към комунизма и неговото наследство винаги е било ясно - за историческа справедливост и предаване на паметта за случилото се на младите поколения, за да не стават лесна жертва на политически играчи, които се опитват да налагат носталгия по това време.

Престъпленията на комунизма трябва да се знаят и не мъст, а покаяние трябва да има. По времето на управлението на ГЕРБ ние демонстрирахме, че имаме политическа воля да работим за справедливост и прозрачност, стремейки се винаги да водим активен диалог с гражданското общество и да отговорим на неговите очаквания. Още през първия ни мандат бяха предприети стъпки, които имаха за цел да разширят обхвата на закона за досиетата и да ограничат възможностите бивши сътрудници и служители на Държавна сигурност да заемат висши ръководни длъжности.

През 2011 г. приехме решение, с което 1 февруари официално бе обявен за Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България. В настоящото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ имаше водеща роля за приемането на законовите изменения, които премахват давността за преследване на престъпленията на комунистическия режим.

Поклон пред всички жертви на тоталитарния режим!

България


Още по темата

 • Борисов: Можеше да направим и повече

  Борисов: Можеше да направим и повече

  На последното заседание на правителството в оставка премиерът Бойко Борисов благодари на министрите и медиите, както и пожела успех на служебното ...
  25.01.2017
  1 248
  13
 • Цел на ГЕРБ е да бъдем първа политическа сила

  Цел на ГЕРБ е да бъдем първа политическа сила

  Зам.-председателят на ГЕРБ и ръководител на предизборния щаб Цветан Цветанов постави като цел на Националната работна среща на партията ГЕРБ да ...
  22.01.2017
  787
  13
 • Не бяхме готови за коварство

  Не бяхме готови за коварство

  Не бяхме подготвени за коварството на БСП през изминалата президентска кампания. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Националната работна ...
  22.01.2017
  5 106
  33

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • сандокан със двата ножа
  Отговор
  1 13:18  01.02.17
  По-унизен и притиснат като сега никога не е бил българина!!!

  Коментиран от #3

 • Пеньо
  Отговор
  2 13:22  01.02.17
  При прехода Чешката КП се извини за стореното и се саморазпусна. У нас БКП се преименува на БСП и дори се гордее със своята приемственост. Да чакаме извинение от тази партия е, като "от умрял-писмо".
 • гост
  Отговор
  3 13:25  01.02.17

  До коментар #1 от "сандокан със двата ножа":

  По елементарният ти ник и по още по-елементарното ти писание се съди, че си обикновен червен трол.
 • До ББ
  Отговор
  4 13:32  01.02.17
  А защо за престъпленията на фашизма няма такава ревност? Мисля, че ако нямаше фашистки изстъпления, нямаше да има и Народен съд.

  Коментиран от #13


 • JUMP
  Отговор
  5 13:41  01.02.17
  Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 година в Банкя. Баща му е служител в Софийско градско управление на МВР.През 1977 година кандидатства във ВСШ „Георги Димитров“ на МВР в Симеоново, във факултет „Държавна сигурност“. Приет е обаче във факултета „Противопожарна охрана“. По време на следването си отбива и военната си служба в ШЗО-Плевен през периода 1977 – 1978 година. Като курсант в Симеоново, е приет в БКП.През 1988 г. Борисов участва във възродителния процес в Дулово, като ръководител на курс. Е това ако не е истински комунист, кой тогава. С такова подробно досие и прием в такива партийни школи!!!!!!!!!!!

  Коментиран от #8, #9

 • Варна
  Отговор
  6 13:43  01.02.17
  Пълен Лицемер! И той и физкултурника някак странно сега се отлъчват от нещо, в което заедно са "тропали" преди 1989 год. Мине не мине време и той прави опит да скрие гнусната си същност под бяла риза.

  Коментиран от #10

 • ИСТИНАТА
  Отговор
  7 13:58  01.02.17
  Прав е Боко,не трябва мъст защото и той, и половината ГЕРБ трябва да увиснат на бесилото
 • Д'Мин
  Отговор
  8 14:19  01.02.17

  До коментар #5 от "JUMP":

  ...при деполитизация на системата, напуска МВР защото отказва да си хвърли партийния билет. Е, как може тоя да ми филосоства по такава тема! То бива наглост, то бива простотия, ама неговото е безгранично. Ако има живи участници от "Народния съд"-да ги съдят, но да съдят и онези преди тях. Защото тука някои ореваха орталъка, че комунистите унищожили цвета на нацията (и сигурно са прави), но гък не казват кой уби Вапцаров, Гео Милев и онези деца от Ястребино!
 • Д'Мин
  Отговор
  9 14:24  01.02.17

  До коментар #5 от "JUMP":

  Една забележка-1988г. не е Възродителния процес. Той е през зимата на 1984-85г. А лятото на 1989г. е Голямата екскурзия.
 • кроко
  Отговор
  10 14:55  01.02.17

  До коментар #6 от "Варна":

  Не прави никакъв опит да си скрие гнусната същност, ами просто е толкова ограничен и повърностен крадец, че няма как да привлече симпатизанти, освен с тъпата антикомунистическа реторика. Ама вярно е много тъп, щото глуаците, които се вързват на приказките му, са един рейс хора в България, дето им остават още 20-30г. живот и до там. Може би гледа да си създаде ново поколение малоумници, дето да се пенят на същата тема.
 • Гост
  Отговор
  11 15:37  01.02.17
  Ти си един от последните дето имат право да търсят виновни комунисти. Благодарение на такива като вас комунизма се крепеше. Вие ставахте комунисти,нещатни сътрудници,доносници. Търсихте комунизма и се облагодетелствувахте от него с пълна сила. Получавахте високи постове и служби с Марксиско-Ленинска диплома,а в последствие и присвоихте и средствата за производство и бизнеса, като и не дадохте условия на други да се развиват.Станахте и мутри. Охранявахте великият първи комунист в държавата. А моите родители и аз ,не станахме комунисти,Баща ми постоянно отхвърляше примамливи предложения ,за израстване в кариерата, но и с издаването на партийна книжка, като човек и специалист ,за пример. Гнус ме е да гледам и чувам. Вие върнахте и носталгията по социализма, ако не бяхте превърнали държавата в бедна умираща и безгръбначна колония, сега никой нямаше да мисли ,какво е било през социализма. Болшинството от хората се измъчиха до смърт през тия 28г. и сравняват какво е било , и са прави. Комунизма вирее най-добре където има голямо социално неравенство и бедност.
 • гост
  Отговор
  12 19:48  01.02.17
  Точно така не трябва да ви мъстим . Па вие продължавайте с геноцида , кражбите и си гледайте кефа докато ние умираме и изчезваме като нация . Отдавна трябваше да сте избесени .............
 • Сашо
  Отговор
  13 19:51  01.02.17

  До коментар #4 от "До ББ":

  Червен трол , я вземи провери кога е създаден фашизма и имало ли е изобщо фашизъм в България . Ти май го обърна тука на лекция по Основи на комунизма . ..........

  Коментиран от #14

 • До ББ
  Отговор
  14 23:50  01.02.17

  До коментар #13 от "Сашо":

  Проверих! Оказа се че никъде не е имало фашизъм ;)
 • САШКО кога в България е имало комунизъм
  Отговор
  15 03:10  02.02.17
  Ние винаги сме били Социалистическа България. До комунизъм не сме стигали бе чоджук! А задръж малко воловете! И щом ще се каят тези след 1944 защо онези пеливани дето гонеха народа от Освобождението до 44, те да не са покаят? А кой събра пари и построи паметника на Васил Левски бе САШЕНЦЕ? Те няма ли таквис КАТ него да са каят. Той е същият дето го осъди на смърт бе САШКА! А бе ДШКА, защо отровиха Захари Стоянова в хотела в Париж бе САШКА, КАТ съ отваряш на тема. Защото е предател бе САШКА, сам той го пише в своите "Записки по българските въстания". Сашка след разгрома на Старозагорското Въстание само той оцелява и познай назначен е чиновник към железницата на султанска заплата и доволствие. А бе САШКА КАТ са отваряш, думата дупка отваря, да та питам ей тъй на, покаяние за дето трепаха по време на Септемврийското няма ли за тях покаяние. За Опожарените домове и избити партизани, роднини и ятаци, за Митко Палаузов няма ли покаяние. От 1878 до 1944 доста за покаяние има САШКА ама за туй не се говори! Щото чорбаджиите по турско вилняха без контрол в България до 44та. Живот без милост и без свян, разровиш ли го ще мирише! Народа видя уважение и достойнство единствено при СОЦИАЛИЗМА. Другото е ДЕРМОкрация! Х.йня! Геноцид. А кажи ми сега кой да се покае?
 • А да съ покая и днешните
  Отговор
  16 03:26  02.02.17
  Причинили разрушаването живота в България. Де ги заводите и предприятията даващи работа за всички. Де го 9 милионното българско население? Де го стандарта на живот и социалните придобивки от социализма. Кой предаде държавните ресурси в чужди ръце? Кой ни докара до просешка съдба да чакаме на траншове от ЕС с огромен държавен заем. Кой и как спести толкоз средства че се построиха толкоз курортни комплекси по Черноморието и елитните Балкани ! За туй никой ли не иска пред народа да се покае. Нали народна е таз пара и таз земя! Играчи! Тарикати! За всичко ще се наложи да се плати! Като му дойде времето. А искат комунистите да се покаят, а те са света вода не напита!

Напиши коментар:


Публикувай