1 319 0

1 февруари: България в снимки

Снимки: БТА
Снимки: БТА
Стефанаки Йоанис

Димитър Кумчев спечели народните борби в Асеновград по случай празника на Свети Трифон - Трифон Зарезан. Наградата - 99 килограмов коч му бе връчена от кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов. В надпреварата участваха над 100 борци от цялата страна.

Голям народен събор се проведе край параклиса "Свети Трифон" в Асеновград. Всяка година на този ден хората почитат Свети Трифон и празника Трифон Зарезан.

По стара традиция жителите на хасковското село Голямо Асеново, община Димитровград почетоха празника Трифон Зарезан с водосвет в храма "Св.Рождество богородично". След водосвета празничното шествие, водено от царя на лозарите Господин Господинов и най-крупния земеделец от региона Митю Вълчев се отправи към селските лозя, където бе извършено ритуалното зарязване в затрупаните със сняг и почти замръзнали лозници.

Виртуозите на Миланската Скала - едни от най-талантливите инструменталисти в света, идват в София за концерт на 27 март в зала 1 на НДК. Българската звезда в звездния състав е цигуларката Евгения Станева, която свири редом до елитните музиканти на Миланската скала от 2003 г. Водач и соло цигулка на оркестъра е прочутият Франческо Де Аджелис, а солист на виолончелото – Сандро Лафранкини (на снимката).

Интерактивен макет на кит поставиха в един от търговските центрове във Варна. Умаленият модел на най-големия морски бозайник е дълъг 6 м и висок 3,50 м. В него са вградени монитори, които позволяват на посетителя да се почувства като на морското дъно – да види чудния свят на рибите, но и да изгледа любопитни образователни клипчета. Тези инфо материали са част от проекта „Полезната риба“ на WWF и целта им е да променят отношението на зрителите към видовете морски обитатели, които слагаме на нашата трапеза.

България


Напиши коментар:


Публикувай